Întâlnirea care îngrijorează Occidentul: Ce pun la cale Putin și Xi, la prima ieșire a liderului de la Beijing după COVID

Marti, 13 Septembrie 2022, ora 05:18
5929 citiri
Întâlnirea care îngrijorează Occidentul: Ce pun la cale Putin și Xi, la prima ieșire a liderului de la Beijing după COVID
Întâlnirea dintre Xi Jingping (stânga) și Putin din 2018 de la Vladivostok FOTO: Dawn

În prima sa călătorie în străinătate după mai bine de doi ani de la începutul pandemiei COVID-19, președintele chinez Xi Jinping va merge miercuri, 14 septembrie 2022 în Kazahstan pentru a se întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, la summit-ul Shanghai Cooperation Organization (SCO).

Deși cele două țări nu au anunțat prea multe detalii asupra convorbirilor, se așteaptă ca Rusia să-și extindă afacerile în Asia, pe fondul înrăutățirii situației de pe frontul din Ucraina.

La rândul său, Xi Jinping vrea să demonstreze cât de încrezător este în privința puterii sale din China și cât de periculoasă a devenit situația globală, cu o lună înainte ca el să-și consolideze locul de cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong, potrivit Reuters.

Pe fundalul confruntării Rusiei cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina, al crizei din Taiwan și al unei economii globale zguduite de criză, Xi Jinping va efectua miercuri o vizită de stat în Kazahstan.

Apoi, Xi se va întâlni cu Putin la summit-ul SCO, întâlnire care îi va oferi liderul chinez ocazia de a-și sublinia influența, în timp ce Putin poate demonstra înclinarea Rusiei spre Asia, acolo unde Kremlinul trebuie să-și mărească afacerile, în condițile în care Moscova va pierde piața europeană, la petrol și gaze naturale.

7 puteri mondiale intensifică războiul contra Rusiei lui Putin: O nouă ”armă” va lovi Moscova

”În opinia mea totul va fi despre Xi: vrea să arate cât de încrezător este pe plan intern și să fie văzut ca liderul internațional al statelor opuse hegemoniei occidentale. În mod privat, îmi imaginez că Xi va fi cel mai îngrijorat de modul în care decurge războiul lui Putin și, într-adevăr, dacă Putin sau Rusia sunt în joc la un moment dat în viitorul apropiat, China are nevoie de o conducere anti-occidentală la Moscova”, a spus George Magnus, un expert economic de la Universitatea Oxford.

Odată partener principal în ierarhia comunistă globală, Rusia, după prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991, este acum considerată ca un partener junior al unei Chinei comuniste în renaștere, care se estimează ca va depăși Statele Unite, cu cea mai mare economie din lume, în următorul deceniu.

Putin a băgat Rusia într-o fundătură: Bumerangul gazelor se întoarce împotriva Moscovei

Putin încearcă să câștige o parte din piața din Asia

Se speră că în Kazahstan, la summit-ul SCO, Xi și Putin, cei doi lideri în vârstă de 69 de ani, vor spori legăturile dintre China și Rusia. Schimburile comerciale dintre cele două țări au crescut cu aproape o treime în primele 7 luni din 2022.

Vizita lui Xi ”demonstrează că China este dispusă nu numai să continue afacerile ca de obicei cu Rusia, ci chiar să ofere un sprijin explicit Moscovei și să accelereze formarea unei alianțe mai puternice China-Rusia”, susține Alexander Korolev, lector la Universitatea din Sydney, Australia.

Deși Xi s-a întâlnit cu Putin de 38 de ori, de când a devenit președinte al Chinei în 2013, el nu s-a întâlnit personal cu Joe Biden, de când acesta a devenit președinte al SUA.

Mutare istorică a lui Joe Biden: Lovitură puternică dată Chinei, un plan de 50 de miliarde de dolari pentru America

Reuniunea SCO care cuprinde China, Rusia, Pakistan, India, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan urmează să aibă loc la Samarkand, pe 15 și 16 septembrie. Organizația urmează să primească Iranul în rândurile sale, unul dintre aliații cheie ai Rusiei din Orientul Mijlociu.

Aici, Putin va încerca să stimuleze exporturile de energie ale Rusiei către Asia, în China, India, dar și în alte țări, în condițiile în care Europa a limitat masiv importurile de gaze naturale și petrol ale Moscovei.

În plus, Putin va organiza și un summit trilateral cu China și Mongolia, o rută potențială mult mai scurtă pentru energia rusă decât cea prin Siberia de Vest. Aceasta – Siberia 2 – ar traversa Mongolia spre China și ar putea transporta 50 de miliarde de metri cubi de gaze, aproximativ o treime din ce livra Rusia în Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Dacă anunțul privind prietenia ”fără limite” dintre Rusia și China a făcut valuri la vremea respectivă, iată că relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin capătă alte accente, iar...
Rusia se afundă în buzunarul unei țări: Putin a schimbat Germania cu o altă putere
Rusia se afundă în buzunarul unei țări: Putin a schimbat Germania cu o altă putere
Dacă multă vreme Germania a fost dependentă de petrolul și gazele naturale ale Rusiei, acum situația s-a schimbat radical de când a venit la conducere Olaf Scholz. Între timp, Putin a...
#Putin Xi Jinping, #Rusia China, #kazahstan rusia, #kazahstan, #china rusia, #Xi Jinping, #Xi Jinping presedinte China , #Razboi Ucraina