Berceanu creste preturile: 8-9% biletele de tren, 10-11% cartela de metrou

Luni, 23 August 2010, ora 20:44
1417 citiri
Berceanu creste preturile: 8-9% biletele de tren, 10-11% cartela de metrou

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat luni ca tarifele de calatorie cu trenul ar putea creste cu 8-9%, iar cu metroul cu 10-11%, insa nu a precizat o data de la care ar putea fi operate aceste majorari.

Potrivit lui Berceanu, din partea ministerului au fost depuse documentele in acest sens, iar acestea urmeaza sa fie aprobate de guvern.

Ultima crestere a pretului biletelor de tren a avut loc in septembrie 2007, in timp ce, la metrou, pretul cartelelor de calatorie a fost majorat ultim oara in aprilie 2009.

El a mai declarat luni ca este adeptul variantei in care sunt angajati mai putini si mai bine platiti la companiile feroviare si ca nu exista un termen al disponibilizarilor, dar ca, in opinia sa, acestea ar trebui sa inceapa de la 1 septembrie.

"Discutiile cu sindicatele sunt in curs. Sindicalistii au venit cu propuneri, care mi s-au parut interesante si care urmeaza sa fie analizate.Nu exista un termen al disponibilizarilor, dar cred totusi ca acestea ar trebui sa inceapa de la 1 septembrie, deoarece problemele, cu cat se lungesc mai mult, cu atat se acutizeaza, iar unele societati risca sa intre in lichidare", a precizat Radu Berceanu, la iesirea de la discutiile cu reprezentantii sindicatelor feroviarilor legate de strategia de restructurare a sistemului feroviar.

Pe de alta parte, presedintele Federatiei Miscare-Comercial, Iulian Mantescu, a declarat, dupa discutiile de la minister, ca sindicalistii nu sunt de acord cu disponibilizarile la cele trei companii feroviare

Ministrul Radu Berceanu s-a intalnit luni cu toate sindicatele din domeniul feroviar pentru discutii si negocieri legate de propunerile de scadere a cheltuielilor si crestere a veniturilor companiilor feroviare.

Strategia de restructurare a domeniului feroviar intocmita de Mnisterul Transporturilor (MTI) prevede disponibilizarea a pana la 8.305 de angajati ai companiilor feroviare, din care 1.630 de la CFR SA, 2.075 de la CFR Calatori si intre 3.400 si 4.600 de la CFR Marfa.

Potrivit reprezentantilor ministerului, in urma masurilor propuse prin intermediul acestei strategii se preconizeaza o reducere a cheltuielilor celor trei companii in 2011 de 788 milioane lei, din care 288 milioane lei in cazul CFR SA, 200 milioane la CFR Calatori si 300 milioane lei la CFR Marfa.

Pierderile estimate pentru acest an ale celor trei companii feroviare se ridica, potrivit documentului intocmit de MTI, la peste 1,4 miliarde lei.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Radu Berceanu buget, #Radu Berceanu Metrorex, #Radu Berceanu CFR , #ministrul Transporturilor