PSD a depus la CCR sesizari pe doua dintre legile pe care Guvernul Orban si-a asumat raspunderea

Luni, 16 Decembrie 2019, ora 21:27
4122 citiri
PSD a depus la CCR sesizari pe doua dintre legile pe care Guvernul Orban si-a asumat raspunderea
Foto: Arhiva Facebook/Marcel Ciolacu

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat, luni seara, ca au fost depuse cele doua sesizari la Curtea Constitutionala care vizeaza doua dintre legile pe care Guvernul si-a asumat raspunderea: legea care abroga OUG 51/2019 si legea care proroga unele termene din justitie.

"Ce am decis azi am si facut: am depus cele doua sesizari la Curte pe cele doua legi deja asumate. Mi se pare o greseala democratica, nu vreau sa intru in detalii juridice", a spus, luni seara, Marcel Cioslacu, intr-o conferinta de presa.

Intrebat despre depunerea unei motiuni de cenzura, Ciolacu a spus: "Este posibl orice".

"Incercati sa intrati in noua logica a PSD. De data aceasta, mai multi colegi si-au asumat o conducere si vrem ca aceste decizii sa le luam in partid. Cand le avem, le vom anunta", a mai spus Ciolacu.

Intrebat daca doreste ca acest Guvern sa plece acasa, Ciolacu a spus: "Categoric, la cum arata...Doamne fereste".

In sesizarea pe proiectul pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul transportului de persoane se arata ca proiectul de aprobare a Ordonantei de urgenta 51/2019 care se refera la acelasi domeniu se afla in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor. Acest proiect propune eliminarea transportului rutier judetean de calatori din sfera serviciilor publice, situatie in care acesta se va desfasura in regim comercial, cu respectarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere.

Prin proiectul de act normativ pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea se propune abrogarea prevederilor din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2019, astfel incat transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate la nivel judetean sa intre in sfera serviciilor publice.

"Raportat la situatia conflictuala de natura constitutionala intre procedura legislativa parlamentara in derulare si initiativa legislativa recunoscuta Guvernului pe cale de exceptie de a promova acte normative, mentionam urmatoarele: Potrivit art. 61 din Constitutia Romaniei, republicata, 'Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii'.

Prin angajarea raspunderii, Guvernul a incalcat prevederile constitutionale privind unica autoritate legiuitoare reprezentata de Parlament si deciziile Curtii Constitutionale. Astfel, in conditiile in care, in cadrul dezbaterilor parlamentare exista proiecte de lege sau initiative legislative care urmeaza sa reglementeze diferite aspecte ale vietii politice sau sociale, Guvernului are obligatia de a se prezenta la dezbaterile parlamentare, a sustine puncte de vedere si posibilitatea de a formula amendamente", se mai sustine in sesizare.

PSD mai considera ca "atunci cand guvernul isi angajeaza raspunderea asupra unui proiect de lege, acesta prin obiectul reglementarii trebuie sa contina prevederi ce se circumscriu clar, doar asupra unui singur domeniu".

"Folosirea acestui mijloc constitutional nu ingaduie sa se aduca, prin acelasi proiect de lege, modificari sau completari mai multor legi in vigoare care, in esenta lor, au fost adoptate de Parlament in mod distinct, avand in vedere relatiile sociale diferite pe care le reglementeaza, precum si natura legilor (organica sau ordinara), chiar daca acestea s-ar referi la un domeniu unitar al vietii social-economice", se mai arata in sesizare.

De asemenea, s-a ignorat obligativitatea solicitarii avizului Consiliului Economic si Social, mai precizeaza PSD in sesizare, mentionandu-se ca obligativitatea solicitarii avizului este statuata de catre Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 618/2018.

"In ceea ce priveste urgenta considerata de Guvern ca motiv pentru promovarea unor modificari prin procedura angajarii raspunderii, aceasta nu poate fi retinuta, se mai mentioneaza sesizare, adaugandu-se ca, in prezent, dispozitiile referitoare la transportul de persoane sunt in derulare si se aplica in conformitate cu prevederile continute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.51/2019, prevederi ce produc efecte depline pana la finalizarea procedurii parlamentare de adoptare sau de respingere a ordonantei. Mai mult, faptul ca Guvernul nu poate intrerupe un proces de legiferare a fost deja stabilit prin Decizia CCR nr. 1431/2010", se mai arata in document.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#PSD contesta CCR legi asumare raspundere , #stiri PSD