O rachetă chineză care transporta un obiect „secret” s-a prăbușit pe Lună și a lăsat în urmă două cratere suprapuse

Vineri, 24 Noiembrie 2023, ora 15:35
2769 citiri
O rachetă chineză care transporta un obiect „secret” s-a prăbușit pe Lună și a lăsat în urmă două cratere suprapuse
Racheta chineză care s-a prăbușit pe Lună a lăsat în urmă două cratere suprapuse FOTO IFLScience/Twitter

O rachetă misterioasă care s-a prăbușit pe suprafața Lunii în martie 2022 provenea din China și transporta o încărcătură „misterioasă”, sugerează un nou studiu.

Deșeurile s-au izbit de partea îndepărtată a Lunii după ce au petrecut ani de zile rostogolindu-se prin spațiu și au avut originile contestate încă de când au fost observate - un mister care a fost adâncit de ciudatul crater dublu lăsat în urmă la locul prăbușirii sale.

Într-o lucrare publicată pe 16 noiembrie în The Planetary Science Journal, oamenii de știință spun că au "dovada clară" că racheta a fost etapa superioară uzată a rachetei chineze Chang'e 5-T1, care probabil căra o încărcătură suplimentară necunoscută.

Observat pentru prima dată în 2015 și denumit WE0913A de către astronomii de la Catalina Sky Survey, deșeul spațial a captat atenția astronomilor în ianuarie 2022, când Bill Gray, urmăritorul american de deșeuri spațiale, a prezis că va lovi partea îndepărtată a Lunii în câteva luni.

Când Gray a observat prima dată resturile, el a sugerat că este vorba despre a doua etapă a unei rachete Falcon 9 lansată de SpaceX a lui Elon Musk în 2015. Dar observațiile ulterioare și analiza datelor orbitale au sugerat că obiectul era etapa superioară uzată a rachetei chineze Chang'e 5-T1, o navă spațială numită după zeița chineză a Lunii, lansată în 2014. Cu toate acestea, oficialii chinezi nu au fost de acord, susținând că această rachetă, o cursă de probă pentru o misiune care urma să recupereze o mostră de rocă neconsolidată de pe Lună, cunoscută sub numele de regolit, a ars în atmosfera terestră cu ani în urmă.

Și mai ciudat a fost când imaginile de la locul prăbușirii, luate de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) al NASA pe 25 mai, au arătat că resturile rătăcitoare au format nu unul, ci două cratere suprapuse în craterul Hertzsprung de pe partea îndepărtată a Lunii.

Până în prezent, cel puțin 47 de corpuri de rachete NASA s-au prăbușit pe Lună, potrivit Arizona State University, dar "craterul dublu a fost neașteptat", a scris NASA într-o declarație din 2022 iunie. "Niciun alt impact al unui corp de rachetă pe Lună nu a creat cratere duble".

Pentru a investiga natura lui WE0913A, cercetătorii au căutat indicii în modul în care deșeul s-a comportat în zbor și în craterele pe care le-a lăsat în urmă. Studiind modificările aduse modului în care lumina solară se reflecta asupra resturilor în timp ce acestea se rostogoleau în spațiu și comparându-le cu simulările, au găsit o potrivire apropiată cu racheta Chang'e 5-T1.

"Este pentru prima dată când vedem un crater dublu", a declarat Campbell. "Știm că, în cazul lui Chang'e 5 T1, impactul a fost aproape direct în jos, iar pentru a obține aceste două cratere de aproximativ aceeași mărime, este nevoie de două mase aproximativ egale, care să fie depărtate una de cealaltă".

Ce anume a fost încărcătura utilă este neclar și probabil va rămâne așa, potrivit oamenilor de știință.

"Evident, nu avem nicio idee despre ce ar fi putut fi - poate o structură de susținere suplimentară, sau instrumente suplimentare sau altceva", a spus Campbell. "Probabil că nu vom ști niciodată".

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#racheta, #China, #crater, #Luna, #misiune , #investigatii