Ponta si justitia. Bigiu, da - Ilie Sarbu, nu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 23:53
13499 citiri
Ponta si justitia. Bigiu, da - Ilie Sarbu, nu (Opinii)
Foto: Guvernul Romaniei

Eu ma bucur sincer daca Victor Ponta si-a redescoperit apetitul pentru justitie. Cel putin asta a incercat sa proiecteze in spatiul public atunci cand a anuntat declansarea procedurilor pentru excluderea din partid a presedintelui CJ Buzau, acuzat de luare de mita in urma unui flagrant.

"Referitor la problemele de partid, am propus azi si BPN, in unanimitate, a aprobat demararea procedurii de excludere din partid a domnului Bigiu de la Buzau. Am spus foarte clar ca, de acum incolo, toleranta noastra fata de fapte de coruptie va fi zero. Acest lucru prefigureaza una din schimbarile esentiale pe care PSD trebuie sa le dezbata si sa le adopte la Congesul din primavara", a precizat Victor Ponta.

Este o schimbare substantiala pentru omul care in primavara promitea dreptate pentru Costica Nicolescu, fostul presedinte al CJ Arges, condamnat acum definitiv pentru coruptie si incarcerat, si pentru ceilalti "multi care nu au putut niciodata sa fie invinsi la vot si s-a incercat, ca in cazul multora, sa fie invinsi pe alte cai". Ma gandesc ca printre cei multi o fi si dl Nastase a caruia condamnare politica o plangea "micul Titulescu".

Se poate crede ca dl Ponta, lovit de votul strivitor din 16 noiembrie, o fi avut revelatia erorii in care a trait. Tocmai el, fost procuror, nu-i asa?

Eu nu cred ca a avut nicio revelatie. Si nu pentru ca am ceva cu dl Ponta. Ci pentru ca "floricica" Bigiu este tare singuratica si zgribulita in iarna coruptiei imense din PSD. Si nu spun eu cu de la mine putere, ci o arata procurorii DNA care saptamana de saptamana mai salta cate un baron social democrat.

Cum m-ar putea convinge dl Ponta ca este patruns de toleranta zero la coruptie? Aplicand aceeasi masura tuturor.

Departe de mine gandul de a-l apara pe dl Bigiu. Nici gand. Dar ma intreb, cum s-o face ca numai pentru domnia sa au inceput aceste proceduri urgente de excludere din partid?

Ma intreb, spre exemplu, dl Duicu cu ce e mai breaz. Dl Duicu de care, la fel ca de dl Prioteasa, dl Ponta zicea inainte de alegeri ca nu se dezice, solidaritate la care nu a renuntat explicit nici acum.

Dl Mazare, care pe langa dosarele de pana acum, s-a mai ales cu o acuzatie formulata de ANI pentru infractiunea de conflict de interese, nu s-o califica la excludere? Dl Nicusor Constantinescu? Nici domnia sa? Bunea Stancu? Nimic, nimic? Mircea Cosma? Ca sa nu mai vorbim despre doamna Andronescu, urmarita penal in dosarul Microsoft. Se incadreaza in toleranta zero?

Cand pentru dl Hrebenciuc DNA a cerut aviz pentru arestare, nu-mi amintesc ca dl Ponta sa-i fi cerut excluderea din partid. Dl Sova a fost exclus, dar nu pentru dosarul penal, ci in lotul Geoana - Vanghelie pentru ca nu s-a conformat disciplinei de partid.

Dar tata socru Ilie Sarbu? Tata socru e demn sa ramana membru PSD, desi este urmarit penal in dosarul "mafia padurilor"? Nu stiu ce sa zic.

Inteleg ca se pune accentul pe flagrantul dlui Bigiu care, nu-i asa, face diferenta si il transforma intr-un caz exceptional.

Eu stiu asa, ca prezumtia de nevinovatie nu e rasturnata de flagrant, ci de condamnare. Deci dl Bigiu e la fel de nevinovat deocamdata ca toti ceilalti pesedisti pusi sub acuzare. Deci nu vad de ce ar fi mai aspru pedepsit decat restul.

Daca nu ne raportam la prezumtie - si eu cred ca locul ei este in sala de judecata, nu in politica - si luam in calcul aspectul moral, inacceptabila suspiciune pe care o acuzatie penala o arunca asupra functiei si a partidului, atunci toti ar trebui sa aiba soarta dlui Bigiu. Daca dl Ponta nu mai suporta miros penal in jurul domniei sale, nu vad de ce se limiteaza la dl Bigiu.

Singura explicatie rationala pe care o vad este ca dl Ponta a incercat un exercitiu de imagine cu care sa ia ochii opiniei publice si ai partenerilor externi care sa vada ce bine a inteles domnia sa lectia prezidentialelor, alegandu-l drept caz model pe Cristinel Bigiu, de-abia venit in PSD cu ordonanta traseistilor. In rest, toti baronii grei si vechi ai PSD sunt bine merci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Victor Ponta coruptie PSD, #excludere corupti PSD, #PSD probleme justitie , #DNA
Comentarii
Poza Ernst
Ernst
rank 5
Poza meandrele concretului
meandrele concretului
rank 5
Ofiţerii securităţii vechi DIE care au rămas în slujbă şi azi , NU !