Profesor la University College din Londra: Putin încolțit ca un șobolan, să ne pregătim pentru un scenariu de coșmar

Marti, 11 Octombrie 2022, ora 19:58
9230 citiri
Profesor la University College din Londra: Putin încolțit ca un șobolan, să ne pregătim pentru un scenariu de coșmar
Profesorul Mark Galeotti susține că Putin va apela la scenarii de coșmar FOTO: Wikimedia

Atacurile îngrozitoare cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei din 10 octombrie 2022 reprezintă o schimbare psihologică extrem de semnificativă a lui Vladimir Putin, care este încolțit ca un șobolan, susține într-un articol de opinie profesorul Mark Galeotti de la University College din Londra în presa britanică.

Răzbunarea președintelui rus pentru atacul reușit al Ucrainei asupra podului Kerci din Crimeea este un semn că Putin este, dacă nu este încă disperat, se apropie de această stare, ceea ce ar putea duce la noi scenarii de coșmar, potrivit Daily Mail.

Vladimir Putin nu mai încearcă, în acest moment, să câștige războiul din Ucraina: acum, pur și simplu, încearcă să nu-l piardă, afirmă profesorul Mark Galeotti. Anterior, el ar fi putut defini victoria oricum dorea.

Dar prin anexarea celor 4 regiuni din Ucraina, el a mărit miza destul de mult. Dacă va ceda așa-numitele teritorii ”rusești”, va deveni primul țar care a cedat pământ rusesc, în loc să fie puternicul conducător care a restaurat imperiul.

Șeful Serviciului Secret dintr-o țară NATO dă verdictul: Cine va câștiga războiul lui Putin și de ce

Ordonând mobilizarea parțială pe 21 septembrie, Putin s-a asigurat că războiul atinge acum fiecare familie rusă. El a făcut greșeala catastrofală de a-și recunoaște cacealmaua cu ”operațiunea militară specială”.

Armata rusă s-a dovedit ca fiind slab pregătită, incompetentă și prost echipată. Eșecul de pe câmpul de luptă se reflectă în mod negativ asupra lui Putin personal, deoarece și-a construit profilul ca un președinte războinic, desi nu are experiență militară.

În urmă cu câțiva ani, profesorul Mark Galeotti a întâlnit un grup de ofițeri ruși care, după ce alcoolul le-a deschis limbile, erau caustici în legătură cu pretențiile militare ale lui Putin. „Nu aș vrea ca o fecioară să-mi spună ce să fac în noaptea nunții”, a spus unul dintre ei.

Care sunt scenariile de coșmar ale lui Putin

Putin este supus criticilor din ce în ce mai mari din partea naționaliștilor din Rusia, care îi cer măsuri mai dure în Ucraina. Deocamdată este un actor rațional, dar furia, autoconservarea și presiunea politică ar putea modifica acest comportament.

Există scenarii de coșmar, pe care până acum le-a ținut încuiate, susține Galeotti. Acum, Putin este încolțit ca un șobolan, pe care l-a urmărit când era copil într-un subsol din Sankt Petersburg și le poate debloca.

Lovitura lui Putin pentru un gigant american: Rusia ar pune mâna pe active de miliarde de dolari

Acestea pot fi diverse: de la dezlănțuirea troliilor ruse într-un război cibernetic care să perturbe sistemul bancar din Occident, să întrerupă aprovizionarea globală cu alimente și energie.

În plus, aruncarea în aer a conductelor Nord Stream a fost un avertisment: ”Uitați-vă ce pot face”. Alte ținte probabile pentru Putin pot fi cablurile de internet submarine, dar și liniile de aprovizionare cu arme pentru Ucraina.

În calitate de ofițer KGB, Putin rămâne fără cacealmale și opțiuni. Și acest lucru îi îngrijorează pe toți, în întreaga lume, conchide Galeotti.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#Putin razboi, #scenarii Rusia, #Putin presedinte Rusia, #razboi Ucraina, #Putin Ucraina, #Rusia Ucraina, #mark galeotti , #Razboi Ucraina