Ce i-a băgat frica în oase lui Putin: Nu teama de expansiunea NATO a declanșat războiul din Ucraina

Miercuri, 08 Martie 2023, ora 00:32
26913 citiri
Ce i-a băgat frica în oase lui Putin: Nu teama de expansiunea NATO a declanșat războiul din Ucraina
Pe Putin l-a speriat răspândirea democrației spre Rusia FOTO: Atlantic Council

De-a lungul anului trecut, Kremlinul a încercat să dea vina pe invazia pe scară largă a Ucrainei pe seama deceniilor de expansiune NATO de după Războiul Rece. Mulți comentatori internaționali au acceptat aceste afirmații rusești, însă în realitate Putin a știut că NATO nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia, iar frica de răspândire a democrației spre Moscova i-a băgat frica în oase liderului de la Kremlin.

De la sfârșitul Războiului Rece, poziția de forță a NATO și prezența militară a SUA în Europa au scăzut considerabil, reducând orice potențială amenințare militară la adresa Rusiei. Dar, elita de la Moscova a fost speriată cu adevărat că democrația se va împământeni în Ucraina, iar apoi va trece granița în Rusia, potrivit unei analize din Atlantic Council.

Războiul de astăzi din Ucraina poate fi legat de revoluțiile pro-democratice care au zguduit fostele țări din sfera Uniunii Sovietice. Revoluțiile de la începutul secolului al XXI-lea au fost replici ale valului de democratizare care a început în Europa de Est la sfârșitul anilor 1980.

Imaginile care îi dau fiori lui Putin: Două terenuri de fotbal pline de blindate și tancuri SUA, ce merg în Ucraina din Polonia VIDEO

Pe măsură ce țări post-sovietice precum Ucraina și Georgia se luptau să stabilească forme de guvernare mai democratice la începutul anilor 2000, Rusia, sub conducerea lui Putin, se îndepărta decisiv de la democrație către autocrație și iliberalism. Acest lucru a pregătit scena pentru o luptă ideologică ce a dus în cele din urmă la invazia pe scară largă a Ucrainei, în timp ce Rusia încerca să zdrobească amenințarea democratică în creștere din fostele sale state ex-sovietice.

La sfârșitul anilor 1980, sistemul comunist din Europa de Est a început să se prăbușească sub greutatea propriilor contradicții interne și datorită rolului societății civile din Polonia și din alte țări din regiune.

Democratizarea Ucrainei fatală pentru Rusia

Acest impuls de democratizare a fost centrat pe oameni și s-a răspândit curând în Uniunea Sovietică însăși, care s-a prăbușit în 1991. Un nou val de democratizare a apărut la începutul mileniului cu Revoluția Buldozerului în Serbia, Revoluția Trandafirilor în Georgia, Revoluția Portocalie în Ucraina și Revoluția Lalelelor din Kârgâzstan, toate având loc în decurs de șase ani.

Fiecare dintre aceste revoluții a servit ca un potențial model pentru populațiile vecine care sufereau, de asemenea, de același tip de corupție cronică și lipsă de responsabilitate politică.

Aceasta a reprezentat o amenințare serioasă pentru regimul din ce în ce mai autoritar al lui Putin din Rusia. Kremlinul a răspuns numind revoltele „revoluții colorate” și încercând să le discrediteze ca fiind vehicule occidentale orchestrate artificial pentru schimbarea regimului.

O țară NATO blochează extinderea alianței. Cum acționează Putin din umbră

Când Vladimir Putin a privit spre vest în primii ani ai domniei sale, nu expansiunea NATO l-a îngrijorat. A fost speriat de vederea unor oameni obișnuiți din cartierul Rusiei care încearcă să răstoarne guvernele lor autocratice. Pe măsură ce mai multe țări din regiune încercau să se liberalizeze, Putin a instituit un set de legi pentru a suprima societatea civilă rusă și pentru a înăbuși orice încercare de a promova reforme pe frontul intern.

Valul în creștere al democratizării aproape de granițele Rusiei în anii 2000 nu a fost doar o amenințare la adresa stabilității interne a Rusiei; a pus și provocări externe. Dictatorul rus ar fi preferat o revenire la dinamica puterii din secolul al XIX-lea.

În ultimele două decenii, îngrijorările legate de amenințarea crescândă reprezentată de un nou val de democratizare au alimentat obsesia crescândă a lui Putin pentru Ucraina, pe care a ajuns să o considere câmpul de luptă cheie în lupta ideologică pentru viitorul Europei.

Privită de la Kremlin, Ucraina era un spațiu contestat în care iliberalismul rus se afla în confruntare directă cu democrația liberală. Dictatorul rus pare să se fi convins că îmbrățișarea de către Ucraina a democrației europene s-ar putea dovedi în cele din urmă fatală pentru Rusia însăși.

Un expert britanic anunță decăderea liderului de la Kremlin: Putin pierde controlul în Rusia
Un expert britanic anunță decăderea liderului de la Kremlin: Putin pierde controlul în Rusia
Un expert britanic, care a scris cărți despre dictatura lui Adolf Hitler din Germania nazistă, a dezvăluit imaginea președintelui rus ca ”marele protector” al țării sale, mai mult decât...
Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din...
#Putin razboi, #Putin razboi Ucraina, #Rusia razboi, #extindere NATO, #extindere NATO Est, #Putin Ucraina, #Ucraina razboi , #Razboi Ucraina
Comentarii