Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”

Luni, 06 Februarie 2023, ora 20:03
5080 citiri
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Clădiri de patrimoniu FOTO: Facebook/ Nicușor Dan

Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament care menţionează gradul de protecţie ce permite protejarea clădirilor încă nedeclarate monument.

„Pentru a ilustra mai bine îngrijorarea pentru intenţia anunţată oficial a prefectului de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate (PUZ ZP), am selectat câteva case şi zone verzi din Bucureşti aflate în pericol imediat.

PUZ ZP este singurul regulament care menţionează gradul de protecţie care permite protejarea clădirilor care nu sunt încă declarate monument şi pe care rechinii imobiliari le vor demolate pentru a pune în loc blocuri. Doar în acest document sunt marcate distinct spaţiile verzi, puţinele rămase în zona centrală şi atât de vânate de dezvoltatorii imobiliari”, a scris Nicuşor Dan, luni pe Facebook.

În postarea primarului sunt amintite locațiile:

  • Modrogan 1

”Superba grădină care înconjoară Palatul Modrogan este declarată în integralitate spațiu verde în PUZ Zone Protejate. Cu toate astea, aici s-au construit blocuri, iar legalitatea actelor în baza căruia a fost ridicat este dezbătută în prezent în instanță. Dacă PUZ Zone Protejate ar fi suspendat, această construcție ar intra în legalitate”.

  • Dionisie Lupu 39

”Clădire în pericol de demolare. Grad de protecție – MAXIM în PUZ Zone Protejate. În 2020, s-a emis autorizație de demolare, deși Ordinul Arhitecților demarase anterior o procedură de clasare ca monument”.

  • Știrbei Vodă 132

”Clădire în pericol de demolare. Grad de protecție – MAXIM în PUZ Zone Protejate. În 2020, s-a emis o autorizație de demolare, suspendată în prezent de instanță. Aici se vrea construcția unui bloc P+7”.

  • Cărturești Magheru

”Spațiu verde – grad de protecție MAXIM. Dacă PUZ Zone Protejate ar fi suspendat, acest spațiu vânat de dezvoltatorii imobiliari ar dispărea, iar în locul lui ar putea răsări un bloc”.

  • Kiseleff 45

”În “Grădinile Versailles ale Bucureștiului” s-a proiectat un bloc uriaș a cărei construcție este pentru moment suspendată de instanță pentru nerespectarea parametrilor, respectiv de spațiu verde, prevăzut în PUZ zone protejate”.

„PUG şi PUZ Zone protejate sunt două documente elaborate şi gândite să funcţioneze împreună. Acesta este şi motivul pentru care au fost votate în aceeaşi şedinţă în anul 2000”, a completat Nicușor Dan.

Edilul a afirmat că prefectul municipiului Bucureşti intenţionează să atace luni în instanţă PUZ Zone protejate, ceea ar permite suspendarea documentului, cu consecinţa intrării în legalitate a unor construcţii ridicate ilegal în zone protejate şi a ridicării altor construcţii în aceste zone, fără aplicarea reglementărilor specifice lor.

Motivaţia ar fi, conform edilului, aceea că „există suspiciuni în diverse medii” cu privire la acest document. El susţine că demersul prefectului ar avea la bază o adresă din decembrie 2022 a Inspectoratului de Stat în Construcţii, adresă care ar conţine pasaje întregi din documentele unei asociaţii care „apără investiţii controversate din Bucureşti”.

„Sper ca în urma acestui avertisment public pe care eu îl lansez instituţiile statului român să reacţioneze şi să împiedice acest act de iresponsabilitate”, a mai precizat Nicuşor Dan.

În schimb, prefectul Capitalei Toni Greblă a declarat pentru News.ro, ca reacţie la acuzaţiile aduse de Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă, că i-a solicitat prin două adrese primarului Capitalei să îi trimită copie certificată după aceste planuri urbanistice zonale pe zonele protejate, după ce a apărut un zvon că acestea nu ar fi fost adoptate în 2000, în CGMB şi că nu ar exista în arhivele Primăriei, dar primarul nu i-a răspuns la niciuna dintre adrese.

Prefectul a mai afirmat că această ieşire a lui Nicuşor Dan îi arată că este ceva în neregulă şi că nu are ce să atace mâine în instanţă pentru că nu ştie dacă există aceste PUZ-uri, nu le-a văzut ca să conteste legalitatea adoptării lor. T

Greblă mai arată că primarul este obligat, în virtutea legii, să îi pună la dispoziţie toate documentele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#PUZ ilegal Bucuresti, #NIcusor Dan, #Toni Grebla , #stiri politice