PSD, tot mai aproape de referendumul împotriva lui Clotilde Armand. Când s-ar putea organiza votul pentru demiterea primarului de la Sectorul 1

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 03:45
13062 citiri
PSD, tot mai aproape de referendumul împotriva lui Clotilde Armand. Când s-ar putea organiza votul pentru demiterea primarului de la Sectorul 1
Deputatul PSD Dan Tudorache e prezent aproape zilnic pentru a adunat semnături FOTO Facebook / Dan Tudorache

PSD s-a unit la începutul lunii cu mai multe partide din București pentru a aduna semnături și organiza un referendum pentru demiterea primarului de la Sectorul 1 din Capitală Clotilde Armand. După un start încet, campania de semnături pare că a prins avânt. Referendumul însă, este în continuare nerealist.

Fostul primar al Sectorului 1, Dan Turodache, a anunțat sâmbătă că până în prezent s-au strâns 40.000 de semnături pentru referendumul împotriva lui Armand. La ultimul „bilanț”, pe 26 august, președintele PSD Marcel Ciolacu anunța într-o emisiune că social-democrații au reșit să adune 20.000 de semnături. Conform ultimelor cifre anunțate de Tudorache, PSD și aliații săi au adunat în acest interval aproximativ 900 de semnături pe zi, în ciuda faptului că pandemia de coronavirus devine din ce în ce mai severă.

Potrivit legii, pentru organizarea unui referendum de demitere a unui primar este nevoie ca cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială să semneze în acest sens. Altfel spus, opoziția de la Sectorul 1 are nevoie de aproximativ 60.000 de semnături pentru organizarea referendumului.

În cazul în care opoziția de la Sectorul 1 menține ritmul de 900 de semnături pe zi, social-democrații ar putea avea baza pentru inițierea referendumului abia peste trei săptămâni, adică la începutul lunii noiembrie.

Condițiile referendumului

Ulterior, după strângerea semnăturilor, bucureștenii de la Sectorul 1 ar trebui să răspundă la o întrebare formulată de organizatori, cu „Da” sau „Nu”. Mai apoi, pentru ca referendumul să treacă, este nevoie de o majoritate simplă (jumătate plus unu din totalul voturilor valabil exprimate).

O altă condiție pentru validarea referendumului este ca rata de participare să fie de cel puțin 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale, adică aproximativ 72.000 de votanți. Altfel spus, opoziția ar avea nevoie să convingă să iasă la vot, într-o singură zi, cu aproximativ 12.000 de persoane mai mult decât au convins în aproape jumătate de an să semneze pentru demiterea lui Armand. La alegerile locale de anul trecut, pentru Consiliul Local, PSD a primit 27.648 de voturi, în timp ce Daniel Tudorache a primit 35.351 de voturi.

Clotilde Armand se luptă singură cu 6 partide

Eșecul PSD în privința referendumului ar putea fi cu atât mai răsunător după ce a semnat un protocol de colaborare împotriva edilului cu alte patru partide: Pro România Social Democrat, Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) - PPUsl, Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) şi Partidul Ecologist Român (PER).

Conform angajamentului luat în protocol, fiecare parte colaborează şi eficientizează comunicarea la nivel central şi local, în vederea atingerii obiectivelor asumate, şi îşi va mobiliza complet toate resursele pentru a colecta un număr cât mai mare de semnături necesare pentru iniţierea referendumului.

Mai mult, fiecare parte îşi va mobiliza complet toate resursele pentru a asigura participarea la referendum a unui număr cât mai mare de cetăţeni cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în Sectorul 1, pentru a asigura pragul minim legal pentru validarea consultării populare, se mai precizează în documentul semnat de liderii celor cinci formaţiuni.

Cu toate că PNL Sector 1 nu a anunțat că susține referendumul împotriva lui Clotilde Armand, filiala este încă de anul trecut într-un război constant cu edilul. Certurile și neînțelegerile au vizat teme precum aprobarea bugetului de sector ori problema gunoiului de la Sectorul 1.

Miza referendumului

Contactat de Ziare.com, analistul politic Alfred Bulai a explicat că PSD are un interes de a susține o campanie permanent negativă împotriva lui Clotilde Armand și că important nu este faptul dacă se face sau nu, ci ideea de incompatibilitatea a lui Clotilde Armand cu funcția de primar, care este promovată în spațiul public. În opinia lui Alfred Bulai, aceasta poate fi „letală” pentru edil, întrucât „dacă ții mult o temă în agendă, lumea o să înceapă să creadă că e ceva”.

„PSD a fost non-stop în această situație. Non-stop li s-a pus eticheta de corupți. Au ajuns în stand-up-uri cu Dragnea și PSD. Nu au știut să oprească chestia asta, care e mult mai năucitoare decât critica opoziției. Când începe să circule la nivel de folclor e letal. Aici trebuie acționat profesionist”, a explicat analistul.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Dan Tudorache PSD, #Clotilde Armand, #alegeri sectorul 1, #referendum Clotilde Armand , #stiri PSD