Ministrul Mediului liniștește populația: ”Nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România”

Miercuri, 10 August 2022, ora 16:59
1536 citiri
Ministrul Mediului liniștește populația: ”Nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România”
Ministrul Mediului a anunțat că primește constant informații din Ucraina privind nivelul radiațiilor FOTO Facebook / Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a dat asigurări miercuri, 10 august, că, de la începutul războiului, nu s-a înregistrat o creștere a nivelului radiațiilor în Ucraina sau în țara noastră.

”Zilele trecute au apărut foarte multe informaţii contradictorii cu privire la situaţia Centralei de la Zaporojie. Am avut o discuţie telefonică destul de lungă cu domnul ministru al Mediului din Ucraina şi domnul Strilets (Ruslan Strilets, ministrul Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina - n.red) a subliniat încă o dată faptul că sistemul de monitorizare a radiaţiilor din Ucraina este funcţional. A fost dezvoltat şi completat cu noi unităţi de măsurare a radiaţiilor în urma donaţiilor primite de la statele europene. Este un sistem care raportează zilnic datele măsurate şi le trimite la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, aşa cum facem şi noi.

Reţeaua Naţională pentru Supravegherea Radioactivităţii Mediului care funcţionează sub autoritatea Agenţiei Naţionale pentru Mediu este o reţea funcţională, care preia zilnic datele unde se validează şi se trimit la Agenţia Internaţională. Datele măsurate, validate şi transmise la Agenţia Internaţională nu justifică în niciun fel îngrijorările din spaţiul media sau de la nivelul populaţiei. De la începutul războiului această monitorizare este una continuă, validările de date se fac continuu, zilnic”, a declarat Tanczos Barna la finalul ședinței de guvern.

Ministrul Mediului a precizat că autoritățile române sunt în contact permanent cu cele din Ucraina.

”În perioadele în care am avut informaţii din Ucraina cu privire la o potenţială activitate nucleară sau probleme potenţiale la aceste centrale am făcut validări mai dese, chiar din oră în oră. Toate aceste date certifică faptul că nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România. Facem acest lucru în continuare în colaborare cu colegii noştri şi cu ministerul din Ucraina, avem contact permanent, furnizăm şi primim informaţii permanent”, a mai spus Tanczos Barna.

Precizările au fost făcute în contextul în care, în ultimele zile, la centrala nucleară Zaporojie au avut loc mai multe bombardamente, pntru care Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc. Potrivit specialiștilor însă, infrastructura critică nu a fost afectată.

În plus, recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recomandat populației să își ridice ”cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu din farmacii, fiind acuzat ulterior că a creat ”o isterie”.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#radiatii pericol, #zaporojie, #ministrul Mediului, #Tanczos Barna, #iodura potasiu isterie , #Stiri Tanczos Barna