Putin primește o lovitură din partea unei țări prietene: Alianța militară condusă de Rusia se rupe

Miercuri, 24 Mai 2023, ora 01:19
6227 citiri
Putin primește o lovitură din partea unei țări prietene: Alianța militară condusă de Rusia se rupe
Putin și-ar putea pierde un aliat, Armenia FOTO: Newsweek

După declanșarea invaziei din Ucraina de către Moscova, foarte multe țări au condamnat agresiunea împotriva unei țări suverane. Acum, Putin ar mai putea primi o lovitură din partea unei țări prietene, Armenia, care a anunțat prin vocea prim-ministrului său, că intenționează să părăsească alianța militară condusă de Rusia, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).

Prim-ministrul armean, Nikol Pashinyan a declarat luni, 22 mai 2023 că țara sa ar putea ieși din CSTO, alianța militară formată din 6 țări coordonată de Moscova, o versiune mai mică a NATO, potrivit Newsweek.

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă cuprinde state formate după era sovietică: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia și Tajikistan. Armenia și Rusia au fost multă vreme aliați apropiați, dar s-a creat tensiune între cele două țări din cauza a ceea ce Pashinyan caracterizează ca fiind o lipsă de sprijin din partea lui Putin în disputa continuă a Armeniei cu Azerbaidjanul vecin.

Șocul care a lovit armata lui Putin: Niciodată forța Rusiei nu a fost mai slabă

Armenia s-a angajat într-un război de șase săptămâni cu Azerbaidjan în 2020. Problemele au persistat între națiuni, iar Armenia a acuzat Azerbaidjanul în 2021 că a mutat forțele pe teritoriul său și a cerut fără succes ca CSTO să condamne această mișcare.

„Nu pot exclude posibilitatea retragerii de drept a Armeniei din CSTO sau înghețarea calității sale de membru”, a declarat Pashinyan în timpul unei conferințe de presă luni, potrivit agenției de presă Interfax.

Mai târziu în această săptămână, Pashinyan este programat să discute cu președintele azer Ilham Aliyev la o întâlnire la Moscova găzduită de Putin. Pashinyan a indicat luni că cel puțin o problemă dintre țări ar putea fi rezolvată în curând, spunând că Armenia ar putea recunoaște regiunea disputată Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

Noile planuri secrete ale NATO împotriva Rusiei: ”Suntem gata să luptăm în seara asta” contra lui Putin

În ianuarie, tensiunea dintre Armenia și Rusia a fost exemplificată și mai mult prin anunțul lui Pashinyan că țara sa nu va găzdui exerciții militare conduse de ruși pentru CSTO în 2023.

Cu doar câteva zile înainte de acest anunț, Ministerul rus al Apărării a spus că Armenia va fi locul exercițiilor anuale din acest an. Remarcile de luni nu au fost prima dată când Pashinyan a sugerat retragerea din CSTO.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a abordat declarațiile lui Pashinyan spunând că Rusia va continua dialogul cu Armenia cu privire la bloc înainte de a adăuga o evaluare pozitivă a CSTO.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Putin Armenia Rusia, #alianta militara, #CSTO, #Rusia Armenia, #Armenia Azerbaidjan Rusia, #Nikol Pashinyan , #Rusia