Putin a descoperit un lucru tragic privind strategiile sale: Varianta pe care nu a anticipat-o

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 00:52
7945 citiri
Putin a descoperit un lucru tragic privind strategiile sale: Varianta pe care nu a anticipat-o
Președintelke Volodimir Zelenski în vizită în orașul eliberat Herson FOTO: CEPA

Războiul declanșat de Rusia în urmă cu mai bine de 8 luni în Ucraina a însemnat o încleștare sângeroasă în care și-au pierdut viața zeci de mii de militari. Acum, Vladimir Putin și-a dat seama că în prezent, după ce armata sa a folosit toate armele convenționale și hibride, a rămas fără opțiuni.

Scopurile lui Putin de a cuceri Ucraina și de a diviza Occidentul nu au dat rezultate, iar o înfrângere a Rusiei în războiul de agresiune împotriva Ucrainei pare din ce în ce mai aproape, se arată în analiza profesorului Mark Kuldkepp de la University College din Londra, publicată de Centrul de analize politice europene (CEPA) din Washington.

Este corect să spunem că, în orice sens moral, înfrângerea Rusiei în Ucraina a început înainte ca invazia pe scară largă să înceapă pe 24 februarie. Încercările din ce în ce mai ciudate ale regimului lui Vladimir Putin de la acea decizie fatidică, prin care agresorul se înfățișează ca o victimă, au avut un impact semnificativ doar în acele țări cu o înclinație de lungă durată de a accepta propaganda rusă, susține profesorul.

Din punct de vedere politic, înfrângerea Rusiei a fost aproape sigură încă din primele zile ale invaziei, când a devenit clar că Kievul nu va cădea și că, în loc să decapiteze guvernul ucrainean, ar trebui să ducă un război terestru de lungă durată.

O putere mondială, schimbare neprevăzută de strategie față de Rusia: Dublează afacerile cu Moscova

După cum s-a dovedit rapid, forțele armate ruse nu aveau abilitățile și nici motivația pentru a conduce operațiuni ofensive susținute împotriva unui inamic redutabil - unul care, în plus, avea să devină mai puternic în timp, prin ajutorul consistent al Occidentului.

Ucraina a repurtat multe victorii și a alungat agresorul din teritorii vaste ocupate de armata lui Vladimir Putin. Căderea regiunii Herson și a orașului ocupat pe 11 noiembrie 2022 sunt doar cele mai recente exemple. Ucraina a deținut inițiativa operațională de luni de zile, ducând inamicul în situația de a nu putea ghici următoarele sale mișcări.

Acest lucru a fost posibil parțial deoarece, spre deosebire de 2014 până în 2022, când s-a purtat primul război în Donbas, Ucraina a avut în mod constant mai mult succes decât Rusia în a-și face vocea auzită în spațiul informațional occidental.

Propunerea tentantă a Occidentului care a stârnit interesul lui Putin. Ce s-ar întâmpla cu regiunile ocupate și Crimeea

Ucraina a primit arme occidentale superioare, în special artilerie cu ghidaj de precizie cu rază lungă de acțiune, care chiar și în număr redus i-au oferit un avantaj strategic pe care Rusia nu-l poate egala.

Războiul fizic de pe câmpul de luptă este unul dintre cele două conflicte ale Rusiei. Celălalt, războiul său hibrid împotriva Occidentului, ajunge și el într-un impas. Chiar și operațiunile mai sofisticate ale Rusiei, cum ar fi „mobilizarea parțială”, precum și așa-zisele referendumuri și anexări – pe cât de lipsite de importanță, pe atât de ilegale – nu au reușit să rupă hotărârea occidentală.

Chiar și mult temuta armă energetică, cu care Rusia amenința să cufunde continentul european în întunericul și frigul epocii preindustriale, a eșuat. Toamna europeană a fost caldă, sunt disponibile cantități mari de gaze naturale, iar prețul a scăzut cu 60% de la vârful din vară.

Statele Unite lovesc mașinăria de război a lui Putin: Industria militară a Rusiei afectată direct

De asemenea, încercarea recentă a lui Putin de a renunța la acordul cu cereale și de a înfometa Sudul Global în speranța că Occidentul va fi învinuit, s-a prăbușit la doar câteva ore după ce a fost anunțată cacealmaua.

Vladimir Putin și-a epuizat toate armele sale convenționale și hibride, rămânând fără alternative, iar înfrângerea finală a Rusiei se ivește tot mai clar la orizont, un scenariu pe care nu l-a anticipat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Războiul lui Putin, deși este unul de lungă durată și cu pierderi uriașe de vieți omenești pentru Moscova, el continuă fără scrupule. În prezent, Kievul trece prin momente dificile din...
#Putin razboi, #Putin razboi Ucraina, #strategii razboi, #razboi Ucraina, #armata rusa, #armata rusa razboi Ucraina , #Razboi Ucraina