Războiul greșit al lui Putin din Ucraina: Experții au aflat de ce și-a băgat armata în mlaștină

Miercuri, 20 Iulie 2022, ora 22:25
12800 citiri
Războiul greșit al lui Putin din Ucraina: Experții au aflat de ce și-a băgat armata în mlaștină
Putin și-a băgat armata în mlaștină în Ucraina dintr-un calcul greșit FOTO: Japan Times

Pe măsură ce armata rusă își concentrează puterea de foc în regiunea estică a Donbasului, iar forțele Ucrainei pornesc în contraofensivă, conflictul continuă fără întrerupere. Dar invazia greșită a lui Putin poate fi rezultatul lecțiilor eronate învățate din victoriile anterioare.

Fostul spion KGB, Vladimir Putin, a crezut că războiul fulger tip ”blitzkrieg” este potrivit pentru a cuceri Ucraina în doar câteva zile, dar el s-a înșelat, deoarece nu cunoștea țara vecină și nici nu avea capacitatea să-și conducă armata spre victoria rapidă, nefiind un Napoleon sau Alexandru cel Mare, potrivit unei analize publicate de Japan Times.

Avantajul copleșitor al Rusiei în ceea ce privește arsenalul său militar înseamnă că forțele ucrainene se află într-o luptă lungă și dificilă. Pe scurt, ei se angajează într-un război de uzură, la fel ca îngrozitoarea conflagrație din timpul Primului Război Mondial.

Cu toate astea, conducerea efortului de război de către președintele Volodimir Zelenski a fost una neclintită, iar moralul armatei sale rămâne unul ridicat. Vladimir Putin a crezut că o operațiune specială rusă ”șoc” va duce rapid la prăbușirea Ucrainei, estimând că va dura trei zile până când va doborî Kievul.

Coșmarul lui Putin în Ucraina: Dezvăluiri despre numărul real de morți și răniți ai Rusiei, anunțate de Londra

Blitzkrieg-ul planificat al Rusiei trebuia să ofere o victorie rapidă, dar s-a încheiat cu un ”șoc de uimire”. Războiul a devenit o mlaștină pentru armata rusă. Toate astea au fost rezultatul unei mari greșeli de calcul din partea lui Putin, fostul spion KGB.

Dacă s-ar putea cita un singur motiv, el ar fi că Putin a ignorat faimosul precept al lui Sun Tzu: ”Dacă cunoști inamicul și te cunoști și pe tine însuți, nu trebuie să te temi de rezultatul a o sută de bătălii”.

Putin nu cunoștea Ucraina. Chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Igor Girkin, care a condus mișcarea separatistă din 2014 din regiunea Donbas a avertizat că armata ucraineană este mult mai pregătită decât în urmă cu 8 ani, în timp ce armata rusă nu era pregătită pentru mobilizare.

Putin a întors urechea la avertisment. În loc să asculte de experții care știau multe despre Ucraina, el și-a luat deciziile consultându-se doar cu foștii săi colegi siloviki (foști colegi din KGB).

Putin e gata să-și joace cele mai periculoase cărți: Rusia ar câștiga, iar unda de șoc ar lovi lumea

Este posibil ca Putin să fi crezut că ucrainenii vor saluta armata rusă invadatoare ca pe o ”forță de eliberare”, care i-ar scoate din opresiunea nazistă.

Potrivit istoricului militar Lawrence Freedman, Putin ”nu și-a dat seama că Ucraina este o provocare la o scară complet diferită față de operațiunile anterioare din Cecenia, Georgia și Siria”. Freedman spune că acest eșec al lui Putin nu este unic, ci mai degrabă ”tipic celor făcuți lideri autocrați care ajung să creadă propria lor propagandă”.

Se pare că ”esența” calculului greșit al lui Putin provine dintr-o incapacitate similară de a învăța din trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
Armata rusă susține că a ”neutralizat” 20 de drone și două rachete balistice de tip Tocika-U. Două persoane au murit în regiunea Doneţk FOTO/VIDEO
Armata rusă susține că a ”neutralizat” 20 de drone și două rachete balistice de tip Tocika-U. Două persoane au murit în regiunea Doneţk FOTO/VIDEO
Armata rusă anunţă joi, 18 aprilie, că a „neutralizat” 20 de drone ucrainene în mai multe regiuni ruse la frontiera cu Ucraina, relatează AFP. O femeie rănită în acest atac a fost...
#Putin razboi, #Putin razboi Ucraina, #Putin Ucraina, #Putin Ucraina Rusia, #razboi Ucraina, #razboi ucraina rusia , #Razboi Ucraina