Presa de azi: Grupul de la Cluj toarna fundatia unui nou partid

Duminica, 01 August 2021, ora 15:512471 citiri
Presa de azi: Grupul de la Cluj toarna fundatia unui nou partid

Rus, Dancu si Puscas il lasa pe Geoana lui Iliescu, titreaza luni Romania libera. Demisiile din toate functiile detinute in PSD la nivel central si local ale lui Vasile Dancu si Ioan Rus vicepresedinti) si Vasile Puscas (membru al Consiliului National), demisii individuale trimise marti dimineata conducerii centrale, i-au luat prin surprindere pe liderii pesedisti.

Singurul informat telefonic doar cu putin timp inainte a fost Cristian Diaconescu, cel care tocmai fusese desemnat cu o zi inainte de Biroul Permanent National sa se ocupe de coordonarea activitatii filialei Cluj.

De altfel, Diaconescu s-a trezit pus intr-o situatie ingrata, deoarece el este apropiat al Grupului de la Cluj, dar trebuie sa gestioneze o situatie extrem de delicata, el fiind trimis sa le impuna amicilor sai decizia de la Mamaia.

Departe de a se recunoaste demisi, Dancu si Rus au preferat sa renunte la toate functiile de conducere pe care le aveau in PSD, nu numai din fruntea filialei.

Cei trei raman simpli membri de partid, dar au avertizat ca intentioneaza sa transforme Institutul Social Democrat din Transilvania, ai carui fondatori sunt, intr-un cadru in care isi vor dezvolta propriile proiecte social-democrate.

Ofensiva demisionarilor. Grupul de la Cluj se muta in "blocul critic", este titlul din Gardianul. Vicepresedintii Ioan Rus si Vasile Dancu, dar si fostul negociator-sef al Romaniei cu UE Vasile Puscas au renuntat, marti, la functiile de conducere detinute in PSD.

Picatura care a umplut paharul pare ca fost nominalizarea unui vicepresedinte de la Bucuresti, Cristian Diaconescu, coordonator peste organizatia de Cluj. Demisionarii au decis, insa, sa-si continue proiectele in cadrul Fundatiei Institutului Social Democrat din Transilvania.

Puscas a declarat, marti, ca dezbaterile din PSD "au avut rolul de a dauna intereselor organizatiilor locale in perspectiva alegerilor parlamentare", fiind axate mai mult pe "functii, pozitii si ciolane". Potrivit unor surse din interiorul formatiunii, fostii lideri social-democrati intentioneaza sa formeze, prin intermediul acestui institut, un "bloc critic" la adresa actualei conduceri a partidului, dar si a politicii abordate de aceasta.

"Vor sa protesteze prin intermediul acestei fundatii fata de social-democratia actuala. La acest institut si-au anuntat deja aderarea mai multi lideri importanti din cadrul PSD din zona. Deocamdata nu va fi transformat intr-un partid, ramane la nivelul unei fundatii", au declarat pentru Gardianul sursele mentionate.

Evenimentul Zilei ne anunta ca grupul de la Cluj toarna fundatia unui nou partid. Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas au renuntat la toate functiile detinute in PSD.

Clujenii si-au pastrat doar calitatea de membri de partid. In plus, Dancu si Puscas, care erau parlamentari, si-au pastrat si mandatele de senator, respectiv deputat. Cei pe care Iliescu ii blama pentru ca nu se pricep la "munca politica", dar "sug din deget si emit consideratii teoretice" au anuntat ca vor activa in societatea civila, in cadrul unui ONG.

Este vorba despre Fundatia Social Democrata Transilvania. Urmatorul gest ar putea fi plecarea din partid si, pe viitor, ridicarea ONG-ului la rang de constructie politica, sustin surse din grupul de la Cluj. Ioan Rus da asigurari ca vor ramane in PSD si ca nu se pune problema formarii unui partid regional.

Motivul pentru care clujenii au demisionat este sedinta de luni a conducerii PSD, unde s-a hotarat ca decizia luata la Mamaia privind dizolvarea conducerii filialei Cluj nu mai are nevoie de validarea Consiliului National.

"E un gest firesc, o decizie pertinenta de asumare a raspunderii pentru o performanta electorala slaba", a comentat Iliescu. Geoana, in schimb, s-a declarat "afectat ca om si ca lider de partid".

Grupul de la Cluj se transforma oficial in enclava, informeaza Gandul. Amenintati de conducerea de la Bucuresti cu dizolvarea filialei din cauza rezultatelor proaste de la locale, cei trei lideri PSD din Grupul de la Cluj, Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas, si-au anuntat, marti, demisia din toate functiile detinute la nivel central si local.

Cei trei au precizat ca nu pleaca din PSD si ca vor continua sa promoveze in Romania "social-democratia moderna, de tip vest-european" in cadrul Institutului Social Democrat din Transilvania.

Vasile Puscas a subliniat ca Grupul de la Cluj nu se va transforma in "partid regional", asa cum se speculeaza de cateva luni in partid: "Nu este vorba de niciun partid regional. Am specificat cat se poate de clar ca ramanem in PSD. Ceea ce dorim este sa ne continuam activitatea, dar nu vrem sa mai dam cale acestor discutii sterile care, de fapt, defavorizeaza si PSD".

La auzul vestii privind cele trei demisii, Mircea Geoana a parut usor usurat ca "problema Cluj" se apropie de sfarsit si ca nu va fi nevoie s-o puna pe ordinea de zi de vineri, la Consiliul national. A spus ca-i pare rau de gestul colegilor, dar ca nu va incerca sa-i intoarca din drum, "pentru ca pe ardeleni este greu sa-i intorci".

Adevarul ne spune ca Rus, Dancu si Puscas au fost lasati din brate de PSD-istii clujeni. Liderii Grupului de la Cluj, Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas, au demisionat din functiile detinute in partid fara sa dea detalii. In schimb, lideri din organizatia judeteana rasufla parca usurati ca pot ingropa securea razboiului cu cei de la centru.

Secretarul Biroului Permanent Judetean al PSD Cluj, Liviu Medrea, considera ca dizolvarea conducerii de la Cluj este normala avand in vedere rezultatele obtinute. Medrea considera ca demisiile sunt pripite, intrucat ei nu au contribuit la pierderea alegerilor.

Despre Cristian Diaconescu, pus de cei de la centru sa faca ordine la Cluj, Medrea are doar cuvinte de lauda. "Eu cred ca se va colabora foarte bine cu Diaconescu, un fruntas al partidului, om rational care a dovedit prin aparitiile sale publice ca este un PSD-ist adevarat si ca va face bine pentru PSD", a spus Liviu Medrea.