Cum se pot anula punctele de penalizare pentru șoferi. Condițiile în care permisul de conducere se suspendă automat

Joi, 01 Februarie 2024, ora 07:42
3555 citiri
Cum se pot anula punctele de penalizare pentru șoferi. Condițiile în care permisul de conducere se suspendă automat
Permisul de conducere se suspendă automat când șoferul este penalizat cu 15 puncte FOTO IGPR

Conform Codului Rutier, încălcările regulilor de circulație pot atrage amenzi și puncte de penalizare.

Pentru abaterile minore, șoferul este sancționat cu 2 puncte, iar pentru încălcările mai grave ale regulilor de circulație, penalizarea poate ajunge la 6 puncte.

Punctele de penalizare se cumulează, și atunci când se atinge pragul legal de 15 puncte, permisul de conducere poate fi se suspend automat pentru o perioadă de 30 de zile în cazul primei abateri.

Dacă șoferul persistă în abateri, perioada de suspendare se dublează, ajungând la 60 de zile.

Perioada de suspendare se calculează începând cu momentul predării permisului, iar șoferii au la dispoziție 5 zile pentru a preda documentul după ce au fost notificați.

Depășirea acestui termen duce la o majorare de 30 de zile la perioada de suspendare a permisului.

Cum se anulează punctele de penalizare

Punctele de penalizare se anulează automat în decurs de 6 luni de la aplicarea sancțiunii.

De exemplu, dacă un șofer primește 2 puncte pe 1 februarie, acestea se anulează în iulie.

Dacă mai primește o sancțiune de 6 puncte pe 15 aprilie, acestea se anulează după jumătatea lunii octombrie.

Procesul de anulare se desfășoară în mod succesiv, odată cu expirarea celor 6 luni de la aplicarea fiecărei sancțiuni.

Procesul de eliminare a punctelor de penalizare se realizează automat, fără intervenția șoferului.

Pentru a afla câte puncte de penalizare au fost acumulate, șoferii pot depune o cerere la Poliția Rutieră. Răspunsul poate fi obținut imediat la ghișeu sau în cel mult 30 de zile de la depunerea solicitării, potrivit antena3.ro.

Penalizare în funcție de abatere

În funcție de natura abaterii rutiere constatată, polițistul are posibilitatea să acorde între 2 și 6 puncte de penalizare.

De exemplu, pot fi sancționate cu:

2 puncte de penalizare: parcarea neregulamentară, lipsa centurii de siguranță, vorbitul la telefon în timpul mersului, etc.

3 puncte de penalizare: oprirea nejustificată, circulația pe banda de urgență a autostrăzilor, depășirea cu 21-30 km/h a vitezei admise, etc.

4 puncte de penalizare: nerespectarea obligațiilor în cazul vehiculelor rămase în pană sau avariate, nerespectarea semnificației indicatorului „STOP”, circulația în timpul nopții sau ziua, pe timp de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială, cu un autovehicul fără lumini sau fără semnalizare, etc.

6 puncte de penalizare: refuzul de a permite imobilizarea vehiculului/verificării tehnice, nerespectarea semnalelor agenților de cale ferată, conducerea unui vehicul care nu are montată una dintre plăcuțele cu numărul de înmatriculare, etc.

Pentru fiecare abatere, polițistul poate aplica puncte de penalizare.

Astfel, în cazul în care un șofer este prins de poliție circulând fără centură (2 puncte), vorbind la telefon (2 puncte) și depășind viteza limită cu 45 km/h (6 puncte), acesta va acumula în total 10 puncte de penalizare.

În scenariul în care, simultan, încalcă și linia continuă (sancționată cu 6 puncte de penalizare), totalul punctelor acumulate depășește 15, rezultând în suspendarea permisului de conducere.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#puncte penalizare, #suspendare permis conducere, #cod rutier , #soferi