Singura sansa a PSD (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 01 Decembrie 2014, ora 14:42
11111 citiri
Singura sansa a PSD (Opinii)

Nu cred ca pot fi suspectata ca as fi o admiratoare a lui Ion Iliescu, dar a pune in carca domniei sale pierderea alegerilor prezidentiale mi se pare aberatia perfecta.

A facut-o explicit Sebastian Ghita si implicit Victor Ponta, care nu si-a contrazis prietenul pe fond, reprosandu-i doar forma si momentul in care a lansat acuzatiile.

Fostul presedinte a fost extrem de discret in aceasta campanie, as spune chiar ostentativ de discret. N-am auzit nici macar un mesaj clar de sustinere a lui Ion Iliescu pentru Victor Ponta. Intre cele doua tururi, Ion Iliescu a fost complet absent din spatiul public.

Dupa cum, in campanie, tema comunismului nu a fost nici macar una marginala. Tema principala a fost coruptia, o zona cu care Ion Iliescu chiar nu are nicio legatura.

Da, este adevarat ca electoratul de baza al PSD este alcatuit din pensionari si populatie rurala, dar asta nu inseamna electorat comunist. Inseamna electorat captiv si mai usor de manipulat. Si marea problema a PSD este ca nu poate sa acceseze electorat dincolo de acest bazin. Nici macar electorat care in mod traditional ar trebui sa apartina stangii.

Tinerii, spre exemplu, care resping masiv PSD, ar trebui sa fie un bazin foarte important pentru o stanga normala. E si vorba aceea, ca daca pana la 30 de ani nu esti de stanga, nu ai inima.

PSD nici macar nu este perceput ca un partid de stanga, nu infrunta o adversitate ideologica anticomunista. Mai degraba cred ca este perceput ca un partid mutant, profund corupt, ipocrit si foarte arogant. Asta e marea sa problema, nu comunismul.

Exista o ruptura profunda intre mesajul pe care se straduieste sa-l transmita PSD si comportamentul acestui partid. Fie ca vorbim despre lideri care isi afiseaza ostentiv bogatia in toate felurile, fie ca vorbim despre lansari faraonice al caror cost se ridica la cifre cu sase zero-uri. Publicul sau tinta simte ca ii sunt oferite firmiturile unei mese la care "binefacatorii" s-au ghiftuit.

Iar perceptia este accentuata de scandalurile de coruptie. Actiunile DNA au scos la iveala mult din putregaiul acestui partid, la toate nivelurile. Iar acuzatiile pe care Marian Vanghelie si Liviu Dragnea si le arunca reciproc nu fac decat sa accentueze imaginea coruptiei generalizate.

Daca PSD ar fi tratat cu decenta cazurile de coruptie, poate ca ar fi reusit sa atenueze din decontul negativ pe ideea ca orice padure are uscaturile ei. Dar felul in care acuzatii au fost protejati prin voturi in Parlament, prin declaratii de sustinere si promisiuni de dreptate, inclusiv ale lui Victor Ponta, scandalosul proiect al legii amnistiei si gratierii au transferat blamul asupra intregului partid.

Sigur pe un electorat captiv, sigur pe metodele traditionale de captare a votului, prin pomeni si manipulari, jucand la vedere cartea primarilor traseisti, PSD a devenit prizonierul unei bule autocreate in care s-a rupt complet de realitate, o realitate care l-a lovit ca trenul in 16 noiembrie.

Votul din diaspora a fost doar locomotiva acestui tren, pentru ca pana la urma, cauzele pentru care PSD a tratat cum a tratat aceasta problema tin de aceeasi ruptura de realitate despre care vorbeam.

Si problema pare sa persiste, cat timp, dupa esecul fara drept de apel de la prezidentiale, a lipsit o analiza rece si lucida, iar vinovati au fost scosi Ion Iliescu si doi dintre liderii oricum marginalizati in ultima vreme.

Marele risc pentru PSD in perspectiva este sa isi piarda electoratul pe cale biologica. Electoratul in varsta se imputineaza, iar electoratul tanar care vine din urma ii este ostil.

Victor Ponta agita ideea de reforma. Chiar daca ar crede in ea, lucru de care eu ma indoiesc sincer, pe de-o parte a inceput-o prost, dand dimpotriva semnalul antireformist al unei executii politice sumare si evitand o analiza clara si lucida. Pe de alta parte, este foarte greu ca din pozitia sa de infrant sa poata impune partidului o autentica reforma. Ma tem ca timpul sau a trecut, din acest punct de vedere.

Si, dincolo de asta, exista o intrebare si mai profunda. Este PSD, asa cum a ajuns el in acest moment, un partid care mai poate fi reformat? Eu cred ca nu, din mai multe motive.

Este cu mult prea mare, cu aproape 700 de mii de membri cotizanti, ceea ce ii anuleaza flexibilitatea, si in acelasi timp foarte putin coerent, avand in vedere impartirea aproape feudala in baroni care se lupta ritualic pentru putere. Centrul este prizonierul baronetului a carui putere vine din controlul banului public si din retele de coruptie. Asta ne spun inclusiv Marian Vanghelie si Liviu Dragnea, de fapt.

De aceea, cred ca singura sansa de a avea un autentic si modern partid de stanga, altfel absolut necesar unei vieti politice sanatoase, este de a extrage din mamutul cangrenat o noua formatiune, care sa o ia de la capat si fara Ion Iliescu, dar si fara reteaua de baroni penali.

Adica o ruptura terapeutica si un start nou, care, in baza lectiei invatate, sa permita partidului de stanga sa faca jonctiunea cu un nou electorat.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Iliescu Ponta PSD, #PSD alegeri prezidentiale, #PSD baroni , #Victor Ponta
Comentarii
Poza NOUA REPUBLICA
NOUA REPUBLICA
rank 5
Singura şansă a României este scoaterea în afara legii a PSD.
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5