Primarul Baluta obliga scolile sa incheie contracte doar cu anumite firme si cu aprobarea lui. Miza: 21 de milioane de euro

Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 13:10
16149 citiri
Primarul Baluta obliga scolile sa incheie contracte doar cu anumite firme si cu aprobarea lui. Miza: 21 de milioane de euro
Foto: Facebook/Daniel Baluta

Directorii unitatilor de invatamant din Sectorul 4 pot realiza achizitii publice "doar cu aprobarea prealabila a primarului Sectorului 4". Modificarea contractului de management administrativ-financiar dintre scoli si primarie a fost facuta de edilul Daniel Baluta.

Contractul standard este reglementat printr-un ordin al Ministerului Educatiei, insa Baluta ar fi adaugat clauze care ii pun pe directori la cheremul sau. Miza este reprezentata de contracte de peste 21 de milioane de euro, potrivit unei anchete Recorder.ro.

Cei mai multi directori s-au conformat, iar cei care au refuzat sa semneze au fost chemati la inspectorat, unde li s-a transmis ca ar face bine sa accepte conditiile impuse de primar. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti este condus de Ioana Neacsu, colega de partid a lui Daniel Baluta (PSD).

Singura care a refuzat sa semneze este Silvia Musatoiu, director la Colegiul National Gheorghe Sincai, unul dintre cele mai importante licee din Capitala.

"Este peste prevederile legale"

Dupa ce primaria i-a transmis in repetate randuri sa semneze contractul, la mijlocul acestei luni, Silvia Musatoiu a fost convocata si la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

"Inspectoarea generala mi-a dat o hartie prin care imi pune in vedere sa aplic legea si sa semnez contractul impus de primarie. I-am transmis ca eu n-am refuzat niciun moment contractul impus de lege, ci clauzele impuse de primar.

Prin acele clauze, primaria indica niste operatori economici pentru lucrari sau achizitii, iar scoala trebuie sa incheie contractul numai cu acei operatori economici.

Nu este in regula. In mod normal, scoala are toate atributiile pentru a alege furnizorii, pentru a face achizitii, cu toata raspunderea care deriva din aceste operatiuni. Sa indici de sus un furnizor este peste prevederile legale", spune Silvia Musatoiu,.

Contracte de 21 de milioane de euro

Contractele impuse de primarul Baluta au fost semnate de directorii din Sectorul 4 inca din ianuarie 2017.

In vara aceluiasi an, primaria a incheiat trei acorduri cadru in valoare totala de peste 100 de milioane de lei (21 de milioane de euro), prin care a stabilit firmele de la care scolile din sector vor face toate achizitiile.

In caietele de sarcini, se mentioneaza ca primaria este imputernicita de toate unitatile scolare subordonate sa semneze acordurile cadru in numele lor, fiind prezentata si o lista cu toate scolile din sector.

Lista cu firmele care au luat aceste contracte pe site-ul Recorder.ro.

Daniel Baluta nu a raspuns nici la apelurile, nici la mesajele Recorder.ro. Ioana Neacsu, inspectorul general al Capitalei, a refuzat sa comenteze, motivand ca jurnalistii au sunat-o in afara orelor sale de program si ca e "nemancata de azi dimineata".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Un nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi din Capitală şi familiile lor a fost inaugurat, joi, 18 aprilie, pe Calea Şerban Vodă, de către Direcţia Generală de Asistenţă...
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunțat joi, 18 aprilie, că mai multe troleibuze și autobuze vor circula pe trasee modificate în weekend. Este vorba despre troleibuzele liniei 97...
#Daniel Baluta, #PSD, #sectorul, #Bucuresti, #Baluta PSD , #primari