Premierul Florin Cîțu și mai mulți membri ai guvernului s-au ales cu plângeri penale din partea PSD după ultima alocare de bani la primării

Luni, 11 Octombrie 2021, ora 17:10 1434 citiri
Liderii PSD au făcut plângeri penale membrilor Guvernului Câțu FOTO Facebook/ Marcel Ciolacu

PSD a făcut, luni, plângere penală pe numele tuturor celor pe care-i consideră implicaţi în alocarea banilor din Fondul de rezervă către primării. Sunt vizaţi premierul interimar Florin Cîţu, vicepremierul interimar Kelemen Hunor, dar şi miniştrii interimari Cseke Attila şi Dan Vîlceanu. Plăngerea a fost transmisă Parchetului General.

PSD solicită, în plângerea penală depusă, luni, la Parchetul General, efectuarea de cercetări sub aspectul săvâşirii, în principal, a infracţiunilor de ”constituire a unui grup infracţional organizat” şi ”abuz în serviciu”.

Social-democraţii fac referire la faptul că ”rigorile la care trebuie supusă o guvernare care şi-a pierdut votul de încredere al Parlamentului sunt mult mai exigente, astfel încât semnificaţia actelor materiale şi juridice realizate după acest moment este una mult mai complexă”.

”În fapt, prin această hotărâre, făptuitorii au dispus alocarea pur arbitrară a peste 1.010.966 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetiuil de stat pe anul 2021, unor unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale, pentru plata unor cheltuieli curente şi de capital. Alocarea de fonduri a fost realizată însă în mod arbitrar, discretionar. Criteriul avut în vedere a fost unul ilicit, şi anume apartenenţa la o anumită entitate politică, nicidecum interesul public sau necesităţile financiare reale determinate de factori obiectivi, ci doar interesul unui grup restrâns de persoane”, se arată în document.

”În aceste condiţii, se constată faptul că principiul de bază al egalităţii cetăţenilor, indicat de prevederile art. 4 alin. (2) din Constituţie, a fost grav încălcat”, mai arată PSD.

”Circumstanţele, împrejurările, modalitatea concretă de emitere a acestei Hotărâri de Guvern, act administrativ individual adoptat de puterea executivă, precum şi urmările produse sunt de natură a evidenţia incidenţa ilicitului penal şi de a demonstra săvârşirea infracţiunilor sesizate de persoanele cu privire la care solicităm efectuarea de cercetări”, mai arată PSD.

Social-democraţii acuză Guvernul şi e lipsă de transparenţă, dar şi e lipsa unor criterii clare e alocare a banilor.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că formaţiunea pe care o conduce va iniţia plângeri penale care îi vizează pe toţi demnitarii implicaţi în decizia Guvernului de a aloca bani ”discreţionar” către primării, din Fondul de Rezervă şi îl acuză pe Florin Cîţu că şi-a plătit funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal.

Guvernul a alocat, în şedinţa de miercuri, peste 1 miliard de lei, din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru proiectele locale.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News