Modalități eficiente de prevenire a bolilor transmise prin aer

Advertorial
Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 17:35
4620 citiri
Modalități eficiente de prevenire a bolilor transmise prin aer
FOTO: pexels.com

Te poți îmbolnăvi respirând - dacă iei în calcul „plăcerile” asociate unui episod de gripă, acest gând, că te poți îmbolnăvi doar respirând, te va face să te simți puțin inconfortabil. Bolile transmise prin aer se răspândesc, de fapt, prin particulele mici de salivă, secreții nazale sau bronșice pe care le împrăștiem în aer atunci când tușim, strănutăm, râdem sau vorbim. Aceste particule infectate pot fi inspirate de persoanele aflate în același spațiu, sau se pot depune pe obiectele din jur, de unde sunt preluate prin atingere și devin infectante atunci când ducem mâinile contaminate la nas sau la gură.

În acest articol poți descoperi câteva metode simple, interesante și eficiente de prevenire a bolilor transmise prin aer.

1. Evită contactul cu persoanele bolnave

Evident, acest lucru este dificil de realizat pentru că, uneori, nici nu știi că persoana alături de care stai este infectată. Multe viroze sunt contagioase înainte de a deveni simptomatice, inclusiv varicela, de pildă.

Apoi, există situații în care nu ai cum să eviți contactul cu o persoană cu semne de boală - de pildă, atunci când colegul de la birou vine la lucru răcit cobză, sau când copilul aduce de la grădiniță o sumedenie de viroze.

Totuși, informează-te discret dacă nu cumva prietenii sunt răciți, înainte de a-i chema pe la tine și discută la ședința cu părinții despre regulile legate de prezența în colectivitate a copiilor bolnavi. E posibil să eviți câteva viroze, astfel.

2. Folosește purificatorul de aer în spațiile închise

Un aparat de purificarea aerului are numeroase avantaje în ceea ce privește sănătatea, el eliminând din atmosferă o cantitate semnificativă de praf, compuși volatili emiși de mobilier, de pildă, poluarea orașului care pătrunde în apartament prin geamul deschis și o cantitate semnificativă de germeni din aer.

Purificatorul de aer este util în locuință, în biroul în care lucrezi și chiar în sala de clasă - cât timp alegi un model cu o capacitate de lucru adecvată dimensiunilor spațiului în care va fi amplasat. Studiază oferta de pe piață și alege cu încredere; singura ta grijă ulterioară va fi să îi schimbi, la timp, filtrele.

3. Stai acasă când ești bolnav

Tentația de a continua să mergi la serviciu, în loc să îți iei concediu de odihnă, poate fi mare, dar șeful tău se va bucura mai mult să lipsești 2 - 3 zile, până trece perioada acută a bolii, decât să îi infectezi jumătate din echipă.

În fazele incipiente ale unei infecții respiratorii, starea generală este atât de mult afectată, încât productivitatea este, oricum, semnificativ redusă. Iar majoritatea virozelor necesită doar o absență de câteva zile, până la eliminarea febrei, prin urmare fluxul de lucru de la birou nu va fi foarte mult afectat.

Regula este, probabil, mai greu de aplicat în rândul copiilor, a căror absență de la grădiniță se corelează fie cu absența unui părinte de la serviciu, fie cu cheltuiala suplimentară pe care o reprezintă o bonă de urgență. Chiar și așa, e bine să faci acest efort, pentru că, la rândul lor, și ceilalți părinți ai copiilor din colectiv să își țină acasă copiii atunci când sunt contagioși.

4. Poartă mască atunci când nu poți evita contactul cu alte persoane

După aproape doi ani de purtat mască în spațiile publice, probabil că am învățat câte ceva despre cum ne putem proteja și cum îi putem proteja și pe cei din jur. Dacă ești răcit, iar prezența ta la birou este indispensabilă, poartă mască pentru a-ți proteja colegii. Dacă ai un coleg de birou care e evident răcit, poartă mască pentru a evita să duci acasă microbii lui.

În sezonul gripal, e o idee bună să continui să porți mască în spațiile aglomerate cum sunt mijloacele de transport în comun la orele de vârf, sau supermarketurile în care aerul e veșnic recirculat.

Dacă mergi la medicul de familie pentru un consult, respectul reciproc ar trebui să vă determine pe ambii să purtați mască.

5. Spală-te frecvent și corect pe mâini

Spălatul mâinilor te ferește de infecția cu microbi de pe obiectele contaminate și te împiedică să răspândești proprii germeni. Eficiența spălatului pe mâini este mult subestimată - e un gest atât de simplu, până la urmă! - dar 20 secunde de apă și săpun pot face minuni în ceea ce privește starea de sănătate. Desigur, cu condiția să eviți să pui mâinile murdare pe față, între timp.

Uneori, prevenirea bolilor cu transmitere prin aer poate părea imposibilă, dar nu este chiar așa. Există metode prin care ele pot fi ținute sub control și se poate reduce riscul infectării.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#purificator aer, #prevenire boli, #boli transmisibile , #stiri sanatate