Comunicatul MApN în legătură cu rachetele rusești care ar fi traversat România: "Două MiG-21 LanceR au fost redirecționate către zona de Nord"

Vineri, 10 Februarie 2023, ora 12:53
12034 citiri
Comunicatul MApN în legătură cu rachetele rusești care ar fi traversat România: "Două MiG-21 LanceR au fost redirecționate către zona de Nord"
Avioane MiG-21 LanceR, de tipul celor trimise pentru a investiga traseul rachetelor rusești FOTO Forțele Aeriene Române

Oficialii Ministerului Apărării Naționale au oferit un punct de vedere oficial cu privire la cele două rachete rusești Kalibr despre care forțele armate ale Ucrainei au afirmat c-ar fi survolat teritoriul României în dimineața zilei de vineri, 10 februarie.

Potrivit MApN, informația transmisă de șeful armatei din Ucraina, Valeri Zaluzhnyi, nu se confirmă:

"Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.

Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate", se arată în comunicatul transmis de MApN.

”În jurul orei 10.33, aceste rachete au traversat spațiul aerian al României. După aceea, au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la intersecția celor trei state”, se arată în mesajul transmis de Valeri Zaluzhnyi și postat pe Twitter.

”În jurul orei 10.33, aceste rachete au traversat spațiul aerian al României. După aceea, au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la intersecția celor trei state”, se arată în mesajul transmis de Valeri Zaluzhnyi.

Traseul pe care ar fi trebuit să-l urmeze rachetele, potrivit informațiilor corelate furnizate de Ucraina și Republica Moldova. Chișinăul a afirmat că proiectilele Kalibr au traversat teritoriul țării prin punctele Mocra (Transnistria) și Cosăuți, din raionul Soroca. Șeful armatei ucrainene a afirmat că rachetele au trecut prin punctul de intersecție al celor trei țări

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#rachete rusesti, #kalibr romania, #reactie mapn, #invazie ucraina , #invazie ucraina
Comentarii