Putin a inițiat o mutare majoră: Finanțele Rusiei și-au schimbat direcția, dar există un mare pericol

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 02:50
5849 citiri
Putin a inițiat o mutare majoră: Finanțele Rusiei și-au schimbat direcția, dar există un mare pericol
Putin a mutat economia țării spre China FOTO: BBC

După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, mai multe pachete de sancțiuni economice ale Statelor Unite și Europei au lovit Moscova. Odată cu asta, Vladimir Putin a inițiat o schimbare strategică majoră, prin mutarea economiei țării spre est, mai precis spre China. Ponderea afacerilor Rusiei cu Beijingul a crescut masiv, ca și relațiile financiare, dar dependența excesivă de banii regimului Xi ar putea fi un pericol în viitor.

Economia Rusiei a devenit dependentă de capitalul chinez, dar acest lucru va întări statutul Moscovei ca partener junior în relația dintre cele două țări, potrivit unei analize realizate de Atlantic Council, un think tank independent din Washington, Statele Unite.

Strategia lui Putin de a pivota economia rusă departe de partenerii săi europeni a început încă din anul 2014, când a apărut primul val de sancțiuni, după anexarea Crimeii.

Când va renunța Putin la Ucraina: Există un singur grup care îl poate opri

În ciuda unei scăderi economice minore în ambele țări, care a perturbat strategia în 2015, reorientarea a avut succes în integrarea economiilor respective. Ponderea Chinei în comerțul total al Rusiei a crescut de la aproximativ 10% în 2013 la 18% până la sfârșitul anului 2021 și chiar mai mult în 2022.

Invazia Ucrainei de către Rusia din 2022, precum și sancțiunile G7 impuse au accelerat trecerea Moscovei către Beijing. În timp ce reorientarea economică a Rusiei s-a jucat cel mai proeminent în comerțul său cu bunuri, în special cu hidrocarburi, relațiile financiare ale Rusiei au suferit o schimbare paralelă. Drept urmare, economia Rusiei este acum puternic dependentă de capitalul chinez.

Deși acest lucru poate fi favorabil pentru Rusia acum, dependența excesivă de finanțele chineze va aduce Rusia în postura de partener junior în relația dintre cele două țări. Autoritățile chineze nu raportează public pozițiile consolidate ale băncilor lor, dar surse alternative de date sugerează că creditorii chinezi ar putea să fi menținut sau acordat credit suplimentar debitorilor ruși în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Cum a devenit Rusia partenerul junior al Chinei?

Datele privind împrumuturile sindicalizate sugerează că împrumuturile provenite de la băncile chineze reprezintă acum aproape jumătate din totalul global al împrumuturilor sindicalizate acordate Rusiei.

În lunile următoare, această dependență excesivă va crește probabil pe măsură ce instituțiile financiare din alte părți ale lumii, și anume din Europa, vor opri noile împrumuturi către Rusia și vor refuza să refinanțeze sau să reporteze împrumuturile existente, multe bănci retrăgându-se complet din țară.

În timp ce China rămâne cea mai bună opțiune a Rusiei ca sursă de finanțare, Moscova devine excesiv de dependentă. Chiar și cu o economie chineză puternică, dorința sectorului financiar chinez de a acoperi toate golurile lăsate de alți creditori rămâne neclară. Băncile de stat domină sectorul financiar chinez, iar aceste bănci sunt supuse intereselor politice ale Beijingului.

Cea mai mare frică a lui Putin: Șocul ce a cuprins Rusia acum un secol se vede la orizont VIDEO

Dacă oferă unei companii străine acces la credit, aceasta înseamnă că proiectul întrunește un interes strategic sau economic pentru China. Deși acest lucru poate fi bine pentru o firmă rusă care speră să strângă capital pentru a dezvolta un nou zăcământ de petrol pentru export pe piața chineză, dacă cumpărătorul final locuiește în India sau Turcia, băncile chineze își pot pierde interesul.

Dominanța Chinei în finanțarea externă rusă va amplifica, de asemenea, influența Beijingului în relațiile cu Moscova. Pe măsură ce relația devine din ce în ce mai asimetrică, China va putea forța Rusia să accepte concesii insuportabile anterior.

În timp ce Putin și președintele chinez Xi Jinping prezintă parteneriatul dintre țările lor ca pe o prietenie „fără limite”, invazia Ucrainei de către Rusia a cimentat statutul Rusiei de partener junior al unei relații din ce în ce mai unilaterale.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Putin schimbat Rusia, #Vladimir Putin strategie, #economie Rusia, #Rusia China, #Rusia China schimburi comerciale , #Razboi Ucraina