Toti contra tuturor (Opinii)

Duminica, 02 Martie 2014, ora 23:07
2556 citiri
Toti contra tuturor (Opinii)
Foto: Adevarul

Dezmembrarea USL nu a generat o resetare a jocului politic romanesc, cum se considera indeobste, ci o (re) intoarcere la psihologia grupurilor sociale primitive aflate in confruntare pentru intaietate. Caci nu altceva s-a intamplat zilele trecute: interesele personale si de partid au triumfat in dauna interesului national si a bunei guvernari. Filozofii numesc aceasta stare de lucruri "bellum omnium contra omnes" (Hobbes).

Da, din seara zilei de 25 martie, s-a declansat un razboi necrutator al tuturor impotriva tuturor. Nici vorba de resetare a componentelor. Unde vor fi vazut observatorii nostri grabiti restabilirea unui statu quo, repunerea pe tapet a fostelor dileme ale democratiei si ale societatii romanesti sau remontarea elementelor reformatoare ale statului de drept, de pilda?

Nici vorba de asa ceva. Din contra: razboi va fi si in tabara Puterii, si in a Opozitiei, si intre cele doua. In tabara guvernarii, deja a inceput concurenta pentru demnitati, posturi si functii. Priviti cu cata obida este privita UDMR, adusa la Palatul Victoria pentru imagine externa, chit ca se vor pierde procente bune ale electoratului transilvanean. Cine nu tanjea dupa avantajele si sinecurele oferite reprezentantilor maghiari, perpetuati mai mereu la Putere din 1990 incoace?

Adevarat este ca PSD se aliaza pe stanga esichierului politic cu oricine uita comportamentul sau egoist in toate coalitiile de pana acum, dar logica razboiului va fi mereu prezenta, de aceea actuala coalitie de guvernamant nu poate fi una predictibila. Seamana ca doua picaturi de apa cu stransura PDL dinainte de caderea prin motiune de cenzura.

Fireste, asa cum a facut-o si pana acum, PSD va miza pe rolul ostilor si pe fidelizarea comandatilor oportunisti, ceea ce s-ar putea sa-i reuseasca atata timp cat va avea ceva de oferit. Dar relatiile nu vor fi bazate pe incredere, nici pe proiecte de anvergura nationala, ci pe calcul tranzactionist.

Si mai aprig va fi razboiul in tabara Opozitiei. Este adevarat ca dreapta politica a intrat acum in forma ei fireasca, transparenta, poate singura data in cei 25 ani de chinuri democratice. Pentru prima oara avem stanga la Putere si dreapta in Opozitie, insa aceasta stare de fapt va favoriza doar anumite entitati politice.

Avantajate vor fi formatiunile mai mari si mai puternice in jurul carora se vor alipi celelalte forte mai mici: PSD se va combina cu UNPR si PC, chiar daca ultimul partid isi zice de dreapta, iar PNL, PDL si PMP vor merge la concurenta pe acelasi culoar. Dreapta cu adevarat se va reseta in functie de rezultatul europarlamentarelor, urmand ca procesul sa se incheie dupa alegerile prezidentiale de la sfarsitul lui noiembrie.

Imediat ce spargerea unitatii PDL a devenit evidenta prin migrarea unui numar apreciabil de parlamentari, primari si consilieri portocalii spre PMP, in frunte cu Elena Udrea, PNL a simtit oportunitatea de crestere rapida pe culoarul drept, motiv pentru care imbratisarea statutului de partid de Opozitie i-a convenit.

A se intelege insa ca parasirea USL nu i-a cazut deloc bine electoratului liberal, iar acest motiv de frustrare s-ar putea sa-i dea mult de furca: PNL nu a reusit decat partial sa-si impuna in USL punctele de vedere si viziunile.

Cat despre indeplinirea propriilor programe legate de "dreptate pana la capat", de legea partidelor politice si de finantarea transparenta a acestora, de legiferarea lipsita de echivoc a situatiei multelor noastre servicii secrete sau de reformarea administratiei si a altor sectoare importante ale societatii se va mai vorbi mult si nu se stie daca bine. De schimbarea regimului Basescu nu mai amintim.

Cat despre zvonurile privind aderarea la PPE, este posibil ca aversiunea bazinelor proprii electorale sa-si spuna cuvantul: nu se poate sa te arunci in bratele celui ce te-a hulit de la infiintare si pana azi.

Amintirile atacurilor si ale interventiilor popularilor europeni din vara lui 2012 nu se pot sterge chiar asa de repede. Motiv pentru care aderarea s-ar putea sa ramana simplu zvon. Chiar daca situatia PPE nu e una roza, sondajele aratandu-l ca a doua forta politica dupa europarlamentarele din acest an.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#rupere USL consecinte, #Joc politic resetat, #democratie Romania, #scena politica USD , #stiri PSD