Un istoric german bagă spaima în Occident: Putin poate spulbera Europa dintr-un motiv nebănuit

Marti, 05 Decembrie 2023, ora 05:32
8231 citiri
Un istoric german bagă spaima în Occident: Putin poate spulbera Europa dintr-un motiv nebănuit
Tanc german pe frontul din Ucraina FOTO: Times

La o conferință la nivel înalt din domeniul Apărării desfășurată la Berlin, Sönke Neitzel, un profesor proeminent de istorie militară de la Universitatea Potsdam dă un avertisment dur țărilor europene, băgând spaima în Occident. El a spus că ”Europa nu este pregătită pentru un război cu Rusia și este în pericol de a fi spulberată de forțele lui Putin” într-un conflict.

Ar putea fi posibil ca Europa să fie dezmembrată, la fel cum Sfântul Imperiul Roman al națiunii germane a fost destrămat de împăratul francez Napoleon, din cauza faptului că Occidentul nu este înarmat corespunzător, iar Germaniei i-ar trebui 15 ani pentru a fi pregătită de război, potrvit The Times.

În plus, la conferința de la Berlin, mai mulți generali germani au sugerat, de asemenea, că NATO ar putea fi în imposibilitatea de a câștiga „prima bătălie” într-un război defensiv pe flancul său estic cu Rusia, deoarece s-ar chinui să trimită un număr suficient de trupe și echipamente către linia întâi destul de repede.

Un fost apropiat al președintelui rus anunță: Sfârșitul lui Putin și pericolul global neglijat de la Moscova

Sönke Neitzel, profesor de istorie militară la Universitatea din Potsdam și principala autoritate academică a forțelor armate germane moderne, a descris logistica ca un „coșmar” și a spus că ar putea dura cel puțin 15 ani înainte ca Germania să fie pregătită pentru război.

El a subliniat că numărul trupelor este în scădere și a scăzut cu cel puțin 30.000 de militari față de ținta de 203.000, în timp ce țara avea nevoie de alți 60.000 de rezerviști în plus față de cei 34.000 pe care îi are.

„Avem nevoie de mai mulți bani. Avem nevoie de mai mult personal. Și există limite în politică”, a declarat Neitzel la Conferința de Securitate de la Berlin. „Nu putem exclude că Bundeswehr [forțele armate germane] va trebui să lupte.

„Vom sta lângă sicriele de la mormintele soldaților și vom fi întrebați: ‘Ce ați făcut?’ Va trebui să le explicăm mamelor și părinților de ce soldații nu și-au putut îndeplini slujba. Și în acest moment nu putem muri decât dacă există un război”.

„Este foarte clar: dacă forțele noastre armate vor lupta, vor muri fără drone, apărare antiaeriană, fără suficiente provizii. Suntem acum suficient de clari cu privire la mesajul nostru [către liderii Germaniei]? Ei vor muri și este responsabilitatea voastră.”

Vrem pace, pregătiți-vă de război

Bundeswehrul a fost zguduit de asaltul rusesc asupra Ucrainei, care l-a determinat pe șeful armatei să deplângă că soldații săi au fost lăsați „goi” și incapabili să-și îndeplinească obligațiile față de aliații lor din NATO după ani de tăieturi și doctrine încurcate.

Ca răspuns, guvernul cheltuiește acum 100 de miliarde de euro pentru remedierea decalajelor din armata sa și săptămâna trecută și-a propus de a deveni „coloana vertebrală” și „plata principală” logistică a eforturilor NATO de a descuraja o invazie rusă.

Boris Pistorius, ministrul Apărării, a cerut Germaniei să devină kriegstüchtig (capabilă de război), un termen deliberat provocator într-o țară în care 71% dintre alegători resping noul obiectiv al statului de a-și asuma un „rol de conducere” în apărarea Europei.

Joi, Pistorius a mai spus la conferință că ideea creării unei armate europene a fost „în afara discuției”, deoarece puterile continentului încearcă în schimb să-și asume un rol mai serios în cadrul NATO. Amiralul Rob Bauer, cel mai înalt ofițer al NATO, a lăudat planurile Germaniei și a îndemnat Berlinul să le susțină, în ciuda „viziunilor profund antimilitariste” din rândul populației sale.

Germania, foarte dură cu un aliat din NATO: Îl blochează să intre în posesia unei arme de top

„Este timpul să ridicăm blocajul mental conform căruia Germania nu ar trebui să fie un lider în apărare și descurajare”, a spus el. „Toți trebuie să devenim kriegstüchtig… Descurajarea este ca oxigenul: nu îl observi până nu dispare. Vrem pace – trebuie să ne pregătim pentru război.”

O serie de generali și experți militari ai Bundeswehr au subliniat problemele structurale profunde care stau în cale, inclusiv lipsa de trupe, stocurile de muniții epuizate puternic și dificultatea de a muta până la 300.000 de soldați NATO la o mie de mile (1.600 de km) din Germania pe front.

„Trebuie să trezim această țară, și probabil nu doar această țară. Cred că este adevărat pentru majoritatea democrațiilor europene”, a declarat generalul de brigadă Tilo Maedler, șeful de stat major în comandamentul pentru apărarea patriei din Bundeswehr.

„Trebuie să depășim vechea noastră viziune optimistă asupra păcii terminale [după sfârșitul Războiului Rece din Europa]. A fost un vis frumos, dar visul s-a terminat și trebuie să facem față realității. Această țară, și nu doar această țară, trebuie să facă mult mai mult pentru stabilitatea păcii și a democrației.”

Să menționăm faptul că prognozele din 2023 întocmite de Institutul IFO din Germania arată că Berlinul nu cheltuie nici în acest an peste 2%, ci doar 1,6% din PIB pentru Apărare, față de topul țărilor NATO, unde în frunte se află Polonia cu 4,5% din PIB, SUA - 3,3%, Grecia - 3,1%. Doar 11 state din NATO depășesc procentul de 2% din PIB, iar România are 2,3% din PIB, depășind Marea Britanie, Franța, Germania și Italia.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#Putin razboi Europa, #Putin razboi, #razboi Ucraina, #istoric, #Germania Rusia, #Germania razboi Rusia, #Rusia razboi, #razboi Germania , #razboi