Wladislaw și Bogdan, polonezii uciși de o rachetă în localitatea Przewodow, înmormântanți în acest weekend

Sambata, 19 Noiembrie 2022, ora 23:11
2650 citiri
Wladislaw și Bogdan, polonezii uciși de o rachetă în localitatea Przewodow, înmormântanți în acest weekend
Boguslaw W. și Bogdan C. au murit marți, după ce o rachetă s-a prăbușit în localitatea Przewodow. FOTO: YouTube.com

Unul dintre cei doi polonezi uciși săptămâna aceasta de racheta căzută în localitatea Przewodow, în apropierea graniței dintre Polonia și Ucraina, a fost înmormântat sâmbătă, cu onoruri militare. Al doilea bărbat ucis în urma incidentului – despre care nu se știe încă dacă a fost provocat de un proiectil ucrainean sau rusesc – va fi înmormântat duminică.

Bărbatul de 60 de ani făcuse eforturi considerabile pentru a-i adăposti pe refugiații ucraineni în primele zile ale războiului, inclusiv într-o clădire aflată la câțiva metri de locul unde a fost ucis, au relatat localnicii, potrivit Reuters.

Locuitorii din Przewodow au povestit că bărbatul înmormântat sâmbătă a jucat un rol important încă din primele zile ale războiului, când satul de nici 450 de locuitori s-a mobilizat pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni - în jur de 40.000 - care au fugit din Ucraina prin această zonă.

„A fost foarte implicat chiar de la început. Mergea cu mașina, aducea tot ce trebuie - mâncare, scutece, șervețele și toate cele necesare”, își amintește Stanislaw Staszczuk, un oficial din Dolhobyczow, o localitate apropiată.

Victima este cunoscută drept Boguslaw W. în presa poloneză, care nu a publicat numele complet ale celor două victime, pentru a proteja intimitatea familiilor.

Celălalt bărbat ucis de racheta căzută la Przewodow este cunoscut drept Bogdan C. și urmează să fie înmormântat duminică.

Mesaje de condoleanțe de la familiile de refugiați ucraineni

Boguslaw W. pregătise trei camere pentru familiile ucrainene într-o clădire a silozului Argocom, chiar lângă locul unde a căzut racheta.

„Am găzduit mulți oameni, 150, poate 200, se roteau foarte des până la sfârșitul lui mai, începutul lui iunie, iar Boguslaw era foart implicat”, a spus Federico Viola, proprietarul italian al silozului.

„Întreaga comunitate a gătit pentru refugiați - și eu am făcut-o - și oricât de ciudat ar suna, ne-am simțit foarte bine cu copiii și cu femeile din Ucraina și chiar am păstrat legătura cu unii dintre ei.”

Când s-a aflat știrea despre moartea lui Boguslaw, au început să curgă mesaje de condoleanțe și sprijin din partea ucrainenilor pe care îi adăpostise, a mai spus Federico Viola.

Kievul a reafirmat, miercuri, că racheta care a ucis doi oameni cu o zi înainte într-un sat polonez de lângă graniţa cu Ucraina a fost „rusească”, contrazicând NATO şi Washington care acreditează mai degrabă teza unei rachete de apărare ucrainene.

Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și președintele României Klaus Iohannis s-au angajat marţi, 23 aprilie, să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă...
Tragedie la un exerciţiu NATO din Polonia. Un caporal a fost ucis accidental
Tragedie la un exerciţiu NATO din Polonia. Un caporal a fost ucis accidental
Un militar spaniol a murit în mod accidental în timpul unui ”exerciţiu istoric cu gloanţe reale”, în cursul unor manevre NATO în Polonia, a anunțat luni, 22 aprilie, armata spaniolă....
#racheta polonia, #inmormantare, #onoruri militare, #Przewodow, #Polonia , #racheta Polonia