Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce trebuie să știi despre o boală teribilă: Lucrurile nereale te pot lovi fără să-ți dai seamaVIDEO

Sambata, 11 Iunie 2022, ora 04:25
6419 citiri
Ce trebuie să știi despre o boală teribilă: Lucrurile nereale te pot lovi fără să-ți dai seamaVIDEO
Psihoza poate debuta chiar în adolescență FOTO: Health Blog

Oamenii de știință de la Universitatea de medicină Michigan din Statele Unite, care au prezentat un program pentru evaluarea riscurilor și prevenirea unor boli mintale în cadrul Mental Health Awareness Month, au dezvăluit amănunte despre psihoză. Această afecțiune teribilă poate debuta în adolescență și se manifestă prin faptul că oamenii aud, văd sau gândesc lucruri care nu sunt reale.

Un adolescent sau un tânăr care experimentează aceste senzații s-ar putea să fie foarte speriat sau confuz. El ar putea crede că ceva este ascuns, dar în realitate totul să fie doar în mintea sa, potrivit Mirage News.

Persoana care ajunge să aibă astfel de experiențe teribile, s-ar putea să-și facă griji că, dacă spune unui părinte, unui profesor, unui medic sau unui prieten ce se întâmplă, aceștia s-ar putea să râdă de el și să-l numească nebun.

De aceea, oamenii trebuie să știe despre această boală numită pshihoză. Este termenul folosit pentru astfel de experiențe, care implică o ”defecțiune” a funcției de ”verificare a realității” a creierului.

”Există o mulțime de dovezi că intervenția care are loc devreme – de îndată ce simptomele încep să apară și să perturbe viața unui tânăr – are beneficii în ceea ce privește rezultatele pe termen lung”, a spus Stephan Taylor, psihiatru la Universitatea Michigan din Statele Unite.

Cum să-ți menții rinichii sănătoși: O băutură previne și reduce mult bolile renale

Experții au arătat în cadrul programului lansat, câteva lucruri cheie de știut despre psihoză.

Phihoza ia multe forme și începe în anii adolescenței. Ea se manifesta ca o voce care șoptește din când în când în capul cuiva. Sau cu coada ochiului poți zări o umbră trecătoare.

La început, o persoană poate fi capabilă să spună că percepțiile distorsionate nu sunt reale, dar această abilitate poate dispărea în timp.

Ce cauze pot conduce la psihoză?

A avea simptome de psihoză ar putea însemna că cineva are schizofrenie. Dar halucinațiile, iluziile și alte semne de psihoză pot apărea și ca parte a depresiei, a tulburării bipolare, de stres post-traumatic, autismului sau de personalitate.

”Psihoza poate indica o boală mintală mai severă, așa că trebuie să o luăm în serios”, a spus Ivy Tso, psiholog la Universitatea Michigan.

Cafea cu zahăr sau fără, cum este mai bine: Care reduce riscul de deces prematur?

Nu există o singură cauză pentru psihoză, ci sunt mai mulți factori de risc. Riscul de psihoză este mai mare la persoanele care au membri ai familiei care au așa ceva, cum ar fi părinții.

Stresul intens, fie de la o traumă de la începutul vieții, complicațiile unei nașteri, singurătatea intensă sau apariția presiunilor adulților, au fost legate de riscul de psihoză.

Cu cât cineva primește tratament mai devreme, cu atât este mai bine, iar rezultatele sunt mai bune. Medicamentele funcționează pentru majoritatea pacienților, iar adăugarea terapiei vorbirii ajută foarte mult.

Actele violente ale persoanelor cu psihoză sunt rare, de fapt acestea au mai mari șanse să fie victime ale unor acte de violență. În schimb, pacienții au un risc de sinucidere și autovătămare.

Prin urmare, este esențial ca pacienții și cei din jurul lor să înțeleagă acest risc și să ia măsuri pentru a-l reduce.

Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Vladimir Putin a lansat recent o încercare ciudată de a se autointitula noul Iisus Hristos și de a se poziționa la nivel religios în legătură cu războiul din Ucraina. Dar, în realitate, un...
Descoperire neobișnuită făcută de experți: Unele evenimente din copilărie provoacă o boală gravă după mulți ani
Descoperire neobișnuită făcută de experți: Unele evenimente din copilărie provoacă o boală gravă după mulți ani
Un grup de experți de la Universitatea Nice din Franța, care a efectuat un studiu publicat în revista JAMA Network pe 18 aprilie 2024, a făcut o descoperire neobișnuită, dar foarte...
#psihoza, #psihoza maniaco depresiva, #boli mintale, #halucinatii, #halucinatii creier, #tulburari psihice, #tulburari mentale , #stiri sanatate