Ce îl poate doborî pe Putin: Cea mai probabilă variantă și altele două posibile

Joi, 03 Noiembrie 2022, ora 00:31
5804 citiri
Ce îl poate doborî pe Putin: Cea mai probabilă variantă și altele două posibile
Putin poate fi dat jos de la putere de colapsul sistemului din Rusia FOTO: FA

Pe măsură ce contraofensiva Ucrainei erodează poziția Rusiei pe câmpul de luptă, se pune din ce în ce mai mult întrebarea dacă Vladimir Putin va fi doborât de la putere. Analiștii internaționali susțin că acest lucru este probabil sau posibil, existând trei scenarii în acest moment.

Dacă anumite variante, în care liderul de la Kremlin ar putea fi îndepărtat de la putere, au șanse mici astăzi, există un alt pericol plauzibil ce îi amenință scaunul puterii președintelui rus, potrivit Foreign Affairs.

Experții văd, în principal, existența a trei scenarii în acest moment care pot duce la înlăturarea lui Vladimir Putin de la Kremlin, pe care le prezentăm mai jos.

Lovitură de stat

Pierderea unui război este rareori o mișcare inteligentă în carieră. Istoria este plină de dictatori care au lansat ceea ce ei credeau că ar fi ofensive scurte, victorioase, doar pentru a fi măturați de la putere în timp ce trupele lor se zdruncinau.

Exemplele variază de la Napoleon al III-lea al Franței și până la generalul argentinian Leopoldo Galtieri, care a provocat-o pe „Doamna de Fier”, prim-ministrul britanic Margaret Thatcher, în Insulele Falkland în 1982.

Putin nu a pierdut încă, iar trupele ruse ar putea să reușească să-și apere unele dintre câștigurile teritoriale. Dar războiul a tensionat deja relațiile lui Putin cu unii din anturajul său.

SUA dezvăluie cum a distrus Putin economia Rusiei: Datele dezastrului au ieșit la iveală, doar o industrie e profitabilă

Pentru a-și salva scaunul, el a deturnat vina pentru invazia sa dezastruoasă asupra liderilor militari și ai ofițerilor Serviciului Federal de Securitate (FSB), care erau responsabili pentru infiltrarea în Ucraina și evaluarea opiniei locale. Opt generali au fost „demiși, redistribuiți sau lăsați în altă parte” din februarie, iar unul ar fi fost întemnițat.

Între timp, șoimii precum liderul cecen Ramzan Kadîov și Yevgeni Prigojin, sunt extrem de critici față de eșecurile armatei și îl învinovățesc pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu.

Unii au sugerat că o lovitură de stat din partea forțelor armate și a profesioniștilor din serviciile de securitate ar putea fi în curs. Cu toate acestea, obstacolele în calea unei astfel de lovituri de stat sunt multe și greu de trecut. Putin a manipulat sistemul și Serviciile de Informații și de Securitate, care sunt în mâna lui, astfel că o lovitură de stat este puțin posibilă, neexistând nicio șansă reală în prezent.

Revoluția străzii

O revoluție a străzii nu este inevitabilă, cu siguranță. Protestele împotriva mobilizării s-ar putea răspândi probabil pe măsură ce soldații morți de pe front se întorc acasă în coșciuge, potențial fuzionate cu demonstrațiile privind restanțele salariale sau cu disponibilizările din industrie.

Pe măsură ce punctele fierbinți locale izbucnesc, guvernatorii ar putea improviza, încercând să rezolve problemele. Protestele de mică amploare și localizate nu sunt prea greu de gestionat. Dar pe măsură ce se răspândesc în țară, sarcina devine mai dificilă. Reprimarea violentă provoacă două reacții contradictorii: frică și indignare.

Germania avertizează o țară vecină României: Trebuie să alegeți între Putin și UE

Revoluțiile rareori destabilizează statele moderne cu forțe de poliție disciplinate și resurse suficiente, dar în Rusia o astfel de mișcare poate influența opinia elitelor și ale Serviciilor de Securitate.

Pe fondul unei pierderi generale a încrederii în Putin, liderul de la Kremlin ar putea fi dat jos de la putere. Ca și în cazul prăbușirilor bursiere, momentul colapsurilor autoritare este imposibil de prezis cu încredere. Astfel de regimuri pot părea puternice ani de zile, doar pentru a dispărea brusc după o criză severă.

Colapsul sistemului

Regimul lui Putin este mai vulnerabil decât oricând la o altă amenințare: o criză paralizantă a sistemului, deoarece crizele acumulate copleșesc capacitatea de decizie a Kremlinului. Războiul exacerbează slăbiciunile interne ale sistemului, îndreptându-l în direcția colapsului.

Structura de comandă politică construită de Putin în ultimii 22 de ani are două defecte cheie. „Verticala puterii”, sistemul de luare a deciziilor de la Kremlin este mai mult o piramidă, cu toate liniile de autoritate care descind în biroul lui Vladimir Putin.

Doi oligarhi ruși îi dau o lovitură lui Putin. Unul face afaceri cu 2 milioane de români

Desigur, Putin nu decide totul el însuși. Adesea, el dă mai jos chestiunile de rutină, iar observatorii ruși numesc acest lucru „pilot automat”. Primul defect este faptul că centrul de comandă al lui Putin este copleșit, ceea ce poate duce la greșeli în cascadă. Pe măsură ce povara crește, se mărește și pericolul pierderii controlului.

Al doilea punct slab este nevoia lui Putin de a proiecta continuu puterea. La fel ca majoritatea regimurilor autoritare moderne, el se bazează pe un joc de încredere elaborat: majoritatea forțelor regimului său este motivată mai degrabă de corupție decât de convingere, dar acționează din credința că sistemul va supraviețui. Când această credință se estompează, atunci tot sistemul va intra în colaps, ca într-un joc de domino.

Vladimir Putin nu intenționează să se întâlnească cu familiile victimelor atentatului de Moscova şi nici nu a fost la faţa locului
Vladimir Putin nu intenționează să se întâlnească cu familiile victimelor atentatului de Moscova şi nici nu a fost la faţa locului
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu are vreo întâlnire cu familiile victimelor atacului de la Crocus City Hall, de la Moscova, soldat cu 143 de morţi, săptămâna trecută, revendicat de...
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Gerhard Schröder, fostul cancelar german susţine în continuare că prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, notează joi, 28...
#putin, #Vladimir Putin, #Putin presedinte Rusia, #inlocuire, #Kremlin Vladimir Putin, #lovitura stat, #presedinte Rusia , #Razboi Ucraina