Coșmarul lui Putin, mai aproape cu un pas. Lovitura ce poate schimba totul

Vineri, 17 Martie 2023, ora 00:12
6050 citiri
Coșmarul lui Putin, mai aproape cu un pas. Lovitura ce poate schimba totul
Coșmarul pierderii Crimeii de către Putin este cu un pas mai aproape FOTO: Daily Beast

Războiul provocat de Putin în Ucraina a constituit un eșec pentru Moscova, el nereușind să îndeplinească obiectivele inițiale. Acum, un oficial al guvernului de la Kiev susține că suntem cu un pas mai aproape de coșmarul lui Putin legat de pierderea Crimeei. La peste un an de la invazie, înalții oficiali americani au început să se obișnuiască cu ideea că Ucraina trebuie să alunge Rusia din peninsulă, în ciuda amenințărilor nucleare ale Kremlinului.

Declarațiile au fost făcute de Tamila Tasheva, oficial al guvernului ucrainean, responsabil de Crimeea, într-un interviu acordat publicației americane The Daily Beast.

„Am auzit de la liderii occidentali că... dacă ne întoarcem în Crimeea, va exista o escaladare inevitabilă, care ar putea chiar provoca un conflict nuclear”, a spus Tasheva, menționând că acele avertismente s-au estompat în ultimele săptămâni.

Declarație șocantă a lui Putin: Germania ”rămâne” ocupată după retragerea Uniunii Sovietice

„Retorica s-a schimbat de când explicăm din ce în ce mai mult ce este Crimeea, ce înseamnă pentru Rusia și cum sunt conectate lucrurile în jurul Crimeei”, a spus ea, referindu-se la modul în care Rusia a folosit Crimeea ca rampă de lansare și cale de aprovizionare cheie pentru război.

În toamnă, s-a spus că oficialii occidentali îndeamnă în privat guvernul Ucrainei să renunțe la ideea de a lua înapoi Crimeea. La acea vreme, ei și-au exprimat îngrijorarea lui Tasheva că Putin, care a obținut un sprijin intern uriaș din acapararea peninsulei ucrainene în 2014, va vedea o campanie ucraineană de a o lua înapoi drept un atac asupra Rusiei propriu-zise și va răspunde cu o escaladare masivă.

Tasheva crede că îngrijorarea a început să dispară acum, când Ucraina susține că Crimeea este cheia unei victorii împotriva lui Putin atât pentru că Rusia continuă să o folosească drept rampă de lansare pentru război, cât și pentru că Putin o consideră cheia legitimității sale politice în Rusia.

Oraș cu 251 de zgârie-nori, refugiul rușilor ce scapă de Putin. Creștere cu 228% a traficului aerian de la Moscova

Ucraina speră că planul său de a scoate Rusia din Crimeea – precum și celelelate teritorii pe care Moscova le-a furat – va câștiga în sfârșit amploare.

Este o schimbare dramatică față de primele zile ale războiului, când obiectivele Ucrainei se concentrau pe apărarea împotriva invaziei Rusiei și pe forțarea Rusiei să iasă din pământul ucrainean capturat în 2022. Cu toate acestea, deoarece forțele Ucrainei au organizat contraofensive de succes, Kievul a câștigat încredere că ar putea fi capabil să împingă Rusia din teritoriul pe care l-a furat în 2014, inclusiv Crimeea.

Acum, cu o contraofensivă ucraineană care probabil vizează sudul Ucrainei, calea către Crimeea devine mai clară.

Disperarea lui Putin a ajuns spre limită: Rusia a recrutat în premieră o clasă socială aparte

În mod public, administrația Biden a semnalat în ultimele zile sprijinul pentru ca Ucraina să recupereze Crimeea, dar în culise, sursele spun că există o altă narațiune care a rămas constantă.

„Crimeea este Ucraina... Este teritoriu ucrainean și vrem să vedem toate granițele recunoscute internațional ale Ucrainei restaurate”, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Administrația Biden se teme că luarea Crimeei înapoi ar putea fi o linie roșie nucleară pentru Putin, a declarat o persoană care a vorbit cu un oficial înalt al administrației, sub protecția anonimatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Războiul lui Putin, deși este unul de lungă durată și cu pierderi uriașe de vieți omenești pentru Moscova, el continuă fără scrupule. În prezent, Kievul trece prin momente dificile din...
#Putin Crimeea, #Crimeea Rusia, #Crimeea Ucraina, #razboi Crimeea Ucraina, #razboi Ucraina, #Putin razboi , #Razboi Ucraina