Cum justifică Rusia interviul dat de Putin prezentatorului american Tucker Carlson. Momentul difuzării materialului

Joi, 08 Februarie 2024, ora 07:12
6161 citiri
Cum justifică Rusia interviul dat de Putin prezentatorului american Tucker Carlson. Momentul difuzării materialului
Putin i-a acordat un interviu realizatorului american Trucker Carlson FOTO X

Preşedintele Vladimir Putin i-a acordat marţi un interviu prezentatorului de televiziune american Tucker Carlson, a confirmat miercuri Kremlinul, acesta fiind primul interviu acordat de liderul rus unui jurnalist american după invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, relatează Reuters. Interviul va fi publicat la ora 18:00, ora Washingtonului (23:00 GMT), a precizat el într-o postare în alb şi negru, pe care sunt afişate chipurile celor doi bărbaţi, scrie AFP.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a fost de acord cu interviul lui Carlson deoarece abordarea fostului prezentator Fox News diferă de raportarea "unilaterală" a conflictului din Ucraina de către multe instituţii de presă occidentale.

"Când vine vorba de ţările din Occidentul colectiv, marile reţele media, canalele de televiziune, marile ziare nu se pot lăuda în niciun caz că încearcă măcar să pară cel puţin imparţiale în ceea ce priveşte relatarea faptelor", a declarat Peskov în cadrul briefingului de presă obişnuit. "Toate acestea sunt mijloace de informare în masă care adoptă o poziţie extrem de unilaterală. Bineînţeles, nu există nicio dorinţă de a comunica cu astfel de mijloace de informare în masă şi nu prea are sens şi este puţin probabil că va fi util", a precizat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Întrebat direct de ce Carlson a obţinut un interviu cu Putin, Peskov a declarat că abordarea jurnalistului american nu este "în niciun caz pro-rusă, nu este pro-ucraineană - este pro-americană".

Interviul va fi difuzat probabil joi, a anunţat agenţia de ştiri rusă TASS, citând Wall Street Journal.

Putin, care a ordonat invazia Ucrainei la 24 februarie 2022, a fost intervievat ultima dată în mod oficial de o instituţie media americană în octombrie 2021, când Hadley Gamble de la CNBC a vorbit cu el. De atunci, Putin a mai acordat interviuri în mass-media din Rusia, China şi Kazahstan, dar nu în Occident.

Multe organizaţii media occidentale au părăsit Moscova sau şi-au închis operaţiunile din cauza legilor aspre privind mass-media adoptate la scurt timp după război. Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovici, cetăţean american, a fost reţinut pentru acuzaţii de spionaj în martie 2023.

Carlson a declarat marţi, într-o postare pe X, că interviul le va permite americanilor să înţeleagă punctul de vedere al Rusiei cu privire la război. "Nu suntem aici pentru că îl iubim pe Vladimir Putin....Nu vă încurajăm să fiţi de acord cu ceea ce ar putea spune Putin în acest interviu, dar vă îndemnăm să îl urmăriţi", a spus el.

Putin spune că a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina pentru a proteja securitatea naţională a Rusiei împotriva a ceea ce el consideră a fi un Occident ostil. Kievul şi aliaţii săi occidentali spun că este un război de agresiune neprovocat şi o acaparare de teritorii în stil imperial.

Carlson, care a declarat că o mare parte din acoperirea mediatică occidentală a războiului este părtinitoare în favoarea Kievului, a precizat că i-a cerut un interviu şi preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Americanii au adus la noi în țară cel mai nou sistem anti-dronă. Militarii români au început antrenamentele
Americanii au adus la noi în țară cel mai nou sistem anti-dronă. Militarii români au început antrenamentele
Militari din Divizia Aeropurtată 101 au desfășurat, în țara noastră, la Capu Midia, un exercițiu tactic cu trageri reale, cu cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei SUA. Sistemul M-LIDS...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#putin, #interviu, #american , #stiri Vladimir Putin