Seful administratiei Termoenergetica, fost asociat la o firma cercetata de DNA si DIICOT pentru spalare de bani. Compania este responsabila cu agentul termic din Bucuresti

Miercuri, 09 Februarie 2022, ora 03:01
9095 citiri
Seful administratiei Termoenergetica, fost asociat la o firma cercetata de DNA si DIICOT pentru spalare de bani. Compania este responsabila cu agentul termic din Bucuresti
Adrian Florin Lotrean, presedintele Termoenergetica, a fost partener intr-o firma cercetata de DNA si DIICOT pentru spalare de bani

Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti SA, operatorul retelei de termoficare si urmasa falimentarei RADET, este principalul furnizor de apa calda si incalzire in sistem centralizat din Bucuresti.

Compania a fost fondata in 2019 prin divizarea Companiei Municipale Energetica Bucuresti SA (care a fost infiintata ilegal). Cealalta companie rezultata din divizare este Compania Municipala Energetica Servicii Bucuresti SA.

Teoretic, Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti SA ar trebui sa asigure caldura si apa calda pentru 1.200.000 de bucuresteni (aproximativ 50% din populatia Capitalei), respectiv 562.000 de apartamente aflate in 8.200 blocuri si 600 imobile, 5.600 institutii bugetare, agenti economici si sere.

Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti SA, detinuta de Primaria Capitalei, are un consiliu de administratie provizoriu numit anul trecut.

Practicienii

Lotrean Adrian-Florin, presedintele CA, este practician in insolventa.

Lotrean este asociat in CB Nextgen Expert SRL alaturi de Alexandru Ionut Tanase (si el practician in insolventa). Tanase este administrator la firma Comprest SA care detine contractul de salubrizare si deszapezire din Brasov.

Tanase a fost administrator si la Impetrum Investement SA, firma pe care Lotrean a imprumutat-o cu mai mult de 230 mii euro.

Adrian Lotrean mai este administrator in firma Goto Patking SRL, firma care opereaza parcarea de la Aeroportul International Cluj. Parcarea este o adevarata masina de facut bani aducand anual un profit de un milioane.

Initial, contractul de concesiune a parcarii din incinta Aeroportului a fost semnat, in 2010, cu firma UTI Facility Management Bucuresti (firma lui Tiberiu Urdareanu condamnat pentru spalare de bani). Pe atunci, s-a considerat ca acest contract a fost unul pagubos pentru Consiliul Judetean Cluj.

Intre timp, UTI a intrat in dificultati financiare si a fost preluata de Casa de Insolventa Transilvania SPRL (CITR) (controlata de cunoscutul practician in insolvente Andrei Valentin Cionca) care a redenumit-o, in 2019, in Goto Parking.

Goto Parking este detinuta de firma NPL Resources SRL care, la randul ei, este detinuta de Impetum Investments SA (firma careia Lotrean Adrian-Florin i-a facut consistentul imprumut) si administrata de Andrei Valentin Cionca.

NPL Resources SRL este divizia de investitii a Casei de Insolventa Transilvania ((firma care se ocupa de lichidari judiciare, insolvente)).

Impetum Investments SA este administrata de Andrei Valentin Cionca si detinuta de Astra Holding GMBH din Germania (24,45%) si 17 persoane fizice, practicieni in insolventa. Cele mai interesante sunt Andrei Valentin Cionca (28,75%), creierul afacerii si Radu Lucian Lotrean (5,27%), trecut prin trei dosare penale.

Andrei Valentin Cionca este fondatorul CITR, unul dintre cei mai importanti jucatori din insolventa din Romania. In timp, el si asociatii lui au dezvoltat mai multe branduri pe care le-au reunit, in anul 2018, in Impetum Group SRL.

Majoritatea de 52% din aceasta firma o detine Andrei Valentin Cionca si sotia sa Lacramioara Andreea Cionca-Anghelof (care este si administrator).

De-a lungul timpului, CITR si asociatii ei au avut mai multe problem cu legea. Cel mai cunoscut caz a fost dosarul in care DIICOT a cercetat un grup infractional organizat infiintat acum vreo 20 de ani de Andrei Valentin Cionca, patronul CITR, precum si de nevasta acestuia, Cionca Anghelof Andreea Lacrimioara, si asociatii sai Radu Lucian Lotrean, Vasile Godinca, Ion Florin Brisc si Popa Sorin Anton.

Printre societatile aflate in insolventa vizate de DIICOT au fost Leonardo, Romplumb, Victoria Holding, dar si fabuloasa insolventa a societatii Mox Construction, constructorul complexului Tower din Cluj.

Cionca si CITR au mai fost cercetati si de DNA pentru lichidarea firmei Romstrade si insolventa a societatii Mox Construction, constructorul complexului Tower din Cluj.

CITR SPRL a mai fost acuzata in presa ca preia abuziv anumite firme folosindu-se de postura de administrator judiciar.

Adrian Florin Lotrean a fost partener la CITR SPRL pana la sfarsitul lui 2020, companie de la care incasa anual aproape 1,2 milioane lei.

Pe Adrian Florin Lotrean il mai regasim si in CA al Electrica. La instalarea in aceasta functie au existat suspiciuni de incompatibilitate pentru ca firma la care a lucrat, CITR SPRL a avut relatii de afaceri cu o societate din Grupul Electrica.

Scolitii

Daniela Gianina Lazanu a fost director in cadrul BRD. In 2019 a fost expert cooptat la Administratia Domeniului Public si Dezvoltare Urbana Sector 6. Din 2020 este consilier local al orasului Otopeni aleasa pe listele USR-Plus.

Stefan Alexandru Frangulea mai este, din ianuarie acest an, director executiv la compania Electrica SA (la care statul este actionar majoritar). Tot la Electrica este si Lotrean membru in CA.

In 2018, Frangulea a fost numit director de trezorerie la Electrica, apoi, in 2019, a devenit membru al CA ale celor trei filiale de distributie a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica, SDEE Transilvania Nord SA, SDEE Transilvania Sud SA si SDEE Muntenia Nord SA. In prezent, in urma fuziunii celor trei filiale, de la sfarsitul anului 2020, Stefan-Alexandru Frangulea este membru CA al Distributie Energie Electrica Romania S.A

Acum opt ani, Frangulea a fost director al Departamentului Strategie si Cooperare Internationala la Hidroelectrica. El a avut sarcina de a coordona procesul de vanzare a mai multor microhidrocentrale din portofoliul societatii si de a implementa strategia de privatizare a Hidroelectrica prin vanzarea pe Bursa de la Londra si Bucuresti a unui pachet de 15% din capitalul social al companiei.

Frangulea este presedintele Asociatiei Trezorierilor din Romania si a lucrat la mai multe banci si companii private.

La stat a mai fost implicat ca membru CA al Administratiei Canalelor Navigabile SA.

PNL-isti si RADET-isti

Liliana Prodan a ajuns in CA pe filiera PNL. Ea este membru in biroul politic al PNL Sector 3 si a terminat facultatea de limbi straine (engleza-spaniola) acum zece ani.

Valentin Vitalariu a fost director general RADET in perioada 2015-2016, functie din care a plecat prin demisie.

Membru PNL sector 6, Vitalariu este sustinut de liberalul Cristian Olteanu.

Cristian-Dan Cretu a mai lucrat in domeniu. A fost director general al RADET in perioada 2008-2012, iar din 2016 a ocupat functia de director economic la Termoficare Oradea SA.

Claudiu Ionut Cretu Sarbu este directorul general al Companiei din vara anului trecut. Initial, el a lucrat in Ministerul de Interne unde a fost ofiter de protectie interna si antifrauda la Directia Generala Pasapoarte. Apoi a fost detasat la ANAF pe aceeasi functie.

Apoi, Claudiu a lucrat la RADET incepand cu 2014 pana a ajuns director general adjunct.

In 2017, Claudiu Ionut Cretu Sarbu a fost numit, de catre Ministerul Energiei, administrator special al producatorului de energie termica ELCEN (controlat de Ministerul Energiei).

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#RADET , #ELCEN-RADET