Cine sunt oamenii trimiși de Dumitru Buzatu în Parlament. Scandalagii în timpul liber cu activitate rușinoasă în legislativ

Miercuri, 27 Septembrie 2023, ora 21:30
11314 citiri
Cine sunt oamenii trimiși de Dumitru Buzatu în Parlament. Scandalagii în timpul liber cu activitate rușinoasă în legislativ
Cei patru parlamentari PSD au strânse legături cu fostul șef CJ Vaslui Dumitru Buzatu FOTO Coalaj Ziare.com / Facebook

Toți aleșii PSD de Vaslui sunt legați într-un fel sau altul de fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui Dumitru Buzatu, fiind realeși în Parlament de mai multe ori, chiar dacă activitatea este aproape zero în cazul unora, în timp ce alții au fost implicați în scandaluri care au deteriorat imaginea partidului.

Primul care ar putea cădea odată cu Dumitru Buzatu este deputatul Eduard Popică, ginerele denunțătorului din cazul fostului șef al CJ Vaslui. Popică este absolvent al unei facultăți de Drept la o universitate particulară din Iași, fiind pe perioada studiilor consilier juridic la o firmă specializată pe vânzarea de produse petroliere. Cariera politică a lui Popică debutează în 2013, când ajunge consilier juridic la CJ Vaslui, pentru ca un an mai târziu să fie numit șef al cancelariei prefectului de Vaslui.

La finalul mandatului, politicianul a fost angajat o perioadă la firma socrului, iar ulterior a revenit la prefectură, în funcția de prefect. În 2020, Dumitru Buzatu i-a făcut cadou un loc eligibil pe lista PSD Vaslui la Camera Deputaților. În ce privește viața parlamentară, Popică a deschis gura în plen doar de două ori. Prima oară la discursul de învestire, iar mai apoi în aprilie 2021 când a cerut guvernanților să lupte împotriva pandemiei de COVID-19 prin implementarea unor măsuri mai blânde.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Un alt deputat promovat de Buzatu este Adrian Solomon, un personaj adus în lumină inclusiv de conducerea centrală a PSD care l-a numit președintele Comisiei de muncă din Camera Deputaților. De-a lungul activității sale, Adrian Solomon a fost implicat în mai multe scandaluri și controverse. În 2021 de exemplu, social-democratul a provocat un scandal într-o șaormerie din Capitală, după ce, alături de deputatul PSD Irinel Stativă au refuzat să poarte mască de protecție și s-au luat la harță cu polițiștii.

La acea dată, după ce a văzut imaginile cu cei doi făcând scandal, liderul PSD Marcel Ciolacu dădea de înțeles că cei doi nu vor mai fi propuși pentru un nou mandat de parlamentar. Cu toate astea, Solomon a prins din nou listele PSD, la insistențele lui Dumitru Buzatu și a intrat din nou în Parlament, acolo unde se află la al patrulea mandat, primul fiind în 2008. Conform unui CV publicat pe site-ul Camerei, Adrian Solomon a terminat în 2001 Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pentru ca mai apoi, în 2020, să obțină o altă diplomă de licență în drept, la aceeași universitate.

În politică a intrat în 2002, când s-a înscris ca simplu membru în organizația municipală Bârlad. Partidul îl ajută apoi în 2004 să obțină un mandat de viceprimar al Bârladului. Înainte de asta, Solomon a fost profesor de istorie între 2001 - 2004.

Amenințări cu moartea

În 2012, la finalul primului său mandat de deputat, Solomon l-a amenințat cu moartea pe premierul de la acea dată, Mihai Răzvan Ungureanu. Concret, deputatul l-a avertizat pe MRU că va avea soarta lui Aldo Moro, un politician italian răpit şi ucis în 1978, dacă nu va trece pe la Primăria Bârladului pentru a se interesa de soarta cetăţenilor.

"Se-aude că domnul Mihai Răzvan Ungureanu ar vrea să vină pe 1 Mai. Eu îi transmit public, că sigur are urechi care s-audă, că dacă are nesimţirea, că tupeu are cât cuprinde, să vină în Bârlad şi să nu anunţe autorităţile, să nu oprească la primărie să afle ce-i doare pe bârlădeni de la primarul municipiului Bârlad va avea nu soarta lui Tăriceanu, ci soarta lui Aldo Moro. Şi asta nu-i o ameninţare, e o asigurare, domnul prim-ministru. Să vii tu în Bârlad şi să nu te opreşti pe la primărie, să n-ai bunul simţ să suni la primărie înainte că vii", afirma social-democratul.

În cadrul unei conferinţe de presă din 2011 Solomon s-a arătat din nou nemulțumit de o vizita unui alt premier, de data aceasta a lui Emil Boc.

„Nu se face aşa ceva, adică să vii într-o comunitate şi să nu anunţi măcar primarul. Iata, şi Boc, a venit ca şobolanul prin judeţ dar l-a anunţat, la o ora din seară, pe domnul primar şi s-a întâlnit cu el. (...) Eu, dacă am ceva de spus lui Boc i-o spun în faţă de la tribuna parlamentului, nu trebuie să-l fugăresc eu prin oraş sau prin ţară. Oricum, şobolanii când îi vezi e bine sa-i calci pe cap că sunt ăia de-ţi rod avutul de-o viaţă”, a precizat Solomon.

În 2014, Solomon a mai avut o ieșire controversată după ce a declarat că este un „pesedist adevărat” și a asociat partidul cu epoca comunistă.

„Sunt un pesedist adevărat şi nu mă dezic de calitatea mea de membru de partid şi nici de structura mea socialistă şi chiar, de multe ori, comunistă. Cine are ceva de comentat să vină să-mi contraargumenteze. Da recunosc că sunt comunist. Dar un comunist luminat, unul care acceptă armonia socială şi nu are în programul său politic lupta de clasă”, afirma social-democratul.

„Gogoșică” a vorbit câteva secunde în 15 ani de mandat

Un alt trimis de-al lui Dumitru Buzatu este deputatul Irinel Stativă, cunoscut drept și „Gogoșică”. Deși alesul are la activ patru mandate, acesta a vorbit în plen de fiecare dată doar la depunerea jurământului, în 2006, 2012, 2016 și 2020. Stativă a fost implicat alături de Solomon, în scandalul de la șaormeria din centrul Capitalei. Deși are mai bine de 15 ani de când este parlamentar, Stativă nu și-a publicat niciodată CV-ul personal pe site-ul Parlamentului, iar singura informație publică este că a fost șeful Tineretului PSD din Vaslui în 2006. La fel de modestă este și activitatea parlamentară a social-democratului, întrucât acesta are aproape zero inițiative proprii, rezumându-se doar la a-și pune semnătura la proiectele celorlalți.

Un alt parlamentar social-democrat cu legături cu Dumitru Buzatu este Gabriela Crețu, care a fost și soția fostului șef al CJ Vaslui. Deși cei doi sunt divorțați din 2015, social-democrații au rămas într-o relație apropiată. În 2007, Crețu a făcut parte din prima delegație a României la Parlamentul European, însă nu a reușit să mai obțină un mandat de eurodeputat la alegerile din 2009. S-a mulțumit însă cu un post de reprezentant permanent al Senatului pe lângă instituțiile europene, iar în 2012 a prins un mandat de senator. De atunci și până în prezent aceasta a bifat restul mandatelor cu ajutorul sprijinului acordat de PSD Vaslui, care era condusă de Buzatu. Potrivit presei locale, la alegerile locale din 2020 Crețu ar fi trebuit să fie a patra pe listele partidului însă a fost ulterior propulsată pe prima poziție, în ciuda consultărilor anterioare din filială.

Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#PSD, #Dumitru Buzatu, #parlamentari PSD , #stiri PSD