Alianța autocrată între Rusia și China: Seismul diplomatic care-și propune să schimbe ordinea mondială ANALIZĂ

Marti, 08 Februarie 2022, ora 23:01
4510 citiri
Alianța autocrată între Rusia și China: Seismul diplomatic care-și propune să schimbe ordinea mondială ANALIZĂ
Presa australiană parodiază întâlnirea Xi-Putin de la Jocurile Olimpice de la Beijing FOTO: The Sydney Morning Herald

Când fostul președinte american Donald Trump și-a încheiat mandatul la Casa Albă, s-a sperat că fără abordarea sa perturbatoare a diplomației globale va apărea un mediu mai stabil și conciliant.

Însă, creșterea rapidă a tensiunilor dintre Rusia-China și Occident ar putea anula orice credință că intrăm într-o eră a relațiilor pașnice și pare mai degrabă că ne apropiem de o perioadă în care alianța autocrată Moscova și Beijing încearcă să schimbe ordinea mondială.

Aceste diviziuni de pe scena lumii au fost consolidate săptămâna aceasta, când președintele Chinei Xi Jinping și cel al Rusiei Vladimir Putin au folosit Jocurile Olimpice de iarnă 2022 de la Beijing ca fundal pentru a dezvălui un acord pe termen lung, potrivit unei analize publicate în The Sydney Morning Herald.

Astfel, alianța autocrată dintre China și Rusia ”ar putea fi începutul unui nou Război Rece”, potrivit expertului american Robert Daly, director al Institutului Kissinger pentru Chian și SUA, un think-thank din Washington.

Relațiile anterioare dintre cele două regimuri comuniste au fost verificate, dar după cum spune un proverb, ”dușmanul dușmanului meu este prietenul meu”. China și Rusia au acum multe în comun.

Pe măsură ce președintele Xi continuă să intensifice presiunea asupra Taiwanului, ca parte a politicii sale ”o singură Chină”, acumularea de forțe de către Putin la granița cu Ucraina este un efort major de a respinge legăturile în expansiune ale NATO cu fostele națiuni sovietice.

Noi informații despre asasinarea lui John F. Kennedy ies la iveală: Dezvăluiri despre Lee Harvey Oswald, CIA și al doilea trăgător VIDEO

Declarația comună China-Rusia arată clar că se sprijină reciproc, susținând că ”partea rusă…confirmă că Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei”, în același timp, se opun ”extinderii în continuare a NATO” și solicită ”Alianței nord-atlantice să abandoneze ideologia sa apropiată Războiului Rece”.

China și Rusia promovează democrația, însă doar pe hârtie

Ordinea mondială a fost modelată după cel de-al Doilea Război Mondial în mare parte de democrațiile liberale angajate în respectarea drepturilor universale ale omului, a piețelor libere și a intervenției limitate a statului în viața oamenilor.

Aceasta se află acum sub atacul direct al Chinei și Rusiei, care împreună, au o influență enormă nu doar în interiorul propriilor granițe, ci și într-un număr tot mai mare de state din întreaga lume.

Iar propaganda alianței autocrate China-Rusia arată masca sub care se derulează încercarea de a schimba ordinea mondială și a liderului global, Statele Unite, printr-un limbaj propriu democrațiilor occidentale, dar fără acoperire la Moscova și Beijing.

Directorul FBI avertizează lumea de un pericol major: ”Guvernul acestei țări încearcă să ne fure informațiile și tehnologia” VIDEO

Astfel, în Declarația comună Xi-Putin, se spune că ”democrația este o valoare umană universală și că promovarea și protecția ei este o responsabilitate comună”, iar aceasta vine cu condiția că ”este doar la latitudinea poporului țării să decidă dacă statul lor este unul democratic”. Însă, toate astea sunt doar niște vorbe goale.

Așadar, plăcile tectonice ale ordinii mondiale se mișcă, iar în lume s-ar putea vedea o nouă realiniere a națiunile, ceea ce ar putea determina cu adevărat începutul unui nou Război Rece.

Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Vladimir Putin vrea să meargă din nou în China. Preşedintele rus a declarat joi, 25 aprilie, că plănuieşte să efectueze o vizită în țara asiatică în cursul lunii mai. Călătoria va...
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
#Putin Xi Jinping, #Rusia China, #china taiwan tensiuni, #Rusia Ucraina conflict, #Rusia NATO conflict , #Rusia