Rusia lui Putin s-ar putea să treacă dincolo de Ucraina: Care este veriga cea mai slabă a NATO?

Marti, 22 Martie 2022, ora 11:57
28742 citiri
Rusia lui Putin s-ar putea să treacă dincolo de Ucraina: Care este veriga cea mai slabă a NATO?
Putin ar putea trece dincolo de Ucraina, susțin analiștii FOTO: Turkrus

Războiul din Ucraina declanșat de Vladimir Putin are un viitor imprevizibil în acest moment și tot mai mulți experți se întreabă dacă Rusia se va opri la țara vecină sau va trece și în teritoriul NATO? Analiștii susțin că cea mai slabă verigă a Alianței este constituită din grupul statelor baltice, Letonia, Estonia și Lituania, care au aderat în 2004.

La doar câteva ore după ce rachetele rusești au lovit pentru prima dată orașele ucrainene pe 24 martie 2022, comandantul din Marina germană Terje Schmitt-Eliassen a primit ordinul de a naviga cu cinci nave de război sub comanda sa către Letonia, pentru a ajuta la protejarea celei mai vulnerabile zone ale flancului estic al NATO, potrivit Reuters.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Plecarea bruscă a navelor a demonstrat că NATO și Germania au fost împinse de invazia Rusiei într-o nouă realitate și se confruntă cu ceea ce oficialii, diplomații și experții din serviciile de informații sunt de acord să numească cea mai serioasă amenințare la adresa securității colective a alianței de la Războiul Rece.

Un total de 12 nave de război ale NATO cu aproximativ 600 de militari la bord urmează să înceapă o operațiune de deminare în zilele următoare. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a numit epoca actuală o ”nouă normalitate”.

Aceasta seamănă foarte mult cu o întoarcere în trecut, iar alianța NATO se confruntă cu o revenire la perioada când trebuia să se apere împotriva amenințării sovietice și potențial, o nouă Cortină de Fier va cădea peste Europa.

Cu toate acestea există o diferență. China, care s-a detașat de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, a refuzat să condamne invazia Rusiei din Ucraina, pe care Moscova o numește ”operațiune militară specială”.

Cea mai înfricoșătoare armă a Rusiei, ”tata tuturor bombelor”: Poate distruge complet o clădire dintr-o singură lovitură VIDEO

Acum suntem în pragul unei posibile confruntări directe între NATO și Rusia, care ar putea declanșa un conflict global. ”Am ajuns la un punct de cotitură. Avem China și Rusia care acționează în comun acum, provocând cu îndrăzneală Statele Unite pentru conducerea globală.

În trecut, am spus că descurajarea funcționează. Acum trebuie să ne întrebăm: este suficientă descurajarea?”, a spus generalul german în retragere Hans-Lothar Domroese, care a fost în conducerea NATO până în 2016.

Ținta cheie pentru Putin: Suwalki Gap

Cele trei țări mici baltice, cu o populație însumată de aproximativ 6 milioane de locuitori, reprezintă în acest moment cea mai slabă verigă a NATO. Ele au o singură legătură terestră cu teritoriul alianței nord-atlantice (practic cu Polonia).

Aceasta, denumită Suwalki Gap, reprezintă un coridor de 65 de kilometri, care este situat între enclava Rusiei, Kalinigrad, la vest, și Belarus, la est și este esențial pentru securitatea țărilor baltice.

Un general american recomandă trecerea la planul B de contracarare a lui Putin: ”Destul, până aici”

”Putin ar putea pune mâna pe Suwalki Gap”, a spus Domroese, adăugând că acest lucru nu se va întâmpla azi sau mâine, ”dar s-ar putea petrece în câțiva ani”.

Acțiunile recente al lui Vladimir Putin nu au fost toate previzibile. El a pus forțele nucleare în alertă maximă pe 28 februarie 2022, o retorică despre care Stoltenberg a afirmat că este ”periculoasă și nesăbuită”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că statele baltice vor fi următoarea țintă a Rusiei. Marea Baltică este o piață mare și aglomerată pentru transportul maritim de mărfuri, care leagă Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Rusia de restul lumii.

Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Ocuparea de către Rusia a satului Novomihailovka, în estul Ucrainei, ar putea să pună în pericol oraşul-cheie Vuhledar, informează marţi, 23 aprilie, Ministerul Apărării britanic în baza...
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Armata rusă va intensifica loviturile asupra bazelor de depozitare ucrainene care adăpostesc arme furnizate de Occident, a declarat marţi, 23 aprilie, ministrul apărării, Serghei Şoigu, în...
#Putin razboi Ucraina, #amenintare Rusia NATO, #amenintare Rusia tarile baltice, #tarile baltice, #razboi ucraina rusia , #Razboi Ucraina