Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat

Luni, 04 Iulie 2022, ora 22:43
17723 citiri
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Relația dintre Marcel Ciolacu și Gabriela Firea este una tensionată FOTO Colaj Ziare.com / Hepta / Facebook

Se încing spiritele în PSD după ce partidul a comandat un sondaj care o dă pe Gabriela Firea pe prima poziție într-un top al încrederii. În urmă cu câteva săptămâni, într-un alt sondaj comandat de PSD, o întrebare referitoare la Firea provoca zâzanie în partid.

La mijlocul lunii iunie, CURS publica un sondaj de opinie pentru perioada 7-17 iunie în București din care reieșea că PSD se află în topul preferințelor alegătorilor, cu un scor de 33%, în timp ce pe următoarele poziții se regăseau PNL, AUR și USR.

În același sondaj oamenii au fost întrebați și care sunt cele mai importante probleme ale Bucureștiului. Potrivit respondenților, pe prima poziție, la o distanță dublă față de următoarea problemă, este traficul (22%), după care vine curățenia (12%).

Conform unor surse politice, din datele sondajului care au apărut în presă a lipsit întrebarea „cu cine ar vota bucureștenii” dacă ar avea loc alegeri locale. În mod surprinzător, Alexandru Rafila era peste Gabriela Firea datele sondajului, motiv pentru care aceasta a provocat un scandal în interiorul partidului. Concret, planul lui Marcel Ciolacu era să împuște doi iepuri dintr-un singur foc: să reducă puterea lui Firea pe de o parte și să scape de amenințarea lui Rafila privind o posibilă candidatură la prezidențiale de cealaltă parte, mai arată sursele citate.

Firea, prima într-un alt top al încrederii

La nicio lună de la sondajul CURS comandat de PSD, în presă apare un nou sondaj, realizat de data asta de către Sociopol, institut patronat de Mirel Palada, un apropiat al Gabrielei Firea.

Realizat în perioada 20 - 27 iunie, principala temă a sondajului este încrederea în liderii politici. Conform sondajului, citat de PressHub, prim-vicepreședintele PSD Gabriela Firea se află pe prima poziție, în fața Laurei Codruța Kovesi, Mircea Geoană, Patriarhul Daniel sau Raed Arafat. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila se regăsește abia pe locul 6 în acest top, în timp ce președintele Klaus Iohannis se află pe a 10-a poziție, la egalitate cu George Simion și Marcel Ciolacu.

De menționat că Mirel Palada, cel care deține Sociopol, a beneficiat în trecut contracte de sute de mii de lei cu Primăria Capitalei atunci când Gabriela Firea era primar. Totodată, înaintea alegerilor locale din 2020, Sociopol susținea într-un sondaj de opinie că Gabriela Firea ar urma să câștige alegerile din București, cu un scor de 41%.

Nicușor Dan și Gabriela Firea au început deja lupta pentru 2024

Încă de la începutul lunii iunie, Ziare.com a scris despre războiul din ce în ce mai aprig dintre primarul Capitalei Nicușor Dan și fostul edil Gabriela Firea. Cei doi și-au lansat în ultimele săptămâni numeroase acuze și critici, oferind impresia că se află într-o campanie electorală.

Mai mult decât atât, Nicușor Dan începe să fie abandonat de către toți foștii aliați. Relația sa cu USR a început să fie avariată încă din primele luni de mandat, în timp ce liberalii încep și ei să se dezică de acesta. Surse politice din PNL precizează pentru Ziare.com că legătura sa cu liberalii s-a încheiat odată ce Ludovic Orban a pierdut șefia partidului.

Într-un interviu pentru RFI, edilul sectorului 6 Ciprian Ciucu îi reproșa în urmă cu câteva luni lui Nicușor Dan că este atent doar la apropiații lui Ludovic Orban, mulți dintre care au ajuns să fie angajați în PMB.

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#PSD, #sondaj PSD, #marcel ciolacu, #Gabriela Firea , #stiri PSD