PSD vrea mandat de 5 ani si pentru primari. Sustin ca in 4 ani nu termina ce-au promis din cauza birocratiei

Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 16:34
6152 citiri
PSD vrea mandat de 5 ani si pentru primari. Sustin ca in 4 ani nu termina ce-au promis din cauza birocratiei
Foto: Arhiva Facebook/Siminica Mirea

Senatoarea PSD Siminica Mirea a depus un proiect legislativ prin care doreste modificarea Legii Administratiei publice astfel incat si primarii, consilierii locali si consilierii judeteni sa aiba mandat de 5 ani, fata de 4 cat prevede legislatia in prezent.

Proiectul e semnat de 41 de parlamentari social-democrati printre care Florin Iordache, Serban Nicolae, Paul Stanescu, Liviu Marian Pop, Eugen Teodorovici, Mihai Fifor sau Ecaterina Andronescu.

Proiectul insa e facut atat de superficial incat nici macar nu precizeaza corect articolele din Legea Administratiei ce e nevoie sa fie modificate, iar singurul motiv invocat de social-democrata Siminica Mirea in expunere este ca mandatul primarilor ar trebui sa acopere durata pe care o au unele proiecte cu finantare europeana.

"Avand in vedere practica intalnita in ceea ce priveste mandatul presedintelui Romaniei, unde perioada de exercitare a functiei conform rezultatului de la alegeri este de 5 ani, implementarea acestei perioade si in cazul primarilor, al consilierilor locali si consilierilor judeteni se sustine fara echivoc, creeaza o responsabilitate suplimentara si aduce in zona de decizie o perioada de timp suficienta indeplinirii obligatiilor asumate. Exista situatii cu aceasta perioada de mandat, intalnite si la nivelul altor state, membre ale Uniunii Europene.

In prezent durata mandatului in situatia descrisa la motivul proiectului legislativ este de 4 ani, majoritatea proiectelor cu finantare europeana au o durata estimat standardizata de 5 ani. Este greu ca o noua echipa sa vina sa preia din mers si sa finalizeze cu succes prin masuri potrivite proiectul aflat in derulare", se arata in expunerea de motive semnata de Siminica Mirea.

In plus, sustine senatoarea PSD, "situatia reala, intalnita in activitatea administratiilor locale/judetene, arata ca perioada de timp consfintita de legiuitor nu permite, in contextul birocratic, realizarea proiectelor asumate".

Proiect fara argumente, cu erori fundamentale si depus gresit in Parlament

Initiatoarea precizeaza ca ar urma sa modifice "Articolul 24, alin. 1, sectiunea 2, din Legea 215/2001 - Legea Administratiei Publice Locale" si sustine ca modificarea "nu genereaza costuri imputabile bugetului consolidat al statului, bugetelor locale cat si tertilor parti active pasive si reactive in societatea romaneasca".

Insa, dupa cum a aflat ulterior de la Consiliul Legislativ, articolul de care vorbeste ea vorbeste despre constituirea Consiliului Judetean ca autoritate a administratiei publice locale, nu despre durata mandatelor.

Articolul din lege unde sunt dorite modificari este 26. In plus, ar trebui modificate si alte articole, in caz contrar creandu-se un vid legislativ pentru ca nu ar mai fi reglementata durata mandatului presedintelui Consiliului Judetean. Consiliul Legislativ arata ca si titlul proiectului si formularile sunt gresite iar terminologia folosita nu este nici de specialitate si ar urma sa lase loc de interpretari.

Consiliul Legislativ a dat insa aviz favorabil, cu mentiunea ca toate acestea sa fie corectate si a specificat ca nu se poate pronunta asupra "oportunitatii solutiilor legislative preconizate".

De la Consiliul Economic avizul a fost unul nefavorabil, pentru ca "propunerea legislativa nu este insotita in expunerea de motive de o argumenttie fundamentata care sa justifice stabilirea mandatului primarului, al consilierului local, respectiv al presedintelui consiliului judetean la 5 ani, in plus, o astfel de masura impunand reformarea intregii legislatii electorale".

Senatoarea PSD a depus si gresit proiectul la Senat, cand prima Camera in astfel de cazuri este cea a Deputatilor. Siminica Mirea a fost aleasa senator de Olt in 2016 pe listele PNL, insa a plecat la PSD in iunie 2018.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Siminica Mirea PSD mandat primar crescut, #mandat primari 5 ani PSD lege , #primari