Cât de departe va merge sprijinul lui Xi Jinping pentru Putin: China pro Rusia, în ciuda avertismentelor SUA? ANALIZĂ

Vineri, 04 Februarie 2022, ora 23:26
5491 citiri
Cât de departe va merge sprijinul lui Xi Jinping pentru Putin: China pro Rusia, în ciuda avertismentelor SUA? ANALIZĂ
Putin se întâlnește cu Xi la Beijing FOTO: Foreign Policy

În vreme ce Occidentul amenință Rusia cu sancțiuni severe în cazul unei invazii a trupelor sale în Ucraina, se pune întrebarea: cât de departe va merge sprijinul lui Xi Jinping pentru Putin? Îi va oferi conducătorul de la Beijing un colac de salvare liderului de la Kremlin, în ciuda avertismentelor venite de la Washington?

Xi Jinping are convorbiri bilaterale cu Vladimir Putin la Beijing pe 4 februarie 2022, chiar înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă, fiind prima întâlnire a președintelui chinez cu un șef de stat străin, de la debutul pandemiei mondiale de coronavirus din martie 2020, potrivit Foreign Policy.

Se așteaptă ca cei doi lideri să semneze noi acorduri de cooperare între cele două țări, precum achiziții de gaze și un alt sprijin financiar din partea Beijing-ului, care ar putea atenua sancțiunile suplimentare pregătite de Statele Unite și Europa.

Nu există nicio îndoială că relația dintre China și Rusia s-a strâns în ultimii ani, dinamizată de anexarea Crimeei de către Moscova în 2014, când sancțiunile zdrobitoare au lăsat Kremlinului mai puține opțiuni.

Dar situația este una complicată de dinamica regională, deoarece ambele exercită influență în Asia Centrală, în timp ce Rusia împărtășește un parteneriat de durată cu India, un adversar chinez în creștere.

Așa cum a observat Kadri Liik, analist la European Council, într-un raport recent privind abordarea Rusiei față de China, cele două țări s-au angajat pe un drum similar cu relația Rusia-Turcia, unde flexibilitatea este mai importantă decât orice altceva.

Mutarea uriașă a rușilor pe piața financiară internațională. Peste 200 de miliarde de dolari investiți de 17 milioane de oameni

”Părțile tolerează diferențele de opinie sau ciocnirile de interese pentru că văd aceste dispute ca provenind din interese geopolitice ”pragmatice”, nu ideologice, și mai ales nu dintr-o ideologie care să le amenințe sistemele de guvernare”, a spus Liik.

Se va lovi Putin de interesele Chinei din Ucraina?

Dar este relația suficient de puternică pentru ca Putin să se aștepte ca Xi Jinping să stea deoparte, dacă Occidentul își va îndeplini planul și amenințările privind aplicarea unor noi sancțiuni, mai dure, împotriva Rusiei?

Bonnie Glaser, directorul programului pentru Asia din cadrul Fondului german Marshall din Statele Unite, susține că Xi ”ar prefera să nu fie nevoit să facă această alegere”. Această șovăială a președintelui chinez provine atât din chestiuni de principiu, în conformitate cu prioritățile politicii proprii a Beijing-ului, cât și din rațiuni de afaceri, deoarece orice invazie a Rusiei ar pune în pericol investițiile Chinei din Ucraina.

Scurgeri dintr-un document confidențial american: SUA și Rusia un posibil aranjament militar de anvergură

Să menționăm faptul că investițiile directe ale Chinei în Ucraina din perioada 2015-2019 au fost de 127 de milioane de dolari, conform China Observes. Iar China a devenit partenerul numărul unu al Ucrainei în comerț, cifra de afaceri ajungând la 15,4 miliarde de dolari, un maximum în 2020.

Pe de altă parte, China trebuie să țină cont și de avertismentul Statelor Unite, în relația cu Rusia. Astfel, pe 3 februarie 2022, Washington-ul a avertizat China să nu ajute Rusia să evite potențialele sancțiuni legate de criza din Ucraina, cu doar câteva ore înaintea întâlnirii Putin – Xi Jinping.

Statele Unite și aliații săi ”au o gamă largă de instrumente”, care pot fi folosite împotriva ”societăților străine, inclusiv a celor din China”, care încearcă să se sustragă unor posibile măsuri punitive împotriva Rusiei, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA, conform Washington Post.

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
Herta Muller și alți 39 de laureați Nobel, scrisoare deschisă împotriva lui Putin: „Reprezintă o amenințare directă pentru întreaga umanitate”
Herta Muller și alți 39 de laureați Nobel, scrisoare deschisă împotriva lui Putin: „Reprezintă o amenințare directă pentru întreaga umanitate”
39 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare deschisă împotriva regimului lui Vladimir Putin. Oameni de știință, economiști și scriitori au cerut liderilor mondiali să...
#Putin Xi Jinping, #china rusia, #Xi Jinping presedinte China, #Vladimir Putin, #Rusia China, #SUA Rusia tensiuni , #China