De ce Putin nu va cuceri niciodată Ucraina: Forța ascunsă care va opri Rusia

Duminica, 29 Mai 2022, ora 23:53
17535 citiri
De ce Putin nu va cuceri niciodată Ucraina: Forța ascunsă care va opri Rusia
Putin dorește rusificarea Ucrainei, dar scopul său este foarte greu de atins FOTO: Spectator

Vladimir Putin nu a fost niciodată complet clar cu privire la scopurile sale de război, dar obiectivul major ascuns și cu bătaie lungă îl constituie ”rusificarea” Ucrainei. Însă acesta a luat forme schimbătoare de-a lungul secolelor, iar acum el este greu de atins datorită consolidării unui resentiment ucrainean față de Rusia, mai puternic decât pe vremea lui Nicolae al II-lea și Stalin, ceea ce îl va face pe liderul de la Kremlin să nu cucerească niciodată țara vecină. El este ca o forță ascunsă în minților oamenilor, care acționează mai sever decât armele.

Putin vorbește la nesfârșit despre frăția rușilor și ucrainenilor și în această relație pune întotdeauna Rusia pe primul loc, dar dorește să anexeze mai mult teritoriu, susține profesorul Robert Service de la Universitatea Oxford, într-o analiză publicată de Spectator.

Sub Imperiul Rus, țarii au văzut în Ucraina o problemă, deoarece se temeau de creșterea naționalismului. Astfel, limba ucraineană a fost restricționată în presă, iar Ucraina nu a apărut pe hărțile oficiale.

Teritoriile din jurul Kiev-ului au fost numite Malorossia (Mica Rusie), în timp ce acelea din apropierea Mării Negre, Novorossia (Noua Rusie). Aceste nume exprimau o insistență ca întregul destin al vorbitorilor de ucraineană să revină Rusiei Mari.

Stalin a considerat Ucraina ca fiind crucială pentru impunerea forțată a agriculturii colective de la sfârșitul anilor 1920. Agricultura ei a fost coșul Europei Centrale înainte de 1914 și intenția era de a finanța industrializarea sovietică prin exporturi masive de cereale.

Când Gorbaciov a anunțat reforme ale comunismului la sfârșitul anilor ’80, el a încercat să țină sub control naționalismul ucrainean. Dar prăbușirea economiei sovietice a intensificat resentimentul ucrainenilor față de tratarea lor de către Moscova.

Un medium rus a prezis data morții lui Putin. În plus, a descris și modul în care va sfârși

În 1991, liderul comunist de la Kiev, Leonid Kravciuk, a adulmecat vântul naționalist și s-a aliniat la opinia ucraineană cerând un referendum pentru independență față de Rusia. După ce Ucraina a votat cu o majoritate covârșitoare pentru separare, URSS s-a prăbușit.

Resentimentul ucrainenilor față de Rusia va fi ca un zid

Sub Volodimir Zelenski, orientarea spre un sistem democratic și către Uniunea Europeană s-a consolidat. Anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 a convins milioane de cetățeni ucraineni pro-ruși, că Ucraina ar trebui să acorde prioritate cooperării și alianței cu Occidentul.

Hărțuirea lui Putin a ”poporului frate” de către Rusia a transformat națiunea într-un focar al naționalismului ucrainean, consideră profesorul de istoria Rusiei de la Universitatea Oxford.

Putin recurge la Planul C pentru câștigarea războiului din Ucraina: Lovitură grea pentru întreaga lume

Așadar, cum ar putea Putin să deznaționalizeze Ucraina și să o facă mai prietenoasă cu Rusia? Prăbușirea statului ucrainean pare acum puțin probabilă, datorită curajului politicienilor și a forțelor sale armate.

O victorie militară rusă chiar și în Donbas și de-a lungul coastei Mării Negre nu ar putea fi obținută niciodată fără costuri îngrozitoare, pentru grupul de conducere al Rusiei, inclusiv pentru Putin.

Dar, Rusia va rămâne economia și statul paria ale lumii. Resentimentul față de Rusia, atât în părțile cucerite, cât și în cele libere ale Ucrainei, ar fi mai mare decât orice lucru cunoscut de țarul Nicolae al II-lea, Vladimir Lenin și Iosif Stalin.

Vladimir Putin va fi cu siguranță întrebat la un moment dat, dacă ”operațiunea militară specială” a meritat totul. Și vor fi rușii, inclusiv o parte din grupul de conducere de la Moscova, care îi vor pune întrebarea.

Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Ocuparea de către Rusia a satului Novomihailovka, în estul Ucrainei, ar putea să pună în pericol oraşul-cheie Vuhledar, informează marţi, 23 aprilie, Ministerul Apărării britanic în baza...
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Armata rusă va intensifica loviturile asupra bazelor de depozitare ucrainene care adăpostesc arme furnizate de Occident, a declarat marţi, 23 aprilie, ministrul apărării, Serghei Şoigu, în...
#putin, #Putin razboi Ucraina, #razboi Ucraina, #razboi ucraina rusia, #rusificare, #cucerire ucraina, #razboi Rusia , #stiri Vladimir Putin