Îngrijirea puiului de câine: 5 reguli de aur

Advertorial
Luni, 12 Septembrie 2022, ora 17:35
5204 citiri
Îngrijirea puiului de câine: 5 reguli de aur
FOTO: purina.ro

Atunci când adopți un pui de câine, va trebui să iei în considerare faptul că acesta va avea nevoie de o îngrijire specială. Va trebui să îi acorzi cât mai multă atenție și să adopți o dietă specială, adaptată animalelor aflate în creștere, care să conțină nutrienții potriviți.

Înainte de a adopta puiul de câine, va trebui să te documentezi atent despre cum ar trebui să-l îngrijești. Există câteva reguli pe care să le respecți, astfel încât să te asiguri că animalul primește tot ce are nevoie și se poate dezvolta sănătos.

1. Ai grijă la aportul de proteine

La începutul vieții, puiul de câine are nevoie de o cantitate destul de mare de proteine pentru a putea crește. Nevoia pentru acești nutrienți apare în jurul vârstei de 6-8 săptămâni, după înțărcare, când puiul începe să consume doar hrană specială.

Este important ca acesta să primească predominant proteine de origine animală și cât mai puține de origine vegetală. De asemenea, va trebui să ai grijă să nu consume acești nutrienți în exces.

În primele luni de viață, puiul de câine va trece printr-o creștere accelerată. După vârsta de 6 luni, nevoia sa de proteine va începe să scadă treptat, așa că este important să aibă mereu parte de o alimentație echilibrată.

2. Nu hrăni câinele după ce a fost activ

Mulți proprietari de animale tind să hrănească puiul de câine imediat după ce s-a întors de la plimbare. Însă, acest lucru nu este recomandat, deoarece există riscul de apariție a unor mici probleme de digestie. Așteaptă ca animalul să se liniștească și abia apoi oferă-i hrana.

Probabil vei observa că puiul este hiperactiv și că va dori mereu să se joace și să alerge. Poți controla mai ușor această energie dacă vei controla cu atenție cantitatea de gustări pe care le va primi între mese.

3. Numărul de mese scade odată cu vârsta

În general, puiul de câine are primul contact cu hrana solidă în jurul vârstei de 3-4 săptămâni, când începe să descopere castronul mamei. Până la 6-8 săptămâni, aceștia pot primi atât lapte matern, cât și hrană specială. La această vârstă, poate primi aproximativ 4-6 mese pe zi.

Apoi, numărul de mese ar trebui să scadă treptat până la 6 luni, când ar trebui să primească doar 2 mese pe zi. Astfel, începi să îl obișnuiești treptat cu modul de hrănire specific adulților.

4. Oferă-i doar hrană specială

Desigur, pentru a primi o cantitate optimă de proteine și a avea parte de o nutriție echilibrată, puiul de câine trebuie să consume doar hrană dedicată acestei etape de dezvoltare. Formulele speciale poartă numele de hrană junior și pot fi oferite câinilor până la finalul perioadei de creștere.

5. Nu îi oferi prea rapid hrană pentru adulți

Medicii veterinari nu recomandă să te grăbești când vine vorba de schimbarea hranei. Această tranziție nu ar trebui realizată înaintea împlinirii vârstei de un an. În funcție de rasă, trecerea poate avea loc chiar mai târziu. De exemplu, rasele de talie mare ating maturitatea la o vârstă mai înaintată. Așadar, discută cu veterinarul înainte de a-i oferi câinelui hrană pentru adulți.

Poți să găsești hrană pentru câini aici, atât formule junior, cât și pentru adulți. Alege cu grijă un sortiment bogat în nutrienți, care să asigure o alimentație echilibrată și să susțină o creștere sănătoasă a puiului tău de câine.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#purina, #hrana caini, #hrana pui caini , #animale