Nu va duceti dupa fenta! PSD nu vrea presedintia, vrea sa arbitreze

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 16 Iulie 2019, ora 08:21
27201 citiri
Nu va duceti dupa fenta! PSD nu vrea presedintia, vrea sa arbitreze

Cativa comentatori corecti ne-am tot straduit sa-i explicam dlui Tariceanu ca niciodata PSD nu ii va oferi sustinerea pentru o candidatura prezidentiala comuna. Si asta indiferent de Dragnea sau neDragnea.

Pe de-o parte, pentru ca PSD este un partid mare, cu orgolii mari. Ziua cand PSD ar fi consimtit ca nu are un candidat propriu la prezidentiale ar fi prima zi in care acest partid si-ar asuma inceputul disparitiei.

Asta e in logica oricarui partid mare. Si este cu atat mai valabila cu cat cel care revendica o candidatura unica este titularul fabulosului scor de 4%, sub pragul electoral, la cele mai recente alegeri. Trebuie sa fii, cum sa spun eu mai elegant?.... total lipsit de realism si inteligenta politica sa-ti imaginezi ca asa ceva e posibil.

Deci CPT a ramas, ma scuzati, cam ca ultima gaina din poiata, cu iluziile facute praf, pentru ca mi-e foarte greu sa cred ca fara PSD in ecuatie, Pro Romania se va mai lipi de el. Victor Ponta stie ce inseamna jocul prezidentialelor si cat timp sansele sunt zero, de ce ar merge cu un cal mort si nu cu un candidat propriu ca sa-si creasca vizibilitatea?

Alegerea PSD nu este insa numai una de orgoliu, ci si una pragmatica. As zice mai ales pragmatism mascat de orgoliu.

Desi ALDE se arata furios, chiar amenintator, eu nu cred ca va pleca de la guvernare. Un partid de 4% care nu e format decat din sinecuri si mufari la banul public, daca iese de la guvernare, se pulverizeaza. Deci frustrat si furios, va ramane totusi, incercand poate o candidatura individuala a lui CPT, care, sub presiunea PSD si din cauza lipsei de structuri locale, va fi al doilea fiasco al anului.

Deci nu cred ca e vreun pericol real pentru mentinerea coalitiei, indiferent cata tafna acumuleaza CPT.

Dincolo de paruiala "amazoanelor" lui Dragnea cu poalele ridicate la cer, eu cred ca in spatele dnei Dancila sunt niste creiere mai asezate, care stiu ca pentru PSD sansa de a castiga prezidentialele e minima, din lipsa unui candidat viabil.

Dna Firea isi rasuceste ochii in cap cu talc, crede domnia sa, cand vorbeste despre candidatura, insa decontul Bucurestuliui inundat, sufocat si falimentat o va urma oriunde se va duce. Daca dna Firea e asa "potenta", cum s-o face ca PSD a scos la Bucuresti un scor lamentabil la ultimele alegeri?

Dna Dancila nu vrea sa candideze si nu ma indoiesc ca va reusi sa evite candidatura, dar cu aerul ca se sacrifica renuntand, asa cum deja a inceput sa transmita pentru cei dispusi sa mearga dupa fenta. Cat despre restul pretendentilor, nici macar nu cred ca merita efortul unei discutii serioase.

Sigur ca dna Dancila promite sa demisioneze, daca PSD nu intra in turul al II-lea. Dar sunt gata sa pun pariu ca va fi implorata sa renunte la retragere pentru ca dna Dancila este premier si fara ea partidul pierde guvernarea. Desi a pierdut alegerile, Victor Ponta nu a demisionat nici din fruntea partidului, nici din fruntea guvernului imediat dupa rezultatele din 2014.

Dar dincolo de aspectul simbolic, de orgoliu, eu nici nu cred ca pentru PSD prezidentialele sunt atat de importante incat sa merite o strofocare extrema.

Am mai spus-o si o repet pentru cei care vor sa priveasca realitatea in fata: ce a ramas din functia prezidentiala? Foarte putin, infim. Ceva politica externa, inca propunerea sefului SRI, conducerea CSAT, unde are insa nevoie de unanimitate, desemnarea premierului. In rest, totul a fost anulat complet sau atat de inghesuit incat tinde spre zero. Si cele mai multe ciuntiri au fost provocate de CCR, de aceea, ele nu pot fi corectate decat foarte greu, probabil doar printr-o noua Constitutie.

In plus, ceea ce se profileaza este o finala intre Iohannis si candidatul USR-PLUS, cel mai probabil Dan Barna. La cum a inceput competitia intre ei, aceasta finala va lasa rani adanci, care nu vor face usoara o viitoare reapropiere, iar pentru guvernarea PSD asta e un castig.

Este o capcana la care si liberalii si "pluseristii" ar trebui sa se gandeasca. Asta nu inseamna ca ar trebui sa aiba candidat comun. Nu sustin sub nicio forma asta. Sustin doar ca tonul ar trebui sa fie cu mult mai moderat si respectul pentru un joc politic normal cu mult mai mare, cu atat mai mult cu cat argumentul "daca nu ne unim vine dusmanul peste noi" nu mai e valabil la aceste prezidentiale.

Deloc neglijabil, poate chiar esential, in aceasta finala, PSD va fi in interesanta pozitie de a arbitra, iar sustinerea decisiva ar putea fi scump platita de candidatul spre care se va duce, din putinele prerogative care au mai ramas presedintelui.

Deja vedem ca dl Iohannis face concesii importante, precum trecerea legii pensiilor doar pentru ca i-a spus dna Dancila ca sunt bani. Si a crezut-o pe cuvant. De exemplu, asa ar putea cumpara PSD continuarea guvernarii si dupa prezidentiale.

Pentru Klaus Iohannis, ideal ar fi fost sa se lupte in turul al doilea cu candidatul PSD, pentru ca in felul acesta ar fi coagulat tot frontul antiPSD. O finala cu candidatul USR-PLUS il limiteaza la electoratul de baza, aproximativ cat cel al PNL, si il obliga la un joc dublu, de opozitie formala dura fata de PSD, combinata cu bezele trimise electoratului PSD de care va avea nevoie in turul al doilea.

Intr-un fel, PSD il obliga pe Klaus Iohannis la un ton moderat, care va nemultumi electoratul mai radical antiPSD. De ce sa fi cedat PSD beneficiul acestei pozitii interesante pentru a-i face damblaua lui Tariceanu?

Pentru PSD, important cu adevarat e anul 2020 si pe acesta a inceput sa-l pregateasca, in timp ce toata lumea se da de ceasul mortii pentru functia prezidentiala golita de continut. Alegerile locale si apoi cele parlamentare sunt cele pe care le tinteste PSD, pentru ca ele dau puterea reala in aceasta tara.

Si toate miscarile duc in aceasta directie. Prin pozitia de arbitru al turului al II-lea, isi securizeaza probabil continuarea guvernarii pana la alegerile parlamentare.

Priviti si spre remaniere. Pleaca dna Carmen Dan si dl Teodor Melescanu, adica cele doua mari surse de tensiune care mai tineau viu electoratul antiPSD. Daca 10 august o prindea pe Carmen Dan sefa la Interne, iar pe Teodor Melescanu il prindeau prezidentialele la Externe, ar fi fost ca un praf de scarpinat turnat peste o eczema nevindecata.

Dincolo de vindecarea eczemei, mare castig pe fond nu e. Prin eliminarea ministrilor Dan si Melescanu, PSD inchide o sursa de tensiune. Cu impozitarea pensiilor speciale, mai inchide una.

Cred ca, intr-un fel sau altul, cel mai probabil cu ajutorul CCR, SS tot va fi eliminata, pentru a mai inchide o sursa de tensiune, mai ales ca SS provoaca pagube majore, cum a fost cu controlul judiciar impus fara acte unui copil de 8 ani.

Cineva, in spatele dnei Dancila, pare sa fi inceput un joc tactic si strategic ramas inca sub nivelul radarului, pentru ca lumea e prea ocupata sa puna mana pe cutia goala de la Cotroceni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#PSD alegeri prezidentiale , #stiri PSD