Un opozant rus avertizează Ucraina. De ce cuvântul lui Putin de la negocierile de pace ar însemna zero

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 23:33
4279 citiri
Un opozant rus avertizează Ucraina. De ce cuvântul lui Putin de la negocierile de pace ar însemna zero
Cuvântul lui Putin la negocierile de pace nu ar valora nimic, susține un opozant rus FOTO: Prospect

Perspectiva păcii în războiul din Ucraina nu depinde de faptul că ambele părți ale conflictului sunt sau nu dispuse să stea la masa negocierilor, susține un opozant rus.

Acesta avertizează Kievul că acum cuvântul lui Putin în cadrul unor discuții de pace ar fi fără valoare, iar factorul cheie ar fi credibilitatea Rusiei, lucru de care nu a dat dovadă Moscova de-a lungul istoriei sale.

Vladimir Milov, opozant rus, economist și consilier al lui Alexei Navalnîi, precum și vicepreședinte al Fundației Rusia Liberă de la Washington, pune o problemă majoră în cazul unor negocieri de pace între Ucraina și Rusia: cât de probabil este ca orice acord să fie respectat de către părțile implicate în război?, într-o analiză din Prospect Magazine.

Pot cei care solicită „negocieri de pace” abstracte să garanteze sustenabilitatea oricărui acord? Problema este următoarea: istoricul Rusiei de a-și respecta angajamentele internaționale este dezastruos. A eșuat în mod regulat să își respecte angajamentele legale internaționale, în diverse domenii de la controlul armelor la drepturile omului, de la comerț la mediu.

O țară de 100 de milioane de locuitori, mutare surprinzătoare legată de Rusia: Schimbă radical afacerile cu Moscova

Adevărul este că Rusia a ignorat, încălcat sau în cele din urmă s-a retras din multe dintre tratatele internaționale majore pe care le-a semnat sau ratificat în ultimele două decenii. Trebuie să ne întrebăm cum pot fi luate în serios orice „garanții” semnate de o astfel de țară de „bună-credință”?

Poate Henry Kissinger (fostul secretar al ONU -n.a.) – sau oricine altcineva care cere un „acord de pace” cu Putin – să garanteze că Rusia va respecta un acord de pace și nu îl va folosi doar ca o pauză pentru a-și permite să se regrupeze și să lovească din nou?

Toți indicatorii obiectivi sugerează că Putin ar folosi orice pauză oferită de o încetare temporară a focului pentru a se pregăti pentru o nouă lovitură împotriva Ucrainei. La mijlocul lunii ianuarie 2023, Rusia nu a anexat complet teritoriul niciunei dintre cele patru regiuni continentale ucrainene pe care le-a ocupat parțial: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Doar Crimeea rămâne singura regiune ucraineană complet ocupată. În Zaporojie și Herson, capitalele regionale sunt sub control ucrainean.

Nu există garanții durabile din partea Rusiei în cazul unei păci cu Ucraina

Pe 7 decembrie 2022, Putin a susținut în mod explicit anexarea teritoriilor ucrainene drept principalul obiectiv al „operațiunii militare speciale” – spre deosebire de declarațiile anterioare despre nefericita expansiune a NATO, „denazificarea” Ucrainei și așa mai departe.

Cu o declarație atât de clară de intenție a Rusiei de a continua să ocupe teritoriile ucrainene – un scop care este în prezent constrâns doar de incapacitatea tehnică a lui Putin de a face acest lucru, deoarece forțele sale sunt decimate după luni de război – cum este posibil să avem încredere în orice semnătură rusă asupra unui potențial acord de pace?

Experții anunță catastrofa: Începe agonia lui Putin, economia mondială nu mai are nevoie de Rusia

Nu există garanții durabile că luptele s-ar opri dacă Rusiei i s-ar permite să înghită părți din pământul ucrainean. Oamenii care subliniază „necesitatea de a rezolva conflictul prin negocieri” – presupunând că acţionează cu bună-credinţă – sunt adesea influenţaţi de experienţa de soluţionare a conflictelor militare din trecut.

Conflictul actual, însă, nu este tipic. Nu există o „dispută” reală între părțile implicate. Aceasta este probabil prima încercare a unei națiuni de a elimina și subjuga în mod deschis și complet o altă națiune de la anexarea Kuweitului de către Irak în 1990.

Adevărul este că nu putem avea încredere în Rusia că își va respecta angajamentele. Nu există o bază reală pentru compromis atâta timp cât Rusia refuză să renunțe la adevăratele sale motivații pentru acapararea de pământ. Orice „acord de pace” temporar care legitimează chiar și parțial acapararea de terenuri poate declanșa încercări pentru a cuceri mai multe dintre ele în viitor, susține opozantul rus.

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#Putin razboi, #Putin Ucraina, #negocieri pace, #negocieri pace Rusia Ucraina, #negocieri pace Ucraina, #Putin Rusia , #Razboi Ucraina