Cum ”influențează” Nicușor Dan piața imobiliară din București. Decizia primăriei care a săltat prețurile apartamentelor vechi

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 22:19
6540 citiri
Cum ”influențează” Nicușor Dan piața imobiliară din București. Decizia primăriei care a săltat prețurile apartamentelor vechi
Blocuri în construcție FOTO: Pixabay.com

Toată lumea vorbește despre criză economică și inflație. Dăm mai mulți bani pe alimente, energie, mașini, apartamente. În cazul ultimei categorii, mulți, mai ales cei care doreau să cumpere apartamente la preț de chilipir, așteptau scăderea dramatică a prețurilor. Însă nu s-a întâmplat așa, ba din contră.

În București, prețurile apartamentelor deja construite au început să crească în luna iunie. Un apartament cu 3 camere ajungând undeva la 100.000 de euro. De altfel, preţurile apartamentelor vechi cu 3 camere din Capitală s-au apreciat în medie în iunie faţă de mai cu 0,7% sau 650 de euro şi cu 2,1% sau 2.100 de euro faţă de iunie 2020, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară SVN România,citată de ZF.

Însă în lunile ce au urmat, prețurile apartamentelor vechi nu au mai cunoscut o creștere similară, ba chiar au mai scăzut cu câteva sute de euro.

Unul dintre motivele pentru care apartamentele vechi au rămas cu prețuri ridicate ar fi suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale. Dezvoltatorii nu au mai construit blocuri noi, iar cererea fiind mare, a ținut piața ridicată.

Analist economic: ”Este o măsură cu dublu tăiș”

Analistul Adrian Negrescu este de părere că suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale a fost o soluție bună pentru a feri Capitala de construcții haotice și ilegale însă trebuia făcut mai mult decât atât.

”Faptul că Primăria Capitalei a suspendat anumite PUZ-uri este de natură să creeze probleme dezvoltatorilor. Dar, pe de altă parte, să nu uităm că există foarte multe exemple de construcții în zone verzi, blocuri lângă blocuri, decizii administrative în zona de urbanism care aglomerează și mai mult metropola.

Este o măsură cu dublu tăiș. Pe de o parte afectează zona construcțiilor iar pe de altă parte vine să ofere o necesară reorganizare administrativă a Capitalei. Este necesar ca Primăria Capitalei să vină cu o radiografie a construcțiilor, a șantierelor afectate după ce au fost suspendate planurile de urbanism zonale. Să vedem unde se poate interveni punctual pentru a debloca lucurile, unde se respectă legea și unde putem ajuta practic dezvoltatorii să nu piardă banii într-o vreme în care și așa industria construcțiilor este grav afectată de inflație”, a explicat Negrescu.

Însă românii au început să se îndepărteze puțin de piața imobiliarelor. Iar acest lucru se vede și în trendul ușor descendent al prețurilor acestora din ultima perioadă.

”Piața imobiliară din capitală este în momentul de față sub semnul întrebării pe de o parte prin prisma construcțiilor noi pentru care autorizațiile au fost suspendate, iar pe de altă parte din prisma puterii de cumpărare care a scăzut semnificativ iar potențialii clienți, mai ales ce i pe credite așteaptă în continuare vremuri mai bune.

Numărul tranzacțiilor este în scădere semnificativă, oamenii reușesc cu greu să-și ia credite, astfel că alternativa o reprezintă o locuință veche, una deja construită pentru care nu există plată de TVA. Problemele vor continua să se acutizeze pe măsură ce ne vom adânci în criză. Să nu uităm că de la 1 ianuarie, TVA la locuințele noi crește la 19% pentru a doua achiziție sau pentru cele mai mari de o anumită suprafață.

Toate aceste probleme: inflația, creșterea prețurilor la materialele de construcție, creșterea dobânzilor și înăsprirea condițiilor de creditare vor pun și mai mult gaz pe focul problemelor din piața imobiliară.

Astfel că pentru mulți dintre clienți le va fi greu să găsească o locuință nouă în condițiile în care multe dintre șantiere vor fi trecute în stand by. Iar pentru cei care au locuințe și vor să le vândă va fi o misiune aproape imposibilă să deruleze tranzacții până în primăvara anului viitor”, a mai spus Negrescu.

Prețuri mari în Cluj- Napoca

Cluj-Napoca a depășit de mult Bucureștiul la prețurile locuințelor și se află în aceeași categorie cu orașe precum Anvers (Belgia), Milano (Italia) sau Barcelona (Spania), unde prețurile sunt mai mari decât în capitale, arată Indexul Imobiliar realizat de Deloitte, citat de Panorama.

Media prețurilor este de aproape 2.000 de euro/mp pentru o locuință nouă în Cluj-Napoca, în timp ce la București media este sub 1.600 de euro/mp. Cum se vede asta în buzunarul locuitorilor? Un clujean dă cu aproape 30.000 de euro mai mult decât un bucureștean pentru același apartament de 60 de mp, spre exemplu. La nivel național prețul mediu al unui apartament nou tranzacționat a fost de 1.266 de euro/mp.

Pe lângă prețurile mari, lângă Cluj-Napoca se află și cea mai mare suburbie: la Florești s-au construit din 2016 și până la finele lui 2021 peste 25.000 de locuințe, potrivit datelor INS.

Conform statisticilor, numărul blocurilor noi finalizate în Cluj Napoca s-a redus cu peste 50% în ultimii trei ani. Asta din cauza caracteristicilor geografice ale orașului, dar și a unui proces de autorizare anevoios.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#PUZ ilegal Bucuresti, #NIcusor Dan, #cresteri preturi apartamente, #Bucuresti , #constructii