Stafia lui Ceausescu bantuie PSD

Luni, 04 Decembrie 2017, ora 11:259040 citiri
Stafia lui Ceausescu bantuie PSD

In decembrie 1989, cand timisorenii au iesit in strada, Nicolae Ceausescu a decis sa organizeze la Bucuresti un miting impotriva "agenturilor straine".

Citeste toate textele scrise de Cristian Preda pentru Ziare.com

28 de ani mai tarziu, cand zeci de mii de romani protesteaza la adresa felului in care PSD ALDE guverneaza, Liviu Dragnea hotaraste sa faca demonstratii impotriva "statului paralel". Un regim in care Guvernul pune la cale mitinguri isi marturiseste incompetenta democratica.

Seful PSD nu e, insa, singurul care continua spiritul fostului lider comunist.

O serioasa concurenta vine din partea Gabrielei Firea. Stilul ei politic e bazat pe minciuna si celebrarea delatiunii. Aflata in fruntea Primariei Capitalei, Firea a incercat sa blocheze Piata Victoriei sustinand ca Inspectoratul Scolar al Bucurestiului voia sa avem acolo un targ de Craciun.

S-a aflat ca decizia a fost luata, de fapt, la partid. Tot Firea l-a premiat, de 1 Decembrie, pe un fost informator al Securitatii, pentru ca e "varf in domeniul sau".

Transferati din PRM, Olguta Vasilescu si Codrin Stefanescu ofera PSD retorica national-comunista, potrivit careia orice opozant e un tradator. Am simtit pe pielea mea efectele acestei retorici. Dupa ce am propus ca Daea, Carmen Dan, Tudorel Toader si ceilalti ministri din actualul guvern sa nu mai poata vota in Consiliul UE, am primit de la simpatizanti pesedisti amenintari cu moartea, intrucat nu recunosc ca PSD egal Romania.

Nici premierul nu a fost ocolit de duhul lui Ceausescu. Plagiator precum Elena, el descrie bancile asa cum o facea Nicolae, adica institutii ale spolierii.

Fraza lui adresata bancherilor - "iertati-ma, dar Terente era copil pe langa voi, chiar era baiat bun" - va ramane in colectia de gogomanii spuse de politicienii romani. Daca PSD a tinut sa ne arate ca poti fi prim-ministru, in anul de gratie 2017, fara a avea habar la ce-i bun un card bancar, a reusit.

Faptul ca toti acestia - Dragnea, Firea, Olguta, Tudose - se incaiera nu ne incalzeste cu nimic. Ei se bat pentru a captura stafia lui Ceausescu.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News