Putin câștigă până acum războiul cu piețele din Europa: Doi factori cheie care au ajutat Rusia

Vineri, 12 August 2022, ora 00:12
7046 citiri
Putin câștigă până acum războiul cu piețele din Europa: Doi factori cheie care au ajutat Rusia
Putin a reușit deocamdată să câștige războiul pe piețele energetice din Europa FOTO: Bloomberg

După declanșarea invaziei din Ucraina ordonate de Vladimir Putin și impunerea de sancțiuni de către Statele Unite și țările occidentale împotriva Moscovei, Rusia părea că își va pierde veniturile uriașe din petrol și gaze. Dar, până acum Putin a câștigat războiul cu piețele de energie din Europa, unde prețurile au crescut și de 10 ori, iar producția de petrol a Rusiei a revenit la valori de dinainte de conflict, după ce a redirecționat fluxurile spre China, India și Turcia.

Moscova reușește momentan să câștige sute de milioane de dolari zilnic pentru a-și finanța războiul din Ucraina, susține o analiză din Bloomberg.

Dar, odată ce sancțiunile europene împotriva țițeiului rusesc vor intra în vigoare din noiembrie 2022, atunci lucrurile se vor schimba atât pentru Moscova, cât și pentru statele din Vest.

Stat NATO, lovit din plin de războiul lui Putin: Prețul pâinii, creștere de peste 50% și inflația la maximum din 1998

Rusia a folosit gazele și petrolul ca pe o armă împotriva Occidentului, iar prețul la energie electrică a crescut de aproximativ 10 ori în Germania față de nivelul de dinainte de criză. În acestă iarnă prețurile la energie electrică vor crește din nou, cu 75% în Marea Britanie, în timp ce în Germania autoritățile au avertizat că și aici acesta va urca cu 100%.

Rusia a profitat de doi factori cheie, care au ajutat-o să-și mențină veniturile din petrol. Putin a reușit să schimbe fluxurile de petrol, care au scăzut în Europa, redirecționându-le spre China, India și Turcia.

Pentru prima dată Putin ar arunca în luptă o nouă armă: Aeronava invizibilă S-70 nedetectabilă pe radare VIDEO

Luna trecută, iulie, producția de petrol a Rusiei a revenit la niveluri apropiate de cele de dianinte de război, cu o medie de 10,8 milioane de barili pe zi, față de 11 milioane de barili zilnic, în luna ianuarie.

Producția de petrol a Moscovei a scăzut brusc în martie și aprilie, dar acum a revenit. Cea mai mare parte a livrărilor pierdute din Europa au fost redirecționate în Asia, în India, China, dar și în Turcia și în alte părți din Orientul Mijlociu. Analiștii care au mizat pe faptul că producția rusă de petrol va continua să scadă dramatic au greșit.

Al doilea factor cheie de care a beneficiat Rusia a fost prețul petrolului rusesc. Inițial, Moscova a fost forțată să vândă țițeiul la reduceri uriașe de 30-35 de dolari pe baril, pentru a atrage cumpărătorii din China și India.

O singură industrie din Rusia a scăpat de sancțiunile SUA și ale Occidentului: De ce nu se poate atinge nimeni de ea

Dar în prezent, prețul și-a revenit, iar țițeiul Ural din Rusia se vinde cu doar 20 de dolari pe baril, mai puțin față de petrolul Brent. Însă, Rusia a mai primit un ajutor din partea organizației mondiale a petrolului OPEC, condusă de Emiratele Arabe și Arabia Saudită, care deși a fost presată de Statele Unite nu a renunțat la alianța cu Moscova și nu a crescut decât cu o cantitate redusă producția.

Însă, spre sfârșitul anului 2022, Rusia va fi lovită de sancțiunile europene, prin care țările de pe continent își vor reduce importurile de gaze naturale și petrol din Rusia, cu două treimi.

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#Putin razboi, #Rusia energie arma, #piata energie UE, #gaze rusia, #petrol Rusia, #sanctiuni Rusia UE, #Putin Rusia , #Razboi Ucraina