”După o vârstă, vin înfrânții la terapie”. Descrierea unui psiholog despre provocările meseriei în relația cu pacienții de peste 45 de ani

Autor: N.G.
Luni, 05 Decembrie 2022, ora 21:50
9190 citiri
”După o vârstă, vin înfrânții la terapie”. Descrierea unui psiholog despre provocările meseriei în relația cu pacienții de peste 45 de ani
FOTO Pixabay

Un psiholog explică pe o rețea de socializare provocările cu care se confruntă în activitatea profesională.

Andrada Ilișan descrie într-un mod original întâlnirea cu pacienții care au trecut de 45 de ani, pe care îi numește ”înfrânți”:

”După o vârstă, vin înfrânții la terapie. După 45 de ani, după 50 și un pic. Le-a murit un părinte, a devenit dement celălalt, li s-a prăbușit căsnicia, copilul li se taie, se droghează, fuge de acasă sau nu își mai vorbesc, soțul pleacă după 20 și ani și în urma lui rămâne o femeie care simte că toată viața ei a fost o minciună, soția rupe brusc relația și le interzice copiilor să își mai vadă tatăl, au o meserie care îi umilește și care nu se ridică nici pe departe la înălțimea înzestrărilor lor.

Copiii lor tineri adulți locuiesc cu ei într-o apartament micuț, au datorii, sunt singuri și îi paște bătrânețea, cine o să le mai mângâie pielea moale, căsnicia lor e un câmp de luptă, dar rămân împreună de dragul copilului care se joacă ore întregi pe calculator, închis în camera lui, nu mai dorm împreună de ani de zile.

Consumă parcă prea multe pahare de vin, se ceartă parcă prea mult cu sora, cu fratele, cu părinții, nu se înțeleg cu superiorii, și-au pierdut joburile, se simt marginalizați, nu mai au nicio tragere de inimă să își facă datoria. Sunt deziluzionați și plini de amărăciune. Sunt toți oameni în toată firea, obosiți, prăbușiți în viața care nu le-a ieșit deloc așa cum plănuiau”.

”Tinerețea care sclipește de elan și așteptări”

Despre tineri, Andrada Ilișan susține că merg la terapie cu ”tinerețea care sclipește de elan și așteptări”: ”Oamenii ăștia tineri sunt alcătuiți numai din aspirații și căutări. Nu fac compromisuri. Au toată viața înainte. Sunt invincibili. Și așa și trebuie să fie”.

Revenind la persoanele de 50 de ani psihologul afirmă că ”au o greutate care nu poate fi egalată de prospețime, de elan, de dezinvoltură”.

”Felul în care au încercat să se descurce, să reușească, să își iubească copiii, soții, părinții, frații (și au dat greș), să ocrotească, să își facă o viață mai bună, felul în care au fost răniți, dezamăgiți, înnebuniți, pedepsiți, tratați nedrept, înțeleși greșit, respinși, detestați, otrăviți cu reproșuri le dă o consistență și o valoare care e greu de exprimat în cuvinte.

Toți oamenii ăștia trezesc în mine neobișnuit de multă înțelegere și afecțiune. Îi privesc și îi ascult și în lumina unei sclipiri a ochilor, a unui râs spontan sau a unui gest aparte mi se arată brusc și însuflețitor câtă tărie, soliditate și fermitate există în adulții care se numesc pe sine învinși.

Aș vrea să știe că sunt neverosimil de atrăgători. Că mi i-aș lua oricînd de tovarăși și coechipieri în călătoria spre capătul lumii, unde am întemeia împreună un sat mic și cochet, unde să trăim ca să fim - și acolo, ca și aici - învinși și totodată răsplătiți de surprinzătoarea, teribila și neînduplecata asta de viață”, spune psihologul clinician Andrada Ilișan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Marijuana din România nu este recreativă, avertizează un specialist. "Este stropită cu pesticide, insecticide, otravă de şobolani"
Marijuana din România nu este recreativă, avertizează un specialist. "Este stropită cu pesticide, insecticide, otravă de şobolani"
Marijuana din România nu este recreativă, aşa cum se întâmplă în Olanda. Ea poate fi stropită cu insecticide, pesticide sau chiar otravă de şobolani care provoacă tulburări neuronale...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#psiholog, #andrada ili an, #varstnici, #tineri, #terapie , #medici