Putin a căzut în capcana întinsă de Xi Jinping: Pentru prima dată în istorie, China mutare decisivă la Moscova

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 23:31
23213 citiri
Putin a căzut în capcana întinsă de Xi Jinping: Pentru prima dată în istorie, China mutare decisivă la Moscova
Xi Jinpinjg cu Putin, în vizita sa la Moscova FOTO: Quarz

În timpul vizitei președintelui chinez la Moscova, cei doi lideri mondiali au semnat 14 acorduri economice între țările lor, însă experții consideră că Putin a fost prins în capcana întinsă de Xi Jinping.

Astfel, Rusia a consolidat rolul yuanului, moneda Chinei, în economia și la Bursa din Moscova, unde pentru prima dată în istorie, bancnota de la Beijing a devenit prioritară, depășind dolarul în tranzacții.

Mai mult decât atât, în mod neașteptat, Putin a susținut yuanul în schimburile comerciale ale Rusiei cu țări din Asia, Africa și America latină, întărind poziția acestuia pe plan mondial, în detrimentul rublei rusești, potrivit Quartz.

Într-o declarație comună care anunță acordurile, China și Rusia au declarat că alianța lor nu este „confruntare în natură și nu este îndreptată împotriva țărilor terțe”. Liderii au solicitat, de asemenea, o „accelerare a procesului de stabilire a unei ordini mondiale multipolare”.

China riscă enorm dacă înarmează Rusia: SUA ar da o lovitură majoră Beijingului

Putin a menționat în mod specific moneda chineză în contextul investițiilor rusești în lumea în curs de dezvoltare. „Suntem în favoarea utilizării yuanului chinez pentru schimburile dintre Rusia și țările din Asia, Africa și America Latină”, a spus Putin. „Sunt încrezător că aceste forme de schimb în yuani se vor dezvolta între partenerii ruși și omologii lor din țări terțe.”

China a fost o linie de salvare economică pentru Rusia în timpul sancțiunilor internaționale care decurg din invazia sa în Ucraina, Beijingul a fost de acord să cumpere exporturi de petrol și gaze din țara izolată, deși cu un ritm scăzut și cu prețuri reduse.

Încercările lui Xi de a consolida yuanul ca monedă la nivel mondial fac parte din scopul guvernului chinez de a se implica mai mult în afacerile economice și politice globale. Influența Chinei asupra pieței ruse a devenit mult mai intensă. Pentru prima dată în istoria Bursei de la Moscova, yuanul a depășit dolarul american ca monedă cea mai tranzacționată luna trecută, cu o cotă de piață apropiată de 40% din volumul tranzacționării.

Yuanul a inundat piața din Rusia

Oricât de semnificativ este acest lucru, înțelepciunea convențională de pe piețele financiare susține că atâta timp cât China refuză să facă yuanul pe deplin convertibil, nu va putea rivaliza cu dolarul sau euro ca monedă globală.

Acest lucru este evident din statisticile care arată rezervele valutare la nivel mondial: dolarul deține 59,8%, euro – 19,7%, yenul japonez – 5,3%, lira sterlină britanică – 4,6%, yuanul chinez – 2,8%, conform datelor FMI.

O privire mai atentă asupra dimensiunii regionale a internaționalizării yuanului oferă totuși o imagine mai complexă. Ca urmare a războiului de la Kremlin în Ucraina și a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, yuanul s-a trezit brusc pe cale să devină moneda regională dominantă în nordul Eurasiei, conform Bloomberg.

O infecție mortală se răspândește într-un ritm alert: Este rezistentă la medicamente VIDEO

După cum Alexandra Prokopenko, un fost consilier al Băncii Rusiei, demonstrează în cercetările sale pentru Carnegie Endowment for International Peace, Bursa de Valori din Moscova arată, de asemenea, că cererea de yuani crește exponențial, tranzacționarea cu renminbi (moneda chineză) crescând la 33% de la 3% înainte de începerea războiului din Ucraina.

Rusia a ordonat o ajustare majoră a structurii rezervelor valutare. A mutat 15% din deținerile sale internaționale în yuani: o creștere de 10 ori față de poziția medie a renminbi în bilanțul oricărei bănci centrale globale.

Aceste schimbări inovatoare pot fi explicate nu doar prin accesul restricționat la dolar și euro în Rusia ca rezultat al sancțiunilor, ci și prin schimbările tectonice din geografia comerțului rusesc. Importurile Moscovei din Occident s-au prăbușit din cauza sancțiunilor, iar exporturile către Occident sunt, de asemenea, din ce în ce mai afectate. În acest context, Moscova a fost nevoită să-și mute majoritatea comerțului către China, care în 2022 a reprezentat 40% din importurile rusești și 30% din exporturi.

Dependența Rusiei de yuan crește rapid în general. Ponderea exporturilor rusești decontate în renminbi a crescut de la 0,4% la 14% în primele nouă luni ale anului 2022, potrivit datelor Băncii Rusiei. Depozitele în yuani au devenit disponibile în toate băncile importante, astfel încât deținerile în yuani ale gospodăriilor ruse au crescut de la zero la 6 miliarde de dolari în aceeași perioadă: aceasta reprezintă 11% din valuta străină pe care o dețin.

Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Vladimir Putin vrea să meargă din nou în China. Preşedintele rus a declarat joi, 25 aprilie, că plănuieşte să efectueze o vizită în țara asiatică în cursul lunii mai. Călătoria va...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#Putin Xi Jinping, #yuan China, #yuan chinezesc, #yuan chinezesc moneda rezerva, #yuan chinezesc inlocuieste dolarul, #rezerve valutare globale , #Razboi Ucraina