De ce poate rezista Putin: Înfrângerea Rusiei din Ucraina nu e decisivă

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 01:34
4553 citiri
De ce poate rezista Putin: Înfrângerea Rusiei din Ucraina nu e decisivă
Putin ar putea rezista la putere chiar dacă Rusia pierde războiul, susțin unii analiști FOTO: Foreign Affairs

Deși constituie un eșec militar pentru Rusia, războiul declanșat de Putin în Ucraina acum 9 luni, desfășurarea acestuia în continuare și drumul pe care îl va urma președintele rus rămân imprevizibile. Chiar dacă Moscova este înfrântă în conflictul cu Kievul, liderul de la Kremlin ar putea rămâne la putere, apreciază analiștii, precum alți conducători ca dictatorul irakian Saddam Hussein și fostul președinte al Egiptului, Gamal Abdel Nasser.

Indiferent de cum se termină, războiul președintelui rus Vladimir Putin din Ucraina este probabil considerat de istorie drept o dezamăgire. Obiectivele Moscovei au inclus împiedicarea Ucrainei de a adera la NATO și la democrația Occidentului; instalarea unui regim supus la Kiev; împiedicarea naționaliștilor ucraineni, pe care Putin i-a numit „neonaziști”, să înflorească; reducerea urii față de Rusia în Ucraina; blocarea Ucrainei de la înarmarea în continuare; reconstituirea Uniunii Sovietice – sau a imperiului rus și niciunul dintre ele nu s-a îndeplinit, potrivit unei analize din Foreign Affairs.

În schimb, după ce a pierdut multe vieți omenești și venituri uriașe, Rusia a apărut mai slabă, mai izolată și mai arătată cu degetul în lume, mai mult ca niciodată, în timp ce Ucraina, dotată cu arme din ce în ce mai sofisticate și susținută de o identitate națională nou consolidată, se apropie tot mai mult de Occident.

Schimbare seismică pe piața din Occident: Doi furnizori de combustibil intră puternic în Europa după renunțarea la Rusia

Într-o asemenea măsură, aventura lui Putin s-a dovedit deja a fi un eșec major contraproductiv și s-ar putea să intre în istorie sub numele de Vladimir Nebunul sau, pentru a actualiza un nume din istorie, ca Vlad Auto-Tepeș (Vlad Țepeș, fostul domnitor al Țării Românești din secolul al XV-lea n.a.).

Pentru mulți comentatori, această traiectorie dezastruoasă sugerează că zilele lui Putin sunt numărate. Ei susțin că liderii care suferă înfrângeri teribile pe câmpul de luptă sunt puțin probabil să mai reziste mult la putere. Acesta a fost cazul, de exemplu, cu liderul pakistanez Yahya Kahn la începutul anilor 1970 și liderul juntei argentiniene Leopoldo Galtieri un deceniu mai târziu, care au fost forțați să demisioneze după aventuri militare umilitoare.

Dar această evaluare poate fi prematură. Deși există motive pentru a pune sub semnul întrebării longevitatea lui Putin în funcție, istoria sugerează că perspectivele sale de supraviețuire sunt semnificativ mai bune decât se presupune în general.

Putin ar putea rămâne la putere indiferent de rezultatul războiului

De fapt, în ultimele decenii, chiar și liderii care au suferit eșecuri militare spectaculoase nu au reușit adesea să fie înlăturați de la putere, fie prin rebeliune populară, fie prin lovituri de stat ale elitei.

În numeroase țări autocrate, pierderile catastrofale au avut adesea un efect redus asupra rămânerii în funcție a liderului. În Egipt, de exemplu, autocratul Gamal Abdel Nasser a suferit o înfrângere umilitoare în războiul din 1967 cu Israelul.

Victoria Chinei în Ucraina: Înțelegerea secretă din spatele ușilor închise dintre SUA și Beijing

Cu toate acestea, el a rămas la putere și era încă în funcție când a murit de un atac de cord trei ani mai târziu. Dictatorul irakian Saddam Hussein a supraviețuit nu numai războiului dezastruos de opt ani pe care l-a început împotriva Iranului în 1980, ci și devastatorului război din Golf din 1991, în care forțele sale invadatoare au fost împinse din Kuweit de către forțele americane și aliate în doar 100 de ore.

Pentru a înțelege cum ar putea aceste exemple să afecteze războiul Rusiei în Ucraina, nu trebuie să căutăm mai departe decât în istoria Rusiei. Revenind la începutul secolului al XX-lea, s-ar putea observa că țarul Nicolae al II-lea a supraviețuit unui groaznic dezastru în războiul Rusiei cu Japonia din 1904-1905. Iar dictatorului Iosif Stalin nu s-a descurcat mai rău în propriul său război dezastruos împotriva Finlandei din 1939-1940.

Cea mai relevantă paralelă cu aventura lui Putin în Ucraina ar putea fi războiul cecen din 1994–96. Președintele rus de atunci Boris Elțin a trimis trupe ale armatei sale pentru a putea recâștiga rapid controlul asupra regiunii. În schimb, forțele ruse au suferit mii de victime și s-au comportat cam la fel de bine împotriva unei rezistențe hotărâte ca și în 2022 în Ucraina. Pe măsură ce războiul din Cecenia s-a transformat într-un dezastru, Elțin a elaborat cu disperare un acord de retragere,

Există o posibilitate serioasă ca Putin să rămână în funcție în timpul oricărei evoluții a războiului din Ucraina și să fie în continuare acolo și după aceea. De asemenea, se sugerează că Putin va putea reprima orice tentație de a escalada războiul în mod catastrofal.

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
#Putin putere, #Putin Kremlin, #Putin razboi, #Putin Rusia, #Putin razboi Ucraina, #Rusia razboi, #Ucraina razboi , #Razboi Ucraina