Metastazele PSD. Guvernarea fratiilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 14:55
15858 citiri
Metastazele PSD. Guvernarea fratiilor (Opinii)
Foto: Ziua Cargo

PSD a ajuns, se pare, la momentul unor mari adevaruri scoase la iveala brutal in confruntarea dintre taberele interne. Marian Vanghelie, Mircea Geoana si Liviu Dragnea isi arunca in fata acuzatii de o gravitate extrema, care, puse cap la cap, creioneaza practic grupuri infractionale organizate aflate la butoanele Romaniei.

Marian Vanghelie, ajuns - culmea ironiei! - un luptator pentru integritate, si Mircea Geoana vorbesc despre "fratia banului" Ponta- Dragnea - Ghita. Avem detalii despre licitatii trucate, despre firmele cuplate la banul public si, poate cel mai grav, despre premeditarea blocarii votului din diaspora.

Ma intreb insa cand au aflat cei doi despre aceste lucruri. Cand i-a lovit revelatia acestei fratii toxice. Intre cele doua tururi de scrutin nu l-am auzit pe dl Geoana vorbind despre vreo premeditare. Sa nu fi stiut la vremea aceea? Daca dl Ponta castiga alegerile sau daca domnia sa nu ar fi fost exclus din PSD, oare ar mai fi devoalat aceasta operatiune?

La fel si cu dl Vanghelie. Daca nu era exclus, isi mai amintea despre TelDrum? Nu stiu ce sa zic. Poate ca toate aceste informatii ar fi fost folosite pentru reglarea unor conturi prin santaj intern. Poate ca s-a si incercat fara succes folosirea lor. Dar cat timp ele sunt scoase la iveala acum, in acest context, mi-e foarte greu sa cred ca asistam la un demers moral.

La randul sau, Liviu Dragnea contraataca cu informatii despre "fratia mafiota" si, foarte interesant, despre cauzele demisiei sale din fruntea Ministerului de Interne in 2009: "Mircea Geoana este in continuare captivul unei fratii mafiote care-i mai cuprinde pe Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, Catalin Voicu si Dumitru Iliescu. Este fratia mafiota din cauza careia am plecat de la Ministerul de Interne. (...) Am informat atunci institutiile statului si pe presedintele Romaniei".

Sa intelegem ca, vreme de 5 ani, autoritatile statului au stiut despre aceasta mafie, dar nu au suflat o vorba? Ar fi un fapt de o gravitate extrema. A stiut SRI? A stiut presedintia? Au stiut premierii Boc, Ungureanu si Ponta?

Am tentatia sa cred ca presedintele Romaniei, cel putin, stia ceva, cat timp in octombrie 2009 facea urmatoarea declaratie: "acel serviciu (DGIPI - n.red.) a fost pus total de domnul Nica la dispozitia domnului Vanghelie, a lui Mitica Iliescu (Dumitru Iliescu - n.red.), fostul general SPP, a lui Voicu (Catalin Voicu - n.red.), parlamentarul".

Si, daca stia, daca dl Dragnea a documentat cauza, cum de nu s-a intamplat nimic? Si, daca nu s-a intamplat nimic, de ce nu a mers dl Dragnea mai departe, de ce nu a dezvaluit public ceea ce stia?

Scandalul acesta din PSD, montat sau pur si simplu scapat de sub control, ne arata metastazele unui partid ajuns, in opinia mea, intr-o stare ireversibila de degradare, dar si ale unui sistem politic care dincolo de jocul de scena spumos a conservat complicitati grave. Asta e, daca vreti, partea lui buna.

De fapt, ceea ce aflam acum pentru mine explica in mare masura votul din 16 noiembrie. Instinctiv, romanii s-au mobilizat la vot impotriva acestei mizerii pe care o intuiau, pentru ca o simteau pe pielea lor in evolutia tarii.

Riscul cel mare este ca pana la urma sa fie pus capacul pe aceasta oala care clocoteste, prin victoria uneia dintre fratii. De aceea, mi se pare evident ca PSD nu mai poate ramane la guvernare in starea in care a ajuns.

Marian Vanghelie spune ca va face tot ce va putea pentru rasturnarea lui Victor Ponta de la sefia Guvernului si a partidului, dar ca doreste ramanerea PSD la guvernare. Asta si este problema. Nu doar Victor Ponta ca persoana, ci PSD, asa cum se devoaleaza in acest scandal, este un pericol pentru Romania pana cand chestiunea fratiilor nu va fi clarificata.

Simplul fapt ca pleaca una si ramane alta nu ajuta la nimic.

E acolo nevoie de o asanare profunda, folosind acest moment extrem de prielnic al razboiului intern pe viata si pe moarte. Sa nu ne amagim, nu exista in toata aceasta poveste reformatori, personalitati care lupta pentru integritate. Exista doar o teribila lupta pentru putere, reglari de conturi si furii care dau in clocot un bulion fetid.

Surprinzatoare mi se pare in acest context nonreactia Opozitiei. In fata spectacolului teribil oferit de PSD, PNL pare anesteziat. Nu cred ca de uimire. Sa fie de spaima? Spaima complicitatilor? Spaima de putere si propria ineficienta?

Intr-un sistem politic normal, intr-o astfel de situatie, Opozitia s-ar simti obligata sa ia puterea din mana unui partid care isi dezvaluie putreziciunea profunda. Dincolo de orice calcul politic pragmatic, este impardonabil sa lasi soarta tarii pe mana unor clanuri care se lupta furibund.

Asta daca desigur nu esti parte a acestor clanuri, daca tentaculele caracatitei nu ajung si la tine. Asta daca te simti in stare sa preiei controlul si sa o iei in directia buna. Se considera PNL apt pentru asa ceva? Deocamdata tacerea asurzitoare a marelui nou partid sugereaza ca nu. Ceea ce mi se pare cel putin la fel de ingrijorator ca dezvaluirile din interiorul PSD.

Legea pedepseste mai multe forme de participatie penala. Nu doar autorul faptei este incriminat. Ci si complicele. Iar complicitatea nu se comite doar prin actiune, ci si prin inactiune, prin pasivitate atunci cand erai obligat sa actionezi.

Cred ca e la fel si in legea politica. Daca PNL nu face acum nimic pentru a curma dominatia fratiilor asupra Romaniei, devine in egala masura vinovat pentru efectul lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Vanghelie Ponta Dragnea Geoana, #fratia banului fratie mafiota, #PSD coruptie , #Victor Ponta