Războiul fără sfârșit al Kremlinului în Ucraina: Forța neștiută a lui Putin

Vineri, 17 Martie 2023, ora 02:24
9640 citiri
Războiul fără sfârșit al Kremlinului în Ucraina: Forța neștiută a lui Putin
Putin este cuprins de resentimente puternice față de Occident și SUA FOTO: Bloomberg

Din 2014 de când Putin a anexat în mod ilegal Crimeea la ”mama” Rusia, președintele rus încearcă să pună mâna pe întreaga Ucraină, într-un război ce pare fără sfârșit. Acum, Grigori Yudin, profesor la Universitatea de științe sociale și economice din Moscova, explică faptul că Putin ”este motivat de resentimentul față de Occident, și în special față de SUA, este forța care îl împinge” în războiul din Ucraina.

Forța pe care Friedrich Nietzsche, filosoful german, o numea resentiment, conduce acum Kremlinul la un război fără sfârșit. Una dintre cele mai puternice motivații umane este resentimentul, iar Putin este bântuit de asta, potrivit unei analize din Bloomberg.

Cel puțin aceasta este teza lui Grigori Yudin, un sociolog rus de la Universitatea din Moscova, care a fost unul dintre puținii care au prezis atacul neprovocat al lui Putin împotriva Ucrainei în februarie 2022. După cum vede Yudin, mulți ruși se conectează cu liderul lor la nivel psihologic, deoarece se complac în "resentimente - resentimente monstruoase, nesfârșite".

Paradisul rușilor într-un oraș străin cu 3 milioane de locuitori: Noua casă a fugarilor lui Putin VIDEO

Acest univers mental de amărăciune și nemulțumire este cel care îi face pe Putin și pe susținătorii săi ruși să nu fie interesați de cultivarea unor relații productive și pozitive cu alte țări. În acest fel, Putin și rușii la care se gândește Yudin se aseamănă cu "un copil mic care se simte profund jignit și apoi îi rănește pe cei din jurul său", spune sociologul. "Răul devine din ce în ce mai mare și, la un moment dat, începe serios să distrugă viețile celorlalți, precum și pe a lui".

De unde vine acest resentiment? S-a vorbit mult despre umilința pe care mulți ruși au simțit-o atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, eveniment pe care Putin l-a numit "cea mai mare tragedie geopolitică a secolului al XX-lea". Aparent peste noapte, țara lor a trecut de la una dintre cele două superputeri la ceva asemănător cu o țară în curs de dezvoltare.

Lăsată să se înrăutățească, această umilință a crescut pe măsură ce Rusia nu a reușit să înflorească din punct de vedere economic și pe măsură ce țările aflate anterior pe orbita Moscovei s-au aruncat cu entuziasm în brațele Occidentului, aderând la NATO și la Uniunea Europeană.

SUA fac presiuni asupra unei țări NATO. Un președinte prieten cu Putin avertizat să nu mai facă jocul Rusiei

Putin a răsturnat realitatea cu fundul în jos

Dacă ucrainenilor li s-ar fi permis să meargă și ei pe această cale, rușinea din mintea lui Putin ar fi fost insuportabilă. Așa că, asemenea băiatului arțăgos din analogia lui Iudin, a început să distrugă.

Dacă resentimentul față de Occident, și în special față de SUA, este forța care îl motivează pe Putin, o mulțime de lucruri aparent ilogice încep să capete mai mult sens. Luați în considerare obiectivele sale de război schimbătoare, confuze și adesea de-a dreptul bizare.

Putin a susținut (în mod fals) că a fost obligat să atace pentru că etnicii ruși erau amenințați în Ucraina și pentru că ucrainenii sunt naziști și sataniști, ca să nu mai vorbim de marionete ale adevăratului inamic de la Washington.

Declarație șocantă a lui Putin: Germania ”rămâne” ocupată după retragerea Uniunii Sovietice

Yudin nu este primul gânditor care vede resentimentul ca pe o forță primară care conduce istoria. Unul dintre cei mai importanți gânditori, filosoful german Friedrich Nietzsche credea că resentimentul - a folosit termenul francez în scrierile sale germane - a furnizat energia creatoare care a dus la sisteme etice precum creștinismul, pe care l-a numit "moralitatea sclavilor".

Există diferențe uriașe în modul în care Nietzsche și Yudin folosesc termenul de resentiment, dar asemănările sunt izbitoare. Putin și mașinăria sa de propagandă au fost, de asemenea, ocupați cu "transvaloarea", sau răsturnarea realității pe dos. Eroii ucraineni care își apără națiunea devin sataniști naziști. Propria agresiune neprovocată a Rusiei devine un fel de autoapărare apocaliptică împotriva unui Occident mereu ostil. Autorii devin victime și viceversa.

Adevărul este că resentimentul este una dintre cele mai puternice emoții și, adesea, învinge speranțele și idealurile. Acest lucru are implicații înspăimântătoare. Una dintre ele este că războiul Rusiei împotriva Ucrainei și a Occidentului, atât timp cât Putin este la putere, nu are un sfârșit vizibil.

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
#Putin razboi, #Putin occident, #Putin SUA razboi, #Putin Ucraina, #rusia putin, #razboi Ucraina, #Crimeea Rusia anexare , #Razboi Ucraina