Franța a testat cu succes noua versiune a rachetei nucleare ASMPA. Producția poate începe

Miercuri, 23 Martie 2022, ora 23:59 5772 citiri
Racheta nucleară aer-sol cu rază medie de acţiune (ASMPA)urmează să fie înlocuită în jurul anului 2035 cu un sistem aer-sol de nouă generaţie (ASN4G) FOTO Wikipedia

Ministrul Forţelor Armate, Florence Parly, a anunțat miercuri, 23 martie, că Franța a testat cu succes versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA, fără încărcătură.

Racheta face parte din componenta aeriană a forţei franceze de disuasiune.

”Florence Parly, ministrul Forţelor Armate, îşi exprimă marea satisfacţie după succesul din 23 martie 2022 a testării cu succes a rachetei strategice aer-sol cu rază medie de acţiune îmbunătăţită (ASMPA) renovată, lipsită de încărcătura sa militară”, se arată în comunicatul ministerului.

Anunțul survine în plin război în Ucraina invadată de Rusia şi în timp ce unii observatori sunt preocupaţi de o potenţială escaladare militară din partea Rusiei.

Racheta, dezvoltată de (producătorul francez, n.red.) MBDA, a fost lansată de un Rafale care a decolat de la baza aeriană 120 din Cazaux.

Acest succes marchează intrarea în faza de producţie a rachetei modernizate ASMPA, o condiţie prealabilă înainte de intrarea ei în serviciu în Forţele aeriene strategice ale armatei Aerului şi Spaţiului şi în Forţa aeronavală nucleară a Marinei naţionale”, a mai precizat sursa citată.

Racheta nucleară aer-sol cu rază medie de acţiune (ASMPA) a fost pusă în funcţiune în 2009 şi urmează să fie înlocuită în jurul anului 2035 cu un sistem aer-sol de nouă generaţie (ASN4G).

Franţa este singura ţară din Uniunea Europeană dotată cu armă nucleară, care poate fi folosită fie de submarinele cu propulsie nucleară (SNLE), fie de aeronavele Rafale echipate pentru ASMPA.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News