Abilul Putin e pe cale să câștige războiul rece contra Occidentului

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Luni, 14 Februarie 2022, ora 11:28
9957 citiri

Războiul rece nu s-a terminat. El doar a luat o mică pauză. Cel mai puternic adversar al Occidentului a fost și va rămâne în continuare Vladimir Putin. Extraordinara sa abilitate de a exploata orice greșeală săvârșită de Statele Unite, dublată de o campanie neîntreruptă de imagine și o propagandă agresivă pompată continuu pe siturile de socializare, fac din președintele Federației Ruse cel mai redutabil adversar al Vestului, pentru că a știut să câștige de partea sa foarte mulți adepți, chiar in inima Occidentului.

Nu e de mirare, deci, că Parlamentul rus a aprobat revizuirea ad personam a Constituției, tocmai pentru a-i permite lui Vladimir Putin să rămână la cârma Federației Ruse pentru alte două mandate. Și, dacă va fi cazul, parlamentarii ruși nu vor ezita să umble din nou la Constituție, golind astfel de orice conținut conceptul de regulă, lege sau stat de drept.

Cei care se ocupă de campania de imagine a Liderului Suprem sunt foarte atenți la amănunte și extrem de inventivi. Internetul e plin de clipuri care îl reprezintă pe președinte în diferite ipostaze. Ba patinând, îmbrăcat în echipament de hockey, ba executând figuri de judo, îmbrăcat în kimono, ba înotând sau mergând pe bicicletă, ba la pescuit etc. S-a mers până acolo încât au falsificat imaginile cu ajutorul Photoshop. Cu toții ne amintim imaginea cu Putin, la bustul gol, traversând un pârâu, călare pe spinarea unui urs uriaș.

Însă responsabilii cu propaganda nu se limitează la a arăta imaginea unui președinte energic și sportiv, dar îi creează și o latură umană, făcându-l pe cel care posedă un palat de un miliard de euro și sume enorme de bani să pară o persoană simplă, modestă, umilă chiar. Așa că îl putem vedea pe stăpânul celei mai mari țări din lume consumând o înghețată în parc, printre oamenii obișnuiți, sau o cafea într-un bar modest. Cum e el atent cu femeile, cum le zâmbește și le strânge mâinile bărbaților pe care îi întâlnește. Hitler ar fi invidios.

Nu este neglijată nici latura “justițiară” a lui Putin, fiind prezentat ca un adevărat Robin Hood care îi apară pe săraci de lăcomia oligarhilor. Nu de puține ori l-am văzut pe Vladimir Putin răstindu-se la câte un multimiliardar rus care le oferea angajaților săi salarii ceva mai mici decât ar fi fost normal. Sau imaginile cu Vladimir Putin depunând o coroana de flori la mormântul Soldatului Rus, stand nemișcat, fără umbrelă, în ploaia torențială care îl udase până la piele.

Simpatia pentru Putin - dezvoltată insidios, ca o tumoare

Toate aceste imagini, dar și alte activități propagandistice ruse, însumate, au avut un impact imens asupra spectatorilor – îndeosebi, asupra celor occidentali - mulți dintre ei exprimându-și sprijinul deschis și necondiționat pentru dictatorul rus, mai ales pe fondul imenselor și repetatelor gafe (dacă putem să le numim astfel) săvârșite de Statele Unite în Orientul Mijlociu, din 2001 până astăzi, erori sancționate prompt și cu extremă măiestrie de Vladimir Putin, în diferite ocazii.

Simpatia pentru Putin - dezvoltată insidios, ca o tumoare - îi orbește și le întunecă rațiunea adepților săi. Aceștia sunt așa numiții idioți utili, cei care, în adorarea lor nelimitată și ilogică, trec cu vederea orice atrocitate săvârșită de țarul Putin (prin oamenii săi), începând cu eliminarea fizică a adversarilor politici sau a ziariștilor incomozi, continuând cu menținerea în sărăcie și în ignoranță a populației și terminând cu subjugarea completă a Justiției ruse și, prin urmare, a statului de drept.

O altă armă, extrem de eficientă, a Kremlinului o reprezintă fake news-ul. Rețelele de socializare sunt pline de informații false, fabricate sau răstălmăcite, menite să creeze în utilizatorii europeni (în special, în cei din fostul bloc comunist) neîncredere în propriile guverne, ură și dezbinare.

Entitățile care încurajează fățiș ultra-naționalismul

Apoi, entități mass media precum Sputnik News sau Russia Today sprijină și încurajează fățiș ultra-naționalismul, cu scopul nedeclarat de a distruge Uniunea Europeană. O Uniune puternică, solidară, nu este deloc pe placul lui Putin.

Pe de altă parte, din păcate, răspunsul Occidentului lipsește aproape cu desăvârșire, ceea ce reprezintă o altă eroare teribilă, a căror efecte dezastruoase se pot vedea cu ochiul liber.

Desigur, responsabile de valul acesta de simpatie nemeritată o au și “tonomatele” din presă, acelea care miros de la o poștă a ruble rusești. În Federația Rusă, organizațiile care acceptă finanțări externe sunt foarte des etichetate drept “teroriste” de către Justiția rusă, obedientă lui Putin (și cum să nu fie obediență, când judecătorii știu foarte bine că, dacă se supără, Putin îi poate trimite, în orice moment, în concediu fără plată, în Siberia). Apoi, aceste ONG-uri sunt închise, iar conducătorii lor sunt condamnați la ani grei de închisoare. Și asta doar pentru “vina” de a fi criticat regimul, îndeosebi corupția la nivel înalt. La noi, în schimb, chiar dacă se poate dovedi clar că fac jocurile Rusiei, trădătorii de neam și țară nu sunt doar tolerați, dar chiar se lăfaie în fotoliile de parlamentar și vor mai primi și pensii speciale, pe deasupra.

Totuși, întrebarea care stăruie este următoarea: va invada Putin Ucraina? Greu de spus, pentru că asta depinde foarte mult de acțiunile pe care le va întreprinde Occidentul. Putin și-ar dori o invazie “pașnică”, precum cea din Crimeea. O confruntare directă între armata rusă și cea ucraineană (sprijinită de Occident) s-ar sfârși cu extrem de multe victime, de ambele părți. Iar Putin nu cred că-și dorește asta. Președintele rus și-ar dori să poată impune în Ucraina o conducere rusofilă (poate chiar reîntronarea lui Ianukovici), care să garanteze nu doar îndepărtarea fostei republici sovietice de NATO, dar, dacă s-ar putea, chiar revenirea ei la Patria-Mamă, dar fără prea multe victime, pentru că asta l-ar pune într-o lumină proastă, delegitimizatoare.

De altfel, refacerea URSS e un vis mai vechi a lui Vladimir Putin și a camarilei sale. Belarus, de exemplu, pare să fie deja pregătită pentru acest pas. Probabil, vor urma și alte republici ex-sovietice. Unele dintre acestea încă mai tânjesc după statutul de super-putere pe care îl aveau înainte. Atunci când Vladimir Putin spunea, referindu-se la defuncta URSS, că s-au făcut greșeli, el nu se referea la anexarea cu forța a atâtor state sau la milioanele de victime ale comunismului, ci deplângea... destrămarea ei. De aceea, în anii următori, vom asista la diverse încercări de refacere a imperiului rus. Iar unele vor reuși.

Faptul că americanii, dar și mai multe țări membre ale NATO, au trimis trupe și armament aproape de granița cu Ucraina, pare să mai atenueze puțin din entuziasmul rusesc. Totuși, veriga slabă a NATO o reprezintă țările europene, care încă nu au reușit (și, foarte probabil, nici nu vor reuși curând) să aibă o singură voce. Iar Putin știe asta și o folosește în propriul interes. De fapt, el este artigianul acestor neînțelegeri. De asta a și declarat că va întrerupe dialogul dacă Uniunea Europeană va trimite la Moscova un comunicat comun. Asta pentru că a trata problema în mod separat, țară cu țară, îi aduce Rusiei un imens avantaj, fiindu-i mult mai ușor să rupă unitatea dintre ele, in pofida faptului că, cel puțin în teorie, acestea stau de aceeași parte a baricadei.

Cine este agresorul?

Putin mai spune că agresorul ar fi Occidentul, pentru că vrea să primească Ucraina în NATO și să plaseze acolo rachete ofensive. Prin urmare, zice Putin, Rusia nu face decât să-și apere interesele. Pentru mulți susținători ai săi, inclusiv pentru cei din Occident, această justificare a președintelui rus pare veridică.

Se teme cu adevărat Kremlinul de rachetele NATO? Le consideră o amenințare, deși Putin a fost asigurat, de nenumărate ori, că scutul anti-rachetă de la Deveselu, ca și cel din Polonia, este unul strict defensiv? Ministrul nostru de externe, domnul Bogdan Aurescu, chiar i-a invitat, acum câteva săptămâni, pe militarii ruși să vină la Deveselu, pentru a se convinge cu proprii ochi. Răspunsul rușilor încă se mai lasă așteptat, semn că nu-i interesează de fapt acest subiect. Ei știu foarte bine că aceste scuturi sunt defensive, dar susțin contrariul, pentru a putea astfel “justifica” eventuala invazie a Ucrainei. Iar unde intră rușii, cu greu mai ies.

Și dacă, totuși, rușii vor îndrăzni, în cele din urmă, să invadeze Ucraina, oare vor aplica aceeași tactică pe care au utilizat-o și în Basarabia și Bucovina de Nord, pentru a schimba compoziția populației în favoarea rușilor?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#putin, #Rusia, #Ucraina, #URSS, #NATO, #Kremlin , #Rusia