Suspect-cheie în scandalul de corupţie Qatargate, gata să colaboreze cu anchetatorii belgieni

Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 21:35
1815 citiri
Suspect-cheie în scandalul de corupţie Qatargate, gata să colaboreze cu anchetatorii belgieni
Pier Antonio Panzeri este, în prezent, încarcerat

Fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, un suspect-cheie în scandalul de corupţie Qatargate, a semnat marţi un acord cu parchetul federal belgian care prevede că va colabora cu anchetatorii în schimbul unei reduceri a pedepsei la un an de închisoare, anunţă parchetul, relatează AFP.

”Prin acest memorandum”, precizează parchetul într-un comunicat, Pier Antonio Panzeri ”se angajează să-i informeze pe anchetatori şi justiţia cu privire la (...) aranjamente financiare cu state terţe, construcţii financiare implementate şi beneficiari” ai acestei presupuse organizaţii criminale.

Declaraţiile este necesar să fie ”substanţiale, revelatoare şi complete” cu privire la participarea sa la faptele reproşate şi la participarea unor terţi, subliniază parchetul belgian.

Pier Antonio Panzeri, în prezent încarcerat, urmează să-i informeze pe anchetatori şi cu privire la ”implicarea unor persoane cunoscute sau necunoscute încă în dosar în ceea ce priveşte identitatea persoanelor pe care recunoaşte că le-a corupt”.

În schimbul acestei colaborări - prevăzută în Belgia printr-o lege din 2018 privind statutul ”pocăitului” -, ”pedeapsa pe care o riscă domnul Panzeri va fi efectivă, dar limitată. Ea va consta în închisoare cu executarea, o amendă şi confiscarea tuturor avantajelor patrimoniale dobândite, evaluate în prezent la un milion de dolari”, precizează parchetul belgian.

Pier Antonio Panzeri, în vârstă de 67 de ani, a fost arestat la Bruxelles, la 9 decembrie, ziua în care au fost arestaţi şi vicepreşedinta Parlamentului European (PE), eurodeputata grecoaică Eva Kaili, dar şi un asistent parlamentar italian, Francesco Giorgi, partenerul lui Eva Kaili.

Împreună cu Niccolo Figa-Talamanca, un italian care care conduce un ONG, încarcerat la rândul său, toţi au fost inculpaţi de ”apartenenţă la o organizaţie criminală”, ”spălare de abi” şi ”corupţie”.

Ei sunt acuzaţi de faptul că au primit sume mari de bani în numerar de la Qatar, cu scopul de a influenţa în favoarea emiratului declaraţii şi luări de poziţie în cadrul singurei instituţii alese a Uniunii Europene (UE) - mai ales pe tema drepturilor muncitorilor.

În cadrul acestei anchete - încredinţate în vara lui 2022 judecătorului de instrucţie de la Bruxelles Michel Claise, o percheziţie la domiciliul de la bruxelles a lui Pier Antonio Panzeri a permis descoperirea sumei de 600.000 de euro în bancnote, potrivit unei surse judiciare.

Presa belgiană dezvăluie că Pier Antonio Panzeri a primit de asemenea fonduri de la Maroc, pentru a susţine interese marocane în PE. Atât Qatarul, cât şi Marocul resping aprig aceste acuzaţii.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
#qatargate, #coruptie, #Parlamentul European , #Comisia Europeana